Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, april 22, 2006

  Tro inte allt du läser eller hör

  Svenska Dagbladet uppmärksammar i dag Alex Boeses bok Hippo eats dwarf – a field guide to hoaxes and other b.s., i vilken han går han igenom allt från nyhetssändningar och webbsidor till innehållsdeklarationer för McDonaldsmat och E-bay-varor i jakten på sanningen bakom all b.s. - bullshit.

  Boeses intresse för det påhittade, onaturliga och förljugna tog sin början då han för ungefär tio år sedan skrev på en doktorsavhandling i vetenskapshistoria. Han ska då ha ramlat över ett antal exempel på historiska bluffar som en del i sin forskning. Det blev aldrig någon doktorsavhandling, men däremot en bok, The museum of hoaxes och webbplatsen museumofhoaxes.com, som nu uppdateras i stort sett dagligen med avslöjanden av bluffarna som omger oss.

  Svenska medier borde ta som rutin att kolla in Boeses webbplats innan de publicerar nyheter om kvinnor som sugits fast mot toalettsitsen på flygplan över Atlanten, eller att Duke Universitys ryttarlag haft fester där människor rider barbacka nakna och leker strippdressyr.


  Kommentarer om "Tro inte allt du läser eller hör"

   

  Anonymous Olle Morian skrev... (22 april, 2006 13:24) : 

  Roligast var ju för nån månad sen när aftonbladet.se skrev om brevbäraren som dött på New Yorks tunnelbana - utan att någon märkt det. Så han åkte ju såklart runt där ett tag tills det började lukta.
  Jag informerade min kontakt på blaskan i fråga att det är en av de äldre urban legends i USA, och den försvann ganska snabbt. New York-korrespondenten som var ansvarig ska jag låta gå namnlös då han faktiskt har skrivit en å annan bra skivrecension...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 april, 2006 13:33) : 

  *haha*

  Underbart! Den där storyn är ju äldre än... Ingmar Bergman!

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (22 april, 2006 18:05) : 

  Man får inte missa Mumbo Jumbo : Hur skitsnacket erövrade världen. En kort historik, av Francis Wheen

  En bok i samma anda

   

  Anonymous Johan skrev... (23 april, 2006 13:51) : 

  Alla som är intresserade av hur olika företag och PR-konsulter använder nätet för mer eller mindre konstiga rykten kan med fördel läsa rapport 177 från Styrelsen från Psykologiskt försvar http://www.psycdef.se/(Göran Leth och Torsten Thurén). Där beskrivs bland annat hur börskurser manipulerats och hur en text om Pol Pot i Stockholm på http://www.tass.net/ plötsligt genererade TT-meddelanden och ursäkter från UD.
  Källkritik gäller alltså även på nätet 2006.
  Johan

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 april, 2006 09:27) : 

  Jo, jag har läst rapporten. Intressant, om än märkbart föråldrad. Vilket visar vikten av att kolla datum på de källor man hänvisar till...

   

  Tro inte allt du läser eller hör'">kommentera