Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 27, 2006

  Krav på Perssons efterträdare

  Svenska Dagbladet har gjort en rundringring bland de socialdemokratiska partidistrikten, och budskapet är det inte måste bli en kvinna som tar över efter Göran Persson. Däremot anses det vara en klar fördel om nästa partiledare sitter i riksdagen.

  De socialdemokrater som SvD talat med är ovilliga att öppet namnge sina favoriter, men det tycks råda en bred samstämmighet om vilka egenskaper som krävs av den blivande partiledaren: ”En person som har stort förtroende i partiet, är förankrad, öppen och lyhörd”, säger Lena Micko, tillförordnad ordförande i Östergötlands partidistrikt.

  Vad gäller frågan om riksdagspost säger Mats Johansson, ordförande för socialdemokraterna i Blekinge, att det är en ganska viktig förutsättning: ”Man måste nog inse att vi kommer att driva oppositionspolitik de närmaste fyra åren, och plattformen för mycket av den centrala politiska debatten blir riksdagen”.

  Samtidigt är det nog också viktigt att den person som väljs kombinerar å ena sidan erfarenhet och stark partiförankring, med å andra sidan en viss distans från kretsen som varit allra närmast Göran Persson. Detta för att trovärdigt kunna visa att det är ett nytt gäng än dem väljarna röstade bort hösten 2006, som söker förtroende 2010.

  Själv ser jag gärna att nästa partiledare blir en person som nu vågar vara öppen och självkritisk till det som lett fram till höstens svidande valförlust. Lyckligtvis är det nu flera ledande socialdemokrater som faktiskt ger uttryck för självkritik. På Stora Lobbydagen i går sa till exempel socialdemokraternas kommunikationschef Carina Persson att partiet brustit i sin samhällskritiska roll. Och det är det lätt att instämma i.

  Carina var för övrigt väldigt rolig i går då hon deltog i en paneldiskussion med de andra partiernas kommunikationsansvariga från valrörelsen, och syrligt påpekade att socialdemokraterna, vänster- och miljöpartiet inte varit lika bra som allianspartierna på att ”vinka, baka kaka, åka tåg och bada tunna”.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Krav på Perssons efterträdare"

   

  Anonymous jp skrev... (27 oktober, 2006 17:32) : 

  Framför allt så måste vi få en partiledare som appellerar till mittenväljare och medelklass. Bara det inte blir Wanja Ludby Wedin som har en ytterkantsprofil och inte kommer att tilltala en enda mittenväljare. Jag tror inte heller på Mona Sahlin - hon är alltför förknippad med det gamla, och det som mittenväljarna tog avstånd från.

  Carin Jämtin eller Margot Wallström vore perfekta val. Ulrica Messing inte lika perfekt, men ändå ett bra val.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 oktober, 2006 11:05) : 

  Jag tror inte att det kandidaten det hänger på när det gäller att appellera till väljare i olika grupper; där har nog den politik socialdemokraterna väljer att gå till val på större betydelse. Och Wallström är inte en realistisk kandidat just nu, när hon inte sitter i riksdagen.

   

  Anonymous jp skrev... (28 oktober, 2006 12:16) : 

  Där har du helt fel, tror jag. Partiledaren som person kan spela en helt avgörande roll för att locka nya väljare till ett parti. Självklart spelar partiets program en roll också, men moderaternas framfart (för att ta ett exempel) beror lika mycket på att Fredrik Reinfeldt ger ett mer sympatiskt intryck än Bo Lundgren som på att man reviderat sin politik.

  Det spelar ingen roll vad sossarna står för, med Lundby Wedin som ansikte utåt vet jag - bara genom att gå till min egen bekantskapskrets - att slaget om mitten är förlorat.

  Mexitegelväljarna måste kunna sympatisera med kandidaten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 oktober, 2006 11:25) : 

  Nja, partiers program intresserar nog bara statsvetare. Deras politik är trots allt något annat. Och ännu större betydelse har antagligen väljarnas uppfattning om partiernas politik. Och i det avseendet spelar säkert partiledaren och dennes kommunikativa förmåga en stor roll.

  Sedan tror jag inte att man ska dra alltför stora slutsatser baserat på sin egen bekantskapskrets. De s k mexitegelväljarna är nog en mindre homogen grupp än man kan luras att tro.

   

  kommentera