Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 27, 2006

  LAS-problematik på s-kansliet

  I helgen bloggade jag om att socialdemokratin borde öppna för en diskussion om trygghetssystemen på arbetsmarknaden och låta sig inspireras av det danska flexicuritysystemet. Via Bloggen Bent ser jag nu att det redan verkar vara på gång - åtminstone internt inom partiorganisationen.

  Eftersom socialdemokraterna efter valförlust och minskat antal riksdagsledamöter nu tappar en hel del partibidrag, så ska c:a fyrtio tjänster bort i riksdagen. Dessutom har c:a 180 före detta departementstjänstemän förlorat sina jobb. Och i pusslandet när man nu försöker skapa ett oppositionskansli på riksdagen vill man förstås gärna utnyttja den erfarenhet många tidigare politiskt sakkunniga och statssekreterare på regeringskansliet sitter inne med.

  Därmed öppnas det för en diskussion om LAS och turordningsregler. Detta uppmärksammas både i partiorganet AiP och i Aftonbladet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "LAS-problematik på s-kansliet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 november, 2006 18:55) : 

  Jo, sossarna har alltid varit lite dåliga på att leva som de lär...

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 november, 2006 19:08) : 

  Helt ok, men då får man också se till att låta sig inspireras av det som är mer humant och positivt i det danska systemet. Som t.ex att ersättningsnivån är hög. Är tyvärr rädd för att det bara blir piskorna i systemet som kommer att inspirera, vare sig det gäller den svenska borgerligheten eller om det är socialdemokraterna som låter sig inspireras.

  Läsvärd och intressant blogg!

   

  Anonymous Mats skrev... (28 november, 2006 16:05) : 

  Tyvärr tycks många felaktigt tro (du också Jonas?) att LAS helt enkelt bara föreskriver att "sist in-först ut" ska gälla. Det är fel. Det LAS säger är att arbetsgivaren vid uppsägningar ska förhandla med de anställdas fackliga organisation om turordningen. Endast om man då inte kommer överens gäller regeln "sist in-först ut". Det vanliga i näringslivet är faktiskt att facket och arbetsgivaren kommer överens om en vettig turordning. Så vitt jag förstår pågår just nu sådana förhandlingar med facket på s-riksdagsgruppen. Man "kringgår" alltså inte LAS, man gör precis som LAS föreskriver.

   

  Blogger db skrev... (29 november, 2006 17:13) : 

  Mats, kostnaden för företaget blir nästan exakt densamma som om inte facket haft den makten. Sist-in-först-ut förstör företaget och innebär en stor kostnad. Rörelsens fackliga gren ges sedan ett privilegium att kunna förklara att lagen inte ska tillämpas. Detta har ett lika stort värde som den potentiella kostnaden. Facket säljer sedan det värdet till företaget för strax under sist-in-först-ut-kostnaden.

   

  kommentera