Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 07, 2006

  Har bloggarna påverkat valrörelsen?

  Frågan i rubriken har ställts förut, och sanningen är väl att det ännu är lite för tidigt att uttala sig om den saken. Det lär bli en uppgift för statsvetare och medieforskare att granska efter valet. Men redan nu finns det en del intressant skrivet i frågan.

  I går presenterade Näringslivets Medieinstitut, NMI, ett så kallat briefing paper om i vilken utsträckning så kallade nya medier och allmänt tillgängliga uttrycksmedel gjort något större avtryck i opinionen.

  I skriften görs bland annat ett ambitiöst försök att kategorisera de många olika typerna av politiska bloggarna i fem huvudkategorier: partibloggar, ungdomsförbundsbloggar, journalistbloggar, opinionsbildningsbloggar och bloggar skrivna av en eller flera privatpersoner. NMI tillstår att det förstås finns överlappningar och gråzoner som gör att denna uppdelning inte är helt oproblematisk. Det konstateras också att partibloggarna "framstår som den kategori som lyckats sämst när det handlar om genomslag och förmåga att skapa politisk hetta".

  Min egen blogg, alltså denna, sägs hamna i ovan nämnda gråzon mellan parti- och opinionsbildningsblogg. Å ena sidan sägs jag ha gjort mig känd för "svidande kritik av det egna partiet, socialdemokraterna, och gått över partigränser i kampen för
  sina ideologiska principer", men kandiderar å andra sidan till Stockholms kommunfullmäktige. Och visst har jag kritiserat mitt partis politik, interna bråk och enskilda företrädare vid ett flertal tillfällen. I vilken utsträkning kritiken verkligen svidit är nog dock svårare att svara på. Mer uppmuntrande att läsa är att jag i NMI-skriften beskrivs som "en favorit bland bloggare, politiska journalister, och opinionsbildare från hela det politiska spektrumet", och att jag ger mitt parti "ett personligt ansikte utåt". Och smicker tas förstås alltid tacksamt emot!

  NMI uppmärksammar roligt nog också Magnus Ljungkvists och min gemensamma satsning Almedalsbloggen som sägs "gjorde succé i årets politikervecka i Visby". Våra inlägg om vimlet, talen, utspelen och seminarierna "öppnade en dörr till en viktig politisk händelse som annars oftast bryts genom medieföretagens prisma".

  Men vad jag saknar är de kvinnliga bloggarna. Dessa verkar NMI ha missat. Det finns ju gott om jäkligt bra sådana inom de olika kategorier av politiska bloggar som NMI beskriver, men som inte omnämnts eller fått en länk i appendixet; Rosemari Södergren, Johanna Nylander, Zaida Catalán, Marta Axner och Sakine Madon, för att bara nämna några få.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Har bloggarna påverkat valrörelsen?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 10:35) : 

  Jag tvivlar på att NMI skulle ha lämnat ute någon enbart p.g.a kön.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 september, 2006 10:51) : 

  Det tror inte jag heller. Det handlar knappast om aktivt utelämnande, men att NMI har missat en stor grupp bloggare är uppenbart - och märkligt nog har de det gemensamt att de är kvinnor.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 13:42) : 

  Du nämner inte att personerna på NMI själva varit bloggare och har gjort sig kända för sina högerextrema åsikter. Är det av ngt speciellt skäl? Dessutom betalas deras köttbullar av Stiftelsen Svenskt Näringsliv och Timbro, inte heller det anser du värt att delge dina läsare?

  Minst två av dem är nyliberaler och den tredje "liberal" enligt egen utsago. Är det orsaken till att du inte tar upp det jag frågar om?

  Frågvise herrn...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 september, 2006 14:45) : 

  Bäste frågvise herrn,

  Jag har bloggat ganska många gånger om NMI och dess kopplingar till Timbro (bl a här, här och här). Jag tror också att den kopplingen framgår på NMI:s sajt, som jag ju länkar till i inlägget.

  Vad skulle jag ha för intresse av att tala tyst om detta?

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 september, 2006 00:35) : 

  "Frågvise herrn",

  Är det numera vanligt inom vänsterblocket att kalla alla till höger om sossarna för "högerextremister"? Vill ni bli kallade nazister i gengäld? (Du vet väl att nationalsocialismen var en nationell socialistisk rörelse?)

   

  Anonymous Mickey J Barczyk skrev... (09 september, 2006 21:02) : 

  Jonas, vad menas med "valrörelsen"? Vilka ingår i den gruppen?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 september, 2006 10:07) : 

  Mickey, en mer relevant rubrik hade kanske varit "Kommer bloggarna påverka valutgången?", men även det känns det lite för tidigt att uttala sig om.

   

  kommentera