Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 05, 2006

  Fight Club på riktigt

  Jag har tidigare flera gånger skrivit om hur moralism och allmän förbudsiver drivit fram ett förbud mot all kampsport som tillåter slag, sparkar eller andra tekniker riktade mot huvudet. Dåvarande idrottsminister Bosse Ringholm blundade för att de kampsporter han ville förbjuda hade strama regelverk och högt ställda medicinska krav för att garantera deltagarnas säkerhet.

  Några sådana regelverk finns inte för det nya fenomen som bland annat Aftonbladet uppmärksammat; organiserade slagsmål utan boxningshandskar eller annan skyddsutrustning. Här slåss man tills en av kämparna ligger blodig på marken. Och detta förefaller vara lagligt, så länge det sker i ett privat sällskap och deltagarna inte tar till ”hur grovt våld som helst”, säger polisen.

  Att privata Fight Club-inspirerade matcher nu börjar arrangeras kommer inte direkt som någon överraskning. Det finns i de flesta samhällen människor som går omkring med aggressioner och som söker spänning i tillvaron. Även om den här typen av arrangemang inte är något som lockar mig personligen så har jag inte svårt att förstå att det finns många som gärna skulle vilja pröva på det. Men vad deltagarna kanske inte tänker på är risken att dö av ett enda hårt slag mot skallen, vilket man kan göra om man har ett speciellt medfött fel – något som boxare och kampsportare regelbundet undersöks för.

  Försäkringsbolaget Folksams statistik (mer om det här) visar att kampsport är ovanligt skadefri idrott. Kampsportarnas andel av alla idrottsskador är mindre än en procent. Ur skadesynpunkt är de vanliga breddsporterna som till exempel fotboll, ishockey och ridsport mycket farligare för sina utövare än kampsport. Trots att det är välkänt att hockeyspelare råkar ut för brutna ben, avslagna tänder och upprepade hjärnskakningar, har det hittills inte ställts några krav på lagreglering av ishockey. Om skaderisken för utövarna är huvudargumentet till varför just kampsporter ska regleras, finns det många sporter som borde regleras före dessa.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Fight Club på riktigt"

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (05 oktober, 2006 15:21) : 

  Hur stor andel av de försäkrade är kampsportare då? Utan den siffran kan man väl inte dra någon slutsats från statistiken du presenterade.

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (05 oktober, 2006 16:19) : 

  Man kan ju också tänka sig att många hårda slag mot huvudet gör somliga oförmögna att fylla i Folksams blanketter... Men oavsett skadeverkningarna så borde det vara lagligt att utöva professionell kampsport.

   

  Blogger Jonas N skrev... (05 oktober, 2006 18:38) : 

  Jag delar hugudsakligen Jonas' och CLKs uppfattning.

  En problematik som uppstår är tvingande och allmän (och icke avgifts-differentierad) sjukvård och försäkring

  De som ivrar för förbud (mot lite allt möjligt ohälsosamt och kanske tom destruktivt) har en poäng i att det är 'det allmäna' som får axla kostnaderna som blir följden när sådant går överstyr.

  Om man inte vill ha ett samhälle där varenda en har rätt att lägga sig i varenda annan persons livsföring ...

  ... leder det till en enda väg ut ur detta dilemma. Nämligen ett samhälle som bygger på frivillighet i mycket större utsträckning!

  Jag hoppas att du, Jonas M, också kommer till dessa slutsatser såsmåningom. Du är ju iaf på god väg i ett antal frågor där du haft tid att fundera lite ...

  :-)

   

  Anonymous Krakatuamannen Max Hobstig skrev... (16 januari, 2007 10:29) : 

  Svenska Ishockeyförbundet har sökt samarbete, utan framgång, med det Svenska Budo & Kampsportsförbundet med motiveringen att hockey är en kampsport som kan ses som en hybrid mellan boxning och kendo fast på is.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 23:33) : 

  till Johan Richter:

  kampsportare är ungefär 2.5 % och de får 1% av skadorna, det är alltså mer än dubbelt så "farligt" att syssla med en ince-kampsport, än med en kampsport.

   

  kommentera