Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 21, 2006

  Välkomna in i matchen, KDU

  När argumenten tryter - höj rösten. Det tycks vara den kommunikativa rekommendationen i det kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU). Nu har förbundets Stockholmsavdelning upptäckt Metro-bilagan Dagens Stockholm (även om de verkar ha missat bilagans namn och kallar den "Dagens Stockholmare"...) - och att den är betald av socialdemokraterna. Därför uppmanar KDU i Stockholm till bojkott av Metro.

  "Metro vilseleder läsarna", säger KDU:s ordförande i Stockholm Maurice Forslund i ett pressmeddelande. Bilagan går inte att skilja från det övriga redaktionella materialet, enligt Forslund. "Det är en odemokratisk produktplacering", rasar han.

  Ja, jösses. Skönt att det finns viktiga saker att uppröra sig över.


  Kommentarer om "Välkomna in i matchen, KDU"

   

  Anonymous simon j skrev... (21 april, 2006 11:14) : 

  Och användandet av bojkott som instrument i förhållande till en produkt som är gratis är ju intressant det också ur en del perspektiv...

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 april, 2006 11:32) : 

  Tycker du det är försvarbart att det inte framgick att det är en betald annons från socialdemokraterna? Sakari Pitkänen hävdar att det är en annons i dagens svd och Socialdemokraterna hävdar att det är en ny "tidning".Var går gränsen?

   

  Anonymous Per R skrev... (21 april, 2006 14:26) : 

  Hade det varit ett företag som startat "tidning" skulle naturligtivs även Socialdemokraterna gått i taket.

  Tänk er Lundin Oil med en "tidning" som bla berättar om hur bra barnen i Afrika får det tack vare västerländska oljepengar.

  Eller Swedish Match med en "tidning" som rapporterar om forskning som avfärdar negativa hälsoeffekter av snusning.

  Tänk er att Swedish Matchs presschef skulle kommenterar mediastormen med:
  "Det finns absolut inget att anmärka på det journalistiska hantverket; det är egentligen bara nyhetsvärdering och vinkling som skiljer innehållet från andra tidningars bevakning."

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 april, 2006 14:32) : 

  Simon, onekligen. Metrokoncernen bävar nog över de ekonomiska konsekvenserna som riskerar bli effekten av att Stockholms uppskattningsvis 500 KDU:are bojkottar deras gratistidning ;-)

  Herr/fru/fröken anonym, det framgår på flera håll att det är socialdemokraterna som står bakom bilagan. Längst ned på varje sida står det t ex "En tidning från socialdemokraterna" och i redaktionsrutan sägas att "Dagens Stockholm utges av Socialdemokraterna och är en fristående och oberoende bilaga till Metro". Huruvida bilagan är att betrakta som en annons eller en tidning är en definitionsfråga. Exakt var gränsen går kan jag inte svara på, men jag skulle nog hävda att reportagen i Dagens Stockholm håller journalistisk verkshöjd. Åtminstone klass med Metro.

  I Metro den 20 april fanns för övrigt artiklar/notiser om uppvärmningen inför tävlingen "Årets diskare", en varning för trenden bikinivaxning, och att sexiga kvinnor får män att tappa omdömet...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 april, 2006 14:34) : 

  Per, inget hindrar vare sig Lundin Oil eller Swedish Match att starta tidningar. Om Metro skulle gå med på att låta dem köpa utrymme som bilagor är väl mer en marknadsmässig fråga. Vad är problemet?

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 april, 2006 15:32) : 

  Jämfört med tex Henrik Brors är det en klar avsändare av tidn.

  vh/ Peter

   

  Anonymous Anna skrev... (21 april, 2006 19:07) : 

  Men är det verkligen en klar avsändare på bilagan? I ett blogginlägg från dig den 18 april "en socialdemokratisk bild av Stockholm" så klagar personer i flera inlägg på att de inte uppfattat att bilagan var från socialdemokraterna.......det är sååååå patetiskt att försöka dölja avsändaren på den propanganda för 8 miljoner som ni kommer pumpa ut om era politiska motståndare och det är sååååå patetiskt att du upprörs över att bilagan ifrågasätts......

   

  Blogger Martin Tollén skrev... (21 april, 2006 19:57) : 

  Okej. Här har vi alltså människor som inte fattar att texten "En tidning från socialdemokraterna" betyder att det är en tidning från socialdemokraterna, samtidigt som de gör anspråk på att kunna styra ett land...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 april, 2006 21:54) : 

  Anna, jag kan bara instämma med Martin. Det står hyfsat tydligt vilka som är avsändare av bilagan. Och jag har personligen inga som helst problem med att bilagan ifrågasätts. Men jag kräver åtminstone läskunnighet av dem som kritiserar.

   

  Anonymous Per R skrev... (22 april, 2006 00:08) : 

  Jag tror ingen i (s)-valkampanjstab blir ledsen om en eller annan missar att tidningen kommer från socialdemokraterna och läser texten okritiskt.

  Jag gissar att hela syftet är just att nå folk som inte normalt läser valpropaganda.

  Och lite halvt oetiska sätt att få folk att misstolka reklamavsändare brukar politiker normalt försöka skydda konsumenterna från. Den offentliga debatten brukar i alla fall inte vara snäll mot sådana knep.

  Varför tror du annars Metro skulle tveka innan man släpper in Lundin Oil?

  Nog kan man få bli lite upprörd när politikerna som brukar stå för öppenhet försöker använda liknande knep...

  Nu tror jag dock att KDUs utspel handlar om att försöka plocka poäng på den eventuella upprördheten. Helst vill man nog nå de som inte ens sett bilagan. Då kan man fylla dem med en känsla av "(s) försöker lura väljarna med en förtäckt bilaga, därför kan man inte lita på (s)".

  Och om du inte redan förstått det är det just den känslan som ligger närmast till hands för mig. I resultaträkningen av dagens politiska spel: S -1p, KDU +0,5p.

   

  Anonymous Anna skrev... (22 april, 2006 11:19) : 

  citat "jag kräver åtminstone läskunnighet av dem som kritiserar"........woooshhh vilken dryg kommentar, det är inte klädsamt för en sosse som påstår sig kämpa för jämlikhet att uttrycka sig så. En brist på goda argument? Kom igen nu sossar, skriv nu att det är en sosse-bilaga mitt på sidan så att alla fattar det nu.........visa att ni är demokrater och inte propandistiska fifflare

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 april, 2006 11:46) : 

  Per, syftet med Dagens Stockholm - så som jag uppfattat det - är att ge en motvikt till vad man uppfattar som ensidigt negativ nyhetsrapportering om utvecklingen i Stockholms län i de befintliga medierna. Att de som per default uppfattar allt som socialdemokrater gör som illasinnat och negativt därför betraktar Dagens Stockholm som propaganda är förstås tråkigt, men säger kanske mer om mediesituationen i Stockholm. För övrigt har jag ingen aning om huruvida Metro skulle tveka innan man lät Lundin Oil göra en motsvarande bilaga - jag har ingen djupare insikt i de marknadsekonomiska bedömningar som görs på företaget.

  Anna, skärp dig. Jag håller precis vilken ton jag vill - och oftast anpassar jag den till den du och andra håller er med. Som torde ha framgått så står det på flera ställen i bilagan Dagens Stockholm vem som står bakom den. Att det inte räcker för somliga är tråkigt, men inte mycket att göra något åt.

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (22 april, 2006 18:08) : 

  Ska man sjratta eller gråta? Man ska nog vara väldigt mycket borgare för att ens kunna läsa in en antydan till sammanblandning av de två sakerna. Ingen jag pratat med verkar ha gått på det i varje fall. De enda som ringt ner Metro är klassiskt borgerliga väljare som är upprörda över att tidningen upplåter plats till betalande annonsör...
  Så mycket för den fria marknaden!

   

  Blogger Ola D Svedin skrev... (22 april, 2006 21:21) : 

  Som liberal har jag ingenting emot att socialdemokraterna försöker nå ut med sina budskap. Det är säkert intressant läsning också. Sundström är en bra journalist.

   

  Blogger jb skrev... (22 april, 2006 23:39) : 

  Jag, och säkert många andra borgliga väljare, är trött på alltför rabiata konspirationsteorier. Oavsett om de kommer från Marita Ulvskog eller KDU. Men det är ju valår så en och annan får man väl acceptera.

   

  Anonymous Anna skrev... (23 april, 2006 14:24) : 

  vadå skärpa sig? Det är en larvigt uppfodrande kommentar som inte passar sig i ett ömsesidigt utbyte av åsikter. Det är härligt med den fria debatten och den borde välkomnas utan att folk blir åthutade. Det är så tröttsamt att alla som inte tycker lika blir avfärdade som antingen "borgare" eller vänster.

  Det spelar egentligen ingen roll vem som gett ut bilagan, det viktigaste är att det är schysst ur ett etiskt och demokratiskt perspektiv. Propaganda eller reklam om ni så vill, bör ha en mycket tydlig avsändare och skall kunna avskiljas från redaktionellt material. Går inte det så är det vilseledande. Den pyttelilla textremsan längst ner i bilagan är det inte många som hittar. Alla annonsmakare vet hur texter och bilder skall koncentreras på ett uppslag för att få efterfrågat genomslag. Så åter igen, kom igen nu sossar, ge gärna ut er propaganda för 8 miljoner men försök inte maskera avsändaren eller syftet med "tidningen".

   

  Anonymous P.B skrev... (23 april, 2006 15:25) : 

  Martin, jag tror inte att några av skribenterna här inklusive undertecknad gör anspråk på att sitta i någons regering. ;)

  Anna jag tror syftet säkert är gott, sen om resultatet blir kajko är väl en annan sak.
  Men det återstår att se tillsvidare vill åtminstone jag hellre fria än fälla

   

  Blogger Martin Tollén skrev... (23 april, 2006 18:01) : 

  p.b. Jag känner inte dig eller "anna" och vet alltså varken vilka ni är eller vilka era ambitioner är, men jag förutsätter att ni anser er bättre än socialdemokraterna på att styra landet.

  En av mina mer borgerliga kamrater med viss inblick i vad som händer i maktalliansen konstaterade suckande redan i vintras att socialdemokraterna skulle vinna valet. Inte för att socialdemokraterna är särskilt duktiga utan för att borgerligheten är för inkompetent.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 april, 2006 18:41) : 

  Anna, du var den som började skriva kommentarer med en rätt trist attityd ("det är sååååå patetiskt") - du bör därför vara beredd att få mothugg i samma ton. Jag välkomnar och deltar gärna "ömsesidigt utbyte av åsikter", men hellre med människor som presenterar sig och inte inleder med att dissa.

  Vad gäller frågan om tydlig avsändare så har jag och andra svarat på det flera gånger. Passar inte galoscherna så är det ara att pröva ut ett par nya.

   

  Anonymous P.B skrev... (23 april, 2006 19:55) : 

  Förlåt Martin, vad jag menade - med en blinkning - var att jag inte trodde att det var några politiker som skrev några av inläggen.
  Jag ber om ursäkt ifall jag råkade förolämpa dig jag ser nu på din beskrivning att du faktiskt jobbar med politik
  Vad Anna eller de andra som skriver här är för några vet jag inte, men bara för att de uttrycker åsikter som kan kallas höger gör det inte dem per automatik till representanter för något parti.

  Om jag tror mig kunna styra landet bättre än en socialdemokrat? Nja jag anser mig vara liberal men har aldrig varit partipolitiskt aktiv. Till yttermera visso så är jag en otrogen väljare, jag brukar bestämma mig på plats i vallokalen vad jag ska rösta på, och jag är konstant dålig på att passa tider.
  Knappast egenskaper som gör en bra politiker
  Mvh Per

   

  Blogger Martin Tollén skrev... (25 april, 2006 00:00) : 

  Aha p.b.! Du hade en vinkling jag missade - och den var skojig. Nej, jag tar inte illa upp för min egen del. Jag är fritidspolitiker och vill helst ha ett jobb med lite bättre anställningstrygghet än det som erbjuds på politiska anställningar. Dessutom är jag nog inget minsterämne. Inte den här mandatperioden i alla fall... ;-)

   

  Välkomna in i matchen, KDU'">kommentera