Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 26, 2006

  Allmänhetens acceptans av gayvärlden

  Vissa dagar känns det mer befogat än annars att faktiskt ge sig in i Stockholmspolitiken på allvar... Fredric Federley gör mig uppmärksam på att att gayklubben på Patricia tvingats förbjuda personal och gäster att ta av sig på överkroppen, efter påtryckningar från Stockholms stads socialförvaltnings tillståndsmyndighet. Detta då naken överkropp anses vara störande av ordningen.

  I ett brev till Patricia säger tillståndsmyndigheten att "ordningsbegreppet finns sparsamt definierat i alkohollagen". Man citerar Alkoholinspektionens tolkning från 2001 där det talas om "normbildande effekter" och förebyggande av "olägenheter". Stockholms tillståndsmyndighet tolkar detta som att normbildningen inte bara gäller förtäring av alkohol och bara ska omfattas av de som befinner sig i samma festlokal, utan att tillsyn måste "bedrivas utifrån allmänhetens acceptans". Någon "individuell hänsyn till särskild målgrupp" ska inte ges.

  Ursäkta?

  Sedan när satte "allmänhetens acceptans" stopp för nakna överkroppar på gayklubbar?

  Man ska nog vara blind, döv och genuint okunnig om gayvärlden för att inte känna till festerna på Patricia, och att killar som gillar killar där ibland dansar med naken överkropp. Jag tror inte att herr och fru heteronormativ allmänhet bryr sig eller störs nämnvärt av det - det sker ju på en hyfsat avgränsad plats där personal och gäster får anses vara med på noterna.

  Gaymagasinet QX rapporterar att klubben Dekadance tillsammans med HBT-liberalerna och Liberala ungdomsförbundet i Stockholm i går protesterade vid tillståndsmyndigheten, mot det man uppfattar som "befängda tolkningar av alkohollagen".


  Kommentarer om "Allmänhetens acceptans av gayvärlden"

   

  Blogger deep|ed skrev... (26 april, 2006 14:19) : 

  Jag upplever en stark moralistvind i Sverige idag. Antingen är det Patricia som får problem med tillstånden på grund av att folk tar av sig på överkroppen (är det månne så att man i sommar också kommer tvinga folk att ligga fullt påklädda på stranden för att inte störa ordningen?), eller så är det Fredrik Ljungbergs kalsonger som vållar moralpanik. Socialdemokraterna jagar reklam med sexuella anspelningar (och reklam för snabbmat) med förbudslampan och Decadence har problem med polis och tillståndsmyndigheter. Diskussionen om tysk prostitution är programmatiskt propagandistisk och kopplar ihop all prostitution med trafficking. osv osv osv.

  Det här skrämmer mig mer och mer.

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (26 april, 2006 23:39) : 

  deep|ed:
  Kan bara hålla med dig. Kostymen börjar bli trång i Sverige. Allt mer är förbjudet utan att vara formellt olagligt. Den som gör eller säger minst lilla "fel" straffas på olika sätt. Moral-Sverige har med andra ord gått varvet runt nu. De som nu är pensionärer gjorde upp med sin tids sexualmoral och slog sig fria från religiöst förtryck och tillhörande förbud. De som idag är yngre och medelålders har inga egna minnen av tiden för "den sexuella revolutionen" och reagerar mot den genom att återinföra gamla restriktioner. Det vi nu ser är hur de partier och folkrörelser som en gång slogs för en fri syn på sex gjort helt om och i snabb takt håller på att bli som dem de en gång slogs emot. Med nuvarande utveckling skulle det inte förvåna mig om Ung Vänster inom tio år kräver åldersgräns för köp av kondomer samtidigt som SSU börjar diskutera abortförbud. Det är den logiska fortsättningen i "kampen mot sexualiseringen".

   

  Blogger Markus skrev... (27 april, 2006 17:04) : 

  Den nymoralistiska vågen i Sverige är ganska obehaglig. Jesushöger och värdekonservativ folkhemsvänster skapar lite väl många trista alianser just nu.

   

  Anonymous Jöns skrev... (28 april, 2006 12:02) : 

  Alla gör väl upp med föregående generation - och var den sexualromantisk så kommer nästa att vara mer sexualkonservativ.

  Men ärligt talat köper jag inte påståendet att Sverige skulle vara så sexualpuritanskt. Det är lätt att säga eftersom det upprepas i debatten varje dag, men på vilket sätt visas det rent praktiskt? Mindre underklädesreklam? Färre sexspalter? Mindre sexdiskussioner i TV? Att folk har sex mindre? Att diskussionerna på caféerna får mer inslag av hysch-hysch? Har väldigt svårt att se det.

   

  Anonymous Mats skrev... (02 maj, 2006 09:35) : 

  Håller med. Fast det allra sjukaste är att myndigheter överhuvudtaget har rätt att lägga sig hur människor är klädda på krogen.

   

  Allmänhetens acceptans av gayvärlden'">kommentera