Agera mot buggningsförslaget!
Jag har länge valt att ligga lågt i debatten om buggning, kameraövervakning och andra föreslagna tvångsmedel för att bemöta terrorism och organiserad brottslighet. Skälet till min tystnad har varit ambivalens och tvivel. Jag sympatiserar å ena sidan med resonemanget om att polisen behöver ökade befogenheter för att hålla jämna steg med - och helst ett försprång framför - den grova brottsligheten. Å andra sidan är jag en varm tillskyndare av yttrandefrihet och personlig integritet. Och efter mycket funderande så har jag kommit fram till att de nya tvångsmedel som regeringen med stöd av folkpartiet vill införa innebär ett allt för stort ingrepp och hot. Därför, något i elfte timmen, vill jag göra vad jag kan för att stoppa de lagförslag som nu står på spel. Centerledaren Maud Olofsson ska ha all heder för att hon krävt att frågan ska skjutas upp minst ett år om förslaget inte ändras på flera viktiga punkter. Olofsson anser - helt riktigt - att det inte ska gå att bugga redaktioner, att det ska vara klart redan från början hur människor som buggats får information efteråt om att de utsatts för avlyssningen och också möjlighet att begära skadestånd. Dessutom anser hon att riksdagen bör avvakta den utredning om integritet som blir klar nästa år. Magnus har skrivit mer om detta. Journalistförbundet och dess tidning Journalisten har på flera föredömliga sätt engagerat sig i de här frågorna. I en ledare påminner Journalistens chefredaktör Maja Aase om hur säkerhetspolisen den 22 oktober 1973 slog till mot tidningen Folket i Bild/Kulturfront. IB-avslöjarna Jan Guillou och Peter Bratt, fotografen Owe Holmquist och före detta IB-tjänstemannen Håkan Isacsson anhölls av säpo – misstänkta för spioneri. Redaktionens bildarkiv beslagtogs liksom läsarbrev. Razzian hade förberetts bland annat genom telefonavlyssning. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha, där nyhetsredaktioner avlyssnas och journalister tas av polisen när de gör sitt jobb? Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén skriver i en debattartikel att om riksdagen tar detta steg så har det svenska samhället "klivit långt bort från centrala demokratibegrepp, bort från respekt för individens integritet och mot en uppluckring av grundlagens principer". Jag kan bara instämma. Så vad kan vi bloggare, bloggläsare och vanliga medborgare göra? Kontakta våra folkvalda är ett bra sätt. För hjälp med argumenten, kolla förslagsvis här eller här. |
Kommentarer om "Agera mot buggningsförslaget!"
Är det inte Agneta Lindblom Hulthén som kollar sina anställdas mail?
Vh/ Peter
Det har så vitt jag vet skett i ett specifikt fall, men det gör det naturligtvis inte bättre. Sedan är det väl tyvärr så att arbetsgivare har den lagliga rätten. Men jäkligt tveksamt är det.
Du är så välkommen in i debatten!
Tyvärr finns det fler suspekta förslag som advokat bodström är pappa till.
Bodström och dumdumkulorna
Bra blogglänkar om avlyssningslagarna
Bloggaren KAS
Bra förslag. Men kan du inte nämna namnen på några riksdags- och utskottsledamöter som är speciellt engagerade och involverade i frågan? Jag orkar inte maila till 349 personer.
Sedan kan alla som vill även kontakta sina lokala representanter i riksdagen.
Hannelore: ett litet problem är det att det är de som är ointresserade som behöver kontaktas. De som redan är speciellt engagerade och involverade i frågan har ju sina åsikter genomfunderade och lär nog inte ändra sig bara av ett par mejl.
Så en lista på de som ännu tvekar vore bättre.. fast hur man nu skulle sätta ihop en sådan har jag ingen aning om.
Vad har hänt med magnus sida? Har han glömt att betala räkningen?
http://magnus.ljungkvist.nu/
Skickar mig bara vidare till:
http://www.24-7webhosting.com/
?
Nå, hur kommer man till rätta med grov avancerad brottslighet då? Skurkarna använder precis all tillgänglig teknik och så ska inte sheriffen få göra likaledes?
De som förlorar på det är precis samma som alltid förlorar - och det är inte de välartikulerade bloggskribenterna jag talar om; för de klarar sig alltid.
Visst, buggning är inte perfekt - men vad är alternativet? Att inte göra nånting, precis som vanligt? Starta ett nätuppror?
Lake, Magnus hade lite strul när han böt server. Det ska nu vara löst, har jag hört.
Calle, nu har ju lagförslaget skjutits på framtiden - åtminstone tillfälligt. Låt oss hoppas att våra kloka politiska beslutsfattare tar vara på den tiden och funderar just över det du efterfrågar; motoder att komma tillrätta med grov avancerad brottslighet, utan att kränka oskyldiga personers integritet och undergräva pressfriheten.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.