Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 21, 2006

  Freivalds avgång det enda rimliga

  [UPPDATERAD] Efter de senaste avslöjandena om Laila Freivalds kunskap om och inblandning i nedstängningen av Sverigedemokraternas webbsajt där nidbilder av profeten Muhammed publicerats (mer om det här), så upphörde hon definitivt att vara en tillgång för regeringen och blev enbart en belastning. Hennes avgång i dag var därför det enda rimliga. Det var illa nog att en av Freivalds närmaste medarbetare var den som tog kontakt med Sverigedemokraternas webbhotell för att "informera" om att bilderna kunde utgöra ett hot mot svenska medborgare i världen. Det hela förvärrades när det framkom uppgifter om att hon var väl informerad om medarbetarens planerade agerande redan innan dessa kontakter togs. Och fullständigt ohållbar blev situationen när det i en yemenitisk tidning berättats att hon i ett brev till Abu Baker Al-Qirbi, landets utrikesminister, uppgett att det var den svenska regeringen som stängt ned Sverigedemokraternas sajt.

  Självklart skadar hela den här historien förtroendet för regeringen. Freivalds har fått många chanser, men tyvärr har hon inte visat sig kapabel att axla förtroendet. Om hon i stället avgått redan efter att den värsta krisen var över efter tsunamikatastrofen så hade vi varit i en helt annan situation i dag. Jag är nu inte orolig för utrikesministerposten; det finns gott om kompetens i de socialdemokratiska leden att ta över det jobbet. Problemet är att det sker så nära inpå valet att den person som tar över får svårt att hinna bygga upp förtroende och faktiskt kunna uträtta något.

  * * *

  Ära den som äras bör: det var förstås Nils Funcke på Riksdag & Departement som bjöd på scoopet om att Laila Freivalds närmaste politiske tjänsteman först hade samrått med sin chef innan han kontaktade företaget som sedan stängde Sverigedemokraternas webbplats.


  Kommentarer om "Freivalds avgång det enda rimliga"

   

  Blogger Claes Nordmark skrev... (21 mars, 2006 14:24) : 

  Carin Jämtin anser jag både ha förtroendet och kompetensen att kunna uträtta något. Hoppas Persson gör det rätta och utser henne! (Och varför inte Urban Ahlin som biståndsminister?)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 mars, 2006 14:45) : 

  Gärna för mig :-)

   

  Anonymous Joakim Edhborg skrev... (21 mars, 2006 15:47) : 

  Låter inte så dumt. Men varför inte tvärtom? Carin Jämtin är ju en suverän biståndsminister.

   

  Blogger Göran Koch-Swahne skrev... (22 mars, 2006 07:30) : 

  Hur kan en politisk tjänsteman inte förstå att regeringskansliet inte kan, skall eller får utöva påtryckningar för att stänga webbplatser?

  Och varför blev mänskan inte hindrad innan det kom så långt?

  Och om Sverigedemokraterna publicerar Jyllands-Postens nidbilder - vad gör väl det?

  Det vore mycket värre om en seriös aktör hade attitydproblem i den storleksordningen ;=)

  Dessutom har ju redan bloggen Jihad i Malmö (kd) publicerat eländet på nätet...

   

  Anonymous simon j skrev... (22 mars, 2006 09:26) : 

  Det finns verkligen ingen annan rimlig lösning än att Freivalds avgick. En minister som inte respekterar innebörden i den sannolikt viktigaste grundlag vi har kan inte sitta kvar.

  Men nästa steg funderar jag på - hur kommer den här nyheten att tas emot i den muslimska värld man tidigare var så orolig för att man valde att begå grundlagsöverträdelsen? Om nyheten i dessa länder presenteras så att vår utrikesminister varit tvungen att avgå för att hon stoppat Muhammedbilderna, då antar jag att det kommer att brännas svenska flaggor och bojkottas Volvobilar och Ericssontelefoner.

  Är det förresten ingen som tror på Eliasson som ny utrikesminister?

   

  Anonymous Mats skrev... (22 mars, 2006 09:39) : 

  Det finns en sak som många verkar glömma: svenska urikesministrar hämtas av tradition nästan aldrig bland "urikespolitiker". De flesta som utsetts har varit erfarna inrikespolitiker. Det enda undantaget är i modern tid är Margareta af Ugglas, som kom direkt från Utrikesutskottet. Idag förknippar t.ex många Sten Andersson med internationella frågor, men kom då ihåg att han var en överraskning när Palme gjorde honom till utrikesminister. Han var då endast känd som socialminister och partisekreterare.

  Jag hoppas att GP gör ett undantag den här gången och utser Carin Jämtin eller Urban Ahlin, men min gissning är att det blir något av de nuvarande inrikespolitiska statsråden. Tyvärr.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 mars, 2006 10:08) : 

  Det som ska ha fått UD och Freivalds att reagera på just Sverigedemokraternas publicering var att detta i en del utländska medier rapporterats som att Sverigedemokraternas sajt skulle ha varit någon slags svensk officiell dito. Språkförbistring gissar jag på som skäl till detta. Därför ansåg man tydligen att det var viktigare att få bort just denna publicering än de som ett antal bloggare gjort. Men det ursäktar självklart inte det grundlagsvidriga ingreppet!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 mars, 2006 10:10) : 

  Mats, i en kommentar till ett inlägg ovan så lanserar bloggaren C.L.K. Aqurette mig som ny utrikesminister, så givet ditt resonemang om utrikespolitiska meriter som ett hinder för utrikesministerposten så kanske jag är en riktigt het kandidat :-)

   

  Anonymous Mats skrev... (22 mars, 2006 11:37) : 

  För all del. Men med tanke på ditt lysande inlägg om skyskrapor i Värtahamnen ser jag dig hellre som samhällsbyggnadsminister...

   

  Blogger Magnus W skrev... (22 mars, 2006 13:02) : 

  Skummade en artikel på Aftonbladet.se som i en ton som att "du vågar inte Persson" när det handlar om tillfrågande av Wallström som nästa utrikesminister.

  Skulle vara kul att höra din (Jonas) åsikt kring Margot Wallström som ny utrikesminister. Vad tror du hon svarar om hon blir tillfrågad? Skulle det som Aftonbladets skribent påstår "röra till det lite" istället för att sätta ex. Jämtin som bara ror skeppet sakta framåt fram till valet...?

   

  Anonymous fgfpqje skrev... (22 mars, 2006 14:08) : 

  Om jag får ta mig friheten att också svara, fast du frågade Jonas, så tror jag inte att GP frågar Margot. Och om han gör det tror jag inte att Margot tackar ja. GP brukar inte gilla att ha alltför starka och självständiga statsråd och MW är knappast förtjust i tanken att lämna sitt Brysseljobb för att få GP som chef. Dessutom saknar hon riksdagsplats så vad händer med henne efter en eventuell valförlust?

  Men det vore underbart om det visar sig att jag har fel. MW vore den bästa utrikesminister Sverige kan få. Chanserna för en socialdemokratisk valseger skulle dessutom öka dramatiskt.

   

  Anonymous Mats skrev... (22 mars, 2006 14:09) : 

  Oj, det blev fel. Det var jag som skrev inlägget ovan. Råkade blanda ihop de där bokstavskombinationerna med mitt namn...

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (22 mars, 2006 20:49) : 

  Freiwalds problem är ju att hon aldrig blev politiker utan enbart var tjänsteman. Och som sådan kunde hon inte ta hem spelet med mediedrevet.
  Och just mediedrevet kommer att vara den stora faran för framtiden - mazzor med dugligt folk väljer att avstå från de mest utsatta posterna just för att slippa hängas ut i Expressen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 mars, 2006 00:39) : 

  Magnus, nej tyvärr tror jag knappast att Wallström är aktuell. Efter att ha blivit behandlad som hon blivit så har jag svårt att tro att hon skulle ge upp de reella möjligheter hon har i dag att påverka politiken, för en en högst osäker framtid som utrikesminister där hon fram till valet inte kommer hinna göra någon märkbar skillnad. Dessutom talar konflikten med Persson, samt socialdemokratins track record vad gäller just denna ministerpost, emot henne. Men bra vore det. Inte minst för åerväxten på partiledarposten.

   

  Freivalds avgång det enda rimliga'">kommentera