Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 09, 2006

  En återuppstånden s-tidning?

  Pressens Tidning rapporterar att det socialdemokratiska partiet har planer på att återuppväcka den göteborgska arbetarrörelsens dagstidning Ny Tid. Lyckas man bara värva tillräckligt många prenumeranter så kan tidningen finnas ute så snart som första veckan i oktober.

  Det är socialdemokraternas tidningsbolag AiP Media som vill ge Göteborgsområdet en veckovis utkommande nyhetstidning så som Stockholmsområdet sedan 13 år haft i Stockholms Tidningen (ja, namnet särskrivs precis så fult). Minst 2 000 prenumeranter behövs för att Ny Tid ska få driftsstöd, vilket tidningen åtminstone inledningsvis kommer att behöva. Ny Tid-satsningen beräknas kosta AiP Media 700 000 kronor i år (oktober-december).

  En del av Ny Tid kommer att framställas i samarbete med den socialdemokratiska paritidningen Aktuellt i Politiken, som har sin redaktion i Stockholm. Vissa sidor planeras vara gemensamma, precis som med Stockholms Tidningen. Gamla Ny Tid startade 1892 och lades ned 1963. Sedan dess har flera försök gjorts till att åter ge ut tidningen. Arbetet i Malmö gav under en kort period ut sin västsvenska upplaga under namnet Arbetet Ny Tid. Den utgåvan lades ned samtidigt med modertidningens konkurs 2000 (mer om detta på Wikipedia).

  Jag är lite kluven till en sådan här satsning. Å ena sidan så har jag länge stämt in i kören om behovet av fler socialdemokratiska tidningsröster, och då allra helst en rikstäckande dagstidning med andra värderingar på ledarplats än som framkommer på en överväldigande majoritet av landets tidningar i dag. Å andra sidan är jag skeptisk till att utnyttja det i grunden föråldrade presstödssystemet (som uppenbarligen inte förslår så långt när det gäller att garantera medial mångald i Sverige – mer om det bland annat här och här), till att ge ut en tidning med tveksam egen överlevnadspotential. Socialdemokratin och arbetarrörelsen behöver i grunden se över sin mediepolitiska strategi. Fler lokaleditioner av partitidningen AiP känns inte så framtidsinriktat.

  (Via Martin Jönsson)

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "En återuppstånden s-tidning?"

   

  kommentera