Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 27, 2006

  Larvigt ledande frågor

  Häromdagen anklagade jag TV4 för att ha gjort sig skyldiga till ett journalistiskt lågvattenmärke. I helgen verkade även SVT försöka kvalificera sig i den grenen.

  Det var tv-programmet Agenda som gjort en undersökning bland de socialdemokratiska arbetarekommunernas ordförande, och som bland annat tycktes visa att bara 13 procent ansåg att det var viktigt att Göran Persson får en kvinna som efterträdare. Men allt beror som bekant på hur man ställer frågorna.

  Om de tillfrågade ombads (vilket förefaller vara fallet) att välja ett svar bland alternativen att den nya ordföranden bör vara kvinna, ha erfarenhet av riksdagsarbete, eller bred erfarenhet av politiskt arbete inom den socialdemokratiska rörelsen – så förvånar det knappast att de flesta tillfrågade valde alternativ tre. Det är ju liksom att betrakta som ett grundkrav.

  Av det följer inte att man inte också gärna ser att vederbörande är kvinna, har riksdagserfarenhet, jobbat även utanför politiken, och en mängd andra faktorer.

  Dessvärre redovisas alla frågor och svarsalternativ än så länge inte särskilt tydligt på Agendas webbplats, så det är svårt att få någon bild av i vilken utsträckning resultaten man redovisat överhuvudtaget är relevanta.

  En annan fråga som Agendaredaktionen enligt uppgift ställt, handlar om huruvida politiken ”ska vridas till höger eller vänster”. Men snälla nån, vad är det för en fråga? I princip alla socialdemokrater som innehar någon form av uppdrag kommer på frågan om de ser sig som mer vänster eller höger svara att socialdemokratin är en vänsterrörelse och att de själva tillhör partiets mittfåra. Några enstaka som känner behov av att profilera sig lär svara att de minsann är vänster. Men vad betyder då det? Inte mycket, ärligt talat.

  Ingen sosse lär svara att han eller hon tycker att s-politiken bör vridas åt höger. Däremot inser nog de flesta att socialdemokratin måste kunna tilltala mittenväljarna, därför att de traditionella vänsterväljarna helt enkelt inte är tillräckligt många för att utgöra regeringsunderlag. Politiken handlar om kompromisser, och framhärdar man i någon form av påstådd renlärig vänsterposition så är det ensiffriga valresultat och en lång tid i opposition man har att se fram emot.

  Läs gärna, apropå detta, Marta Axners kloka ord om de uttjatade begreppen ”traditionalist” och ”förnyare”.

  För övrigt håller som bäst den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i Politiken som bäst på att samla in uppgifter om nomineringsarbetet av ny partiordförande i arbetarekommunerna och partiföreningarna. Utöver de namn som redan redovisats här på bloggen tidigare så förekommer även Thomas Bodström bland de nominerade, och Ilmar Reepalu föreslås bli vice partiledare.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Larvigt ledande frågor"

   

  kommentera