LAS-problematik på s-kansliet
I helgen bloggade jag om att socialdemokratin borde öppna för en diskussion om trygghetssystemen på arbetsmarknaden och låta sig inspireras av det danska flexicuritysystemet. Via Bloggen Bent ser jag nu att det redan verkar vara på gång - åtminstone internt inom partiorganisationen. Eftersom socialdemokraterna efter valförlust och minskat antal riksdagsledamöter nu tappar en hel del partibidrag, så ska c:a fyrtio tjänster bort i riksdagen. Dessutom har c:a 180 före detta departementstjänstemän förlorat sina jobb. Och i pusslandet när man nu försöker skapa ett oppositionskansli på riksdagen vill man förstås gärna utnyttja den erfarenhet många tidigare politiskt sakkunniga och statssekreterare på regeringskansliet sitter inne med. Därmed öppnas det för en diskussion om LAS och turordningsregler. Detta uppmärksammas både i partiorganet AiP och i Aftonbladet. Andra skriver intressant om socialdemokraterna, riksdagen, LAS. |
Kommentarer om "LAS-problematik på s-kansliet"
Jo, sossarna har alltid varit lite dåliga på att leva som de lär...
Helt ok, men då får man också se till att låta sig inspireras av det som är mer humant och positivt i det danska systemet. Som t.ex att ersättningsnivån är hög. Är tyvärr rädd för att det bara blir piskorna i systemet som kommer att inspirera, vare sig det gäller den svenska borgerligheten eller om det är socialdemokraterna som låter sig inspireras.
Läsvärd och intressant blogg!
Tyvärr tycks många felaktigt tro (du också Jonas?) att LAS helt enkelt bara föreskriver att "sist in-först ut" ska gälla. Det är fel. Det LAS säger är att arbetsgivaren vid uppsägningar ska förhandla med de anställdas fackliga organisation om turordningen. Endast om man då inte kommer överens gäller regeln "sist in-först ut". Det vanliga i näringslivet är faktiskt att facket och arbetsgivaren kommer överens om en vettig turordning. Så vitt jag förstår pågår just nu sådana förhandlingar med facket på s-riksdagsgruppen. Man "kringgår" alltså inte LAS, man gör precis som LAS föreskriver.
Mats, kostnaden för företaget blir nästan exakt densamma som om inte facket haft den makten. Sist-in-först-ut förstör företaget och innebär en stor kostnad. Rörelsens fackliga gren ges sedan ett privilegium att kunna förklara att lagen inte ska tillämpas. Detta har ett lika stort värde som den potentiella kostnaden. Facket säljer sedan det värdet till företaget för strax under sist-in-först-ut-kostnaden.