Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 29, 2006

  Eftervalsanalys på entreprenad

  Redan tidigare har jag och andra konstaterat att det är få ledande socialdemokrater som yttrat sig i eftervalsdebatten. Faktum är att Morgan Johanssons debattartikel för ett tag sedan är det enda exempel jag kunnat hitta av tidigare statsråd som på egen hand formulerat något som kan betecknas som en kritisk analys. I andra fall har det handlat om intervjuer där bland andra Pär Nuder, Ulrica Messing och Thomas Bodström uttalat sig.

  Jag menar nu inte att vi som är aktiva i det socialdemokratiska partiet ska föregå Berit Andnors viktiga arbete i valanalysgruppen, men det verkar samtidigt orimligt att vi inte nu – i god innan partikongressen i vår – resonerar om med vilken politik socialdemokratin bör möta väljarna i nästa val. Annars överlåter vi eftervalsanalysen och problemformuleringsprivilegiet åt andra.

  I Svenska Dagbladet i dag gör tidningens politiske analytiker Göran Eriksson ett försök att sätta fingret på de olika diskussionsriktningar som just nu försiggår inom socialdemokratin. Eriksson skriver att ”Många ledande socialdemokrater anser att partiet vinner nästa val utan att göra några stora förändringar av politiken”, samt att ”Det verkar inte finns någon utbredd uppfattning att socialdemokratin måste göra några drastiska politiska förändringar”.

  Och ett visst stöd finns det för Göran Erikssons tes. Det enda dokument som i dag kan sägas utgöra den socialdemokratiska politiken, är den budgetmotion som partiet presenterade i veckan. Och att döma av den så ligger i princip politiken partiet gick till val på fast. Vissa korrigeringar har dock gjorts; främst är det uppgörelser man tidigare ingått med v och mp som fått stryka på foten, som friår och flygskatt. Lite schizofrent blir det dock när man på vissa ställen i motionen säger sig vilja ”satsa på strategiska framtidsbranscher”, och på ett annat anklagar regeringen för att ”peka ut i vilka branscher framtidens jobb ska komma”.

  Allt för mycket fokus i den interna debatten inom socialdemokratin har nu kommit att handla om vem vi vill ha som partiledare efter Göran Persson. Det vore nog klokt om mer energi lades på att diskutera politiken.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Eftervalsanalys på entreprenad"

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (29 oktober, 2006 18:58) : 

  Det jag är mest rädd för är att politiken inriktas på röstfiskeri; att partiet ska trängas i mitten och slåss om medelklassväljarna. Jag tror vi tappade åtta procent av våra väljare i riksdagsvalet - frågan är ju om det är de åtta procenten eller de andra nittiotvå som ska bestämma inriktningen på politiken.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 oktober, 2006 09:03) : 

  Fast saken är ju den att mitten- och medelklassväljarna är nödvändiga för att få majoritet. Sådan ser demografin ut, och det är i hög grad effekten av ett långvarit s-styre. Själv ser jag helst att den socialdemokratiska politiken bestäms av medlemmarna via kongressen.

   

  Blogger Per Tenggren skrev... (30 oktober, 2006 15:14) : 

  Om socialdemokraterna tappar medelklassen kommer det att bli många och långa år i opposition.

   

  kommentera