Folkpartiets misstag
[UPPDATERAD] SVT:s Aktuellt rapporterade i går om vad folkpartiets valanalysgrupp senare i veckan kommer att presentera som förklaringar till att partiet backade från 13,4 till 7,5 procent i höstens val. Illa skött krishantering i samband med dataintrångsskandalen, en räddhågsen partiledning – stukad av infekterade interna debatter, samt bildandet av den borgerliga alliansen pekas ut som orsaker. Men trots att det var moderaterna som tjänade mest på alliansen så var det ändå nödvändigt för fp att ingå i den, menar gruppen. Enligt Aktuellt så sägs det i valanalysgruppens rapport att folkpartiet i valet 2002 uppträdde mer modigt och vågade lägga även kontroversiella förslag. Efter valet var uppfattningen i partiet att denna politik skulle fortsätta, men under mandatperioden blev partiledningen allt oftare ifrågasatt av interna kritiker. Den infekterade debatten, om exempelvis övergångsregler för nya EU-medborgare, gjorde att partiledningen blev mer försiktig. I stället för att lägga nya förslag valde partiledningen att fokusera på gamla förslag inom till exempel skolan och integrationspolitiken. Detta är ungefär samma slutsatser som jag själv drog när jag i förra veckan intervjuades av folkpartiets tidning Nu. Tidningen intervjuade mig, Expressens ledarskribent Eric Erfors, samt pr-konsulten Johanna Elgenius. Och jo, jag blev lite överraskad när chefredaktören ringde upp och bad att få intervjua mig om detta. Egentligen är det väl inte upp till mig som politisk motståndare till folkpartiet att analysera vad de gjort rätt och fel i valrörelsen, men jag kom fram till att om de nu var intresserade av vad jag tyckte så kunde jag väl lika gärna berätta det. Tidningen Nu:s valanalysnummer kommer ut på torsdag. Det verkar inte som att de lägger ut så värst mycket redaktionellt material på webben, så vill ni läsa de klokheter som jag, Erfors och Elgenius sa så får ni vackert leta rätt på pappersutgåvan av tidningen. * * * Nu på förmiddagen rapporterar bland andra svd.se att samtliga sex personer som tidigare delgivits misstanke om brott i samband med dataintrångsskandalen (däribland förre partisekreteraren Johan Jakobsson och presschefen Niki Westerberg, samt den tidigare Expressenjournalisten Niklas Svensson), åtalas. Rättegången blir sannolikt efter årsskiftet. Andra skriver intressant om politik, valet 2006, folkpartiet, dataintrång. |
Kommentarer om "Folkpartiets misstag"
Åh fan, jag som trodde att fp:s kräftgång berodde främst på populistisk batongpolitik som språkkrav för invandrare, obligatorisk gynundersökning med mera. Vilken tur att du hjälper oss förstå de verkliga orsakerna, Jonas!
Ingen orsak.
Den enskilt största anledningen till (fp) tillbakagång är framgången 2002, som i sin tur helt berodde på (m) tillbacka gång, som i sin tur berodde på (s)vt:s valstugereportage. I andra hand berodde (fp) tillbakagång på datorintrånget, vilket resulterade i att många borgerliga väljare valde (m). 2010 kommer troligen många väljare åter lämna (m) och rösta på (fp).
På det hela taget spelar det mindre roll, speciellt i dessa tider av Allians för Sverige. Borgerliga väljare vill framförallt ha en icke socialistisk regering, detaljerna som skiljer partierna är inte så viktiga.
Svensken är ju uppenbarligen inte så intresserad av sakfrågor och realpolitik, så vida inte media kör det som en kampanj.
(fp) hade tappat ordentligt redan innan 'dataintrånget'. Möjligen tappade de ytterligare lite, men det gick inte att utläsa ur opinionssiffrorna veckorna innan valet.
Jag tror att fp:s profilfrågor fick mindre tyngd i valrörelsen än i förra, och i kombination med att dess ledning framstod som mer tafflig och mindre kompetent och fräsch. Lejonborg känns 'betydligt äldre' nu jfrt med fyra år se'n.
Jag tror mycket väl att (fp) kan vinna fler röster nästa val, inte bara pga att moderaterna 'tappar tillbaks' några fd fp-väljare. Men om skolfrågorna går åt rätt håll och förbättringarna upplevs tydligt av brukarna, kan deras profilfrågor få mer tyngd igen och betala sig, även på 'andra sidan' blockgränsen (dagens alltså).
Det här är nog första gången fp analyserar ett valresultat och har rätt.
Fast jag misstänker att dom med "kontroversiella förslag" menar batongpolitik, och att lägga dom hade inte hjälpt. Man hade behövt föra en kontroversiell och LIBERAL politik för att få bättre resultat.