Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 25, 2006

  Unken stämning på Publicistklubben

  Ibland blir könsdiskrimineringen och de könsrelaterade stereotyperna väldigt påtagliga. I går inledde Publicistklubbens drygt medelålders manlige ordförande (Stig Fredrikson) sin utfrågning av Ebba von Sydow om hur gammal hon var (25), och om hon fick någon "stöttning, stöd och support" när hon började som chefredaktör för Vecko-Revyn. Hade dessa frågor ställts till en man i samma situation? Knappast. Å andra sidan hade nog inte en man förminskat sig själv genom att svara att han "inte var rädd för att ställa massor av dumma frågor".

  Hela Fredriksons frågebatteri var ett starkt ifrågasättande av von Sydows chefsroll; "är det verkligen du som bestämmer", "sätter du ned foten", "hur är det med relationerna på redaktionen" - allt verkade handla om det överhuvudtaget var möjligt att hon som ung kvinna var mogen uppgiften som chefredaktör. Efter ett tag övergick diskussionen till att bli direkt bisarr - Ebba von Sydow pressades på om hon förespråkade ett återhållsamt 50-talsideal för unga tjejer, något hon själv besvarade med att hon tyckte att tjejer inte skulle dricka sig allt för fulla, inte vika ut sig eller ha sex offentligt i dokusåpor. Värderingar som hon påpekade att de flesta av hennes manliga kritiker nog skulle instämma i om det gällde deras egna döttrar. Jag påstår mig inte vara särskilt insatt i Vecko-Revyns journalistik eller vilka värderingar von Sydow förespråkar, men Isobel Hadley-Kamptz skriver att hon anser att tjejer aldrig ska hångla på krogen och absolut inte ringa upp en kille först.

  * * *

  Resten av kvällen ägnades åt en stundtals märklig och stundtals absurt underhållande paneldiskussion som Andreas Bergh sammanfattat och kommenterat på ett bra sätt.


  Kommentarer om "Unken stämning på Publicistklubben"

   

  Anonymous P.B skrev... (25 april, 2006 22:05) : 

  Vad är det med Ebba som gör att kloka, återhållsamma och etablerade journalister verkar hysa en sådana instinktivt låga tankar om henne, det började innan hon skrev sin bok även fast de vanliga gamla känslorna kanske inte är helt aktuella i det här fallet.
  Kan det vara så att journalister - speciellt litet finare sådana – ser allting de hatar med sig själva i Ebba med narcissismen som pricken över i: et?

  Vem vet, vad jag skulle vilja veta mer om Publicistklubben, vad är det för dinosaurier som huserar där, röks det ciggar, bjuds det på konjak? Man läser inte så mycket positivt om dem på bloggar men för mig som bara tar del av spektaklet på avstånd framstår Gubbarna som exotiskt charmiga
  Mvh/ Per

   

  Anonymous Gunilla skrev... (26 april, 2006 00:15) : 

  Det är verkligen märkligt detta med att Ebba v S:s kombination av ålder och chefredaktörsskap så ofta ifrågasätts. Det var likadant i Studio Ett i höstas, där Monica Saarinen lät alldeles perplex över att den alls var möjlig.

  Jag har inget minne av att Raoul Grünthal (Finanstidningen) och Mattias Hansson (Nöjesguiden och senare Z Magazine) ifrågasattes på det sättet – trots att de var yngre än Ebba v S (23 resp 21 år, tror jag). Visst uppmärksammades de som väldigt unga chefredaktörer och *försigkomna för sin ålder*, men de ifrågasattes inte.

  Som Jonas skriver – ibland blir stereotyperna alltför påtagliga. Eller minns jag fel?

   

  Unken stämning på Publicistklubben'">kommentera