Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 20, 2006

  The boys are back

  Som torde ha framgått tidigare så är jag ett Pet Shop Boys-fan av stora mått. Och nu den 22 maj, nästan 20 år efter debutskivan Please, är herrarna Tennant och Lowe tillbaks med sitt nionde album; Fundamental. Titeln är passande - av det lilla jag redan hört och enligt dem som hört mer så återvänder Pet Shop Boys här för första gången sedan 1993 års Very till sin patenterade syntpop, rätt upp och ned utan krusiduller.

  I dag publicerar Dagens Nyheter en intressant intervju med bandet, där Neil Tennant bland annat hävdar att Fundamental inte är ett politiskt album, även om många verkar tro det:
  - Folk kallar "Fundamental" politiskt eftersom det är inspirerat av sådana händelser, men jag tycker inte det är ett uttalat politiskt album. Det innehåller inga direkta politiska uppmaningar.

  Fast samtidigt erkänner han att singeln I'm with stupid beskriver relationen mellan George W. Bush och Tony Blair, ur Blairs synvinkel. Blair framställs som den sofistikerade intelligenta europén som tvingas dras med en dum "redneck" som bara har köpt sig makten (See you on the TV/Call you every day/Fly across the ocean/Just to let you get your way/No one understands me/Where I'm coming from/Why would I be with someone/who's obviously so dumb?). Men mot slutet av sången märker Blair att det kanske är han som är den dumme (Is stupid really stupid/or a different kind of smart?/That's how you stole my heart/I'm with Stupid).

  Med på skivan är också den tydligt politiska låten Integral som handlar om införandet av id-kort i Storbritannien (något man fascinerande nog inte haft tidigare). Till DN säger Tennant att korten presenterats som en del i kampen mot terrorismen och ett medel mot identitetsstölder, men att han själv inte anser att det behövs "ett id-kort med en magnetremsa som registrerar och lagrar alla våra uppgifter i en databas - information som för övrigt glatt delas ut till den amerikanska regeringen"... Ja, okej, någon lysande politisk analytiker är kanske inte Neil Tennant - men en briljant låtskrivare och musiker!

  I den för inbitna PSB-fans väldigt roliga videon till I'm with stupid syns för övrigt Matt Lucas och David Walliams från det brittiska sketchprogrammet Little Britain (som SVT sänt), utklädda till gamla upplagor av Pet Shop Boys. Rekommenderas varmt.


  Kommentarer om "The boys are back"

   

  The boys are back'">kommentera