Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, november 21, 2006

    Kloka sossar om a-kassan

    Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen mobiliserar för närvarande på flera fronter mot regeringens planerade förändringar av a-kassan. Trots att det var välkänt för alla politiskt intresserade vad de borgerliga tänkt göra, talas det nu om ”svek” och ”systemskifte utan mandat”.

    Självklart handlar det om taktik. Opinionsundersökningar förefaller visa att en majoritet av svenska folket är emot förändringarna av a-kassan, och att socialdemokraterna tillsammans med v och mp skulle få över 50 procent av rösterna om det vore val i dag. I det läget kan det verka självklart att socialdemokraterna och LO driver denna fråga så hårt. Tillsammans har man till exempel dragit igång kampanjen Turné för rättvisa som sägs ska ”kanalisera människors åsikter och oro ända in i riksdagens kammare”. På webben utlovas att partiet och LO på ”alla sätt vi kan kommer /.../ att protestera mot alla förslag som slår mot dem som redan ligger och mot häxjakten på de som inte har ett arbete”.

    Den 14 december arrangerar LO en stor protestdag ”mot nedmonteringen av den svenska a-kassan” i Stockholm, Göteborg, Malmö och flera andra platser. Andra fackliga organisationer har redan genomfört och hotar med fler politiska strejker.

    Jag har tidigare bloggat om vad jag tycker om de senkomna protesterna mot något som varit känt en lång tid. Frågan är om man inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen också är beredda att faktiskt diskutera själva a-kassan, eller om man nöjer sig med att organisera protestdemonstrationer?

    I en krönika i Stockholms-Tidningen (även publicerad på aip.nu) skriver Aktuellt i Politikens webbredaktör Nina Blomberg att de skarpa kritikerna mot Anders Borgs förslag om böter för arbetslösa som inte söker arbete kanske låtit sig förblindas av finansministerns partitillhörighet, och väljer att bara se myntets ena sida. Hon menar att vi inte förbehållslöst bör ”kasta oss ut i ett försvar av dagens a-kassesystem, oavsett hur det är utformat eller används”.

    Nina Blomberg sticker ut hakan och skriver flera kloka saker i sin artikel. Hennes tes är att vi inom socialdemokratin borde våga föra en öppen diskussion om hur vi ska se på a-kassan i en värld och en tid som kräver omställningar i arbetslivet: ”Är a-kassan ett alternativ till arbete eller är den en trygg men tillfällig omställningsförsäkring?”.

    När a-kassorna grundades var det självklart att den som fick ersättning skulle vara aktiv för att få ett nytt arbete. Som den främsta försvararen av en generös a-kassa som ger människor trygghet vid omställningar i arbetslivet, bör socialdemokratin också kunna vara a-kassesystemets ständiga kritiker, skriver Nina Blomberg.

    Det finns flera frågor kopplade till vår syn på a-kassan som jag personligen tror är avgörande för om socialdemokratin ska ha en chans – och förtjäna – att vinna valet 2010. Kloke Erik Laakso redogjorde på ett förtjänstfullt sätt för detta häromveckan, och konstaterade att om fackföreningarna ”lyckas ta tillbaka initiativet från regeringen genom att föreslå kreativa lösningar så kan den fackligt administrerade arbetslöshetsförsäkringen överleva”. Annars ”är det bara en tidsfråga innan det statliga obligatoriet slår undan benen på både fack och a-kassa”. Men som Laakso också skriver så måste, för att nå dit, en smula ödmjukhet infinna sig – ”eftersom den moderatledda regeringen med all önskvärd tydlighet ämnar genomföra det de gått till val på, oavsett hur mycket det kvids från rörelsen”.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Kloka sossar om a-kassan"

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 november, 2006 06:33) : 

    Ni högersossar som mer eller mindre försvarar marknadsfundamentalisternas arbetsmarknaadspolitik inom nyhögeralliansen vill tydligen låta dem gå på och krossa fack, arbetsrätt och kollektivavtal. För det är den hemliga(nåja?) agenda nyhögern hela tiden har haft och har som mål!

    Bengt Nilsson, hela Sveriges röda gråsosse

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 08:55) : 

    Jinge, det är mycket möjligt att många i den så kallade allmänheten inte förstått vad de borgerliga tänkt göra med a-kassan - men det var ju knappast så att det var något man hymmlade om. Faktum är att de redan i det så kallade Bankerydsdokumentet – ett drygt år innan valet – deklarerade att man ville "reformera arbetslöshetsförsäkringen för att stärka dess roll som omställningsförsäkring", att "egenfinansieringen ska öka med 10 miljarder kronor", samt att man ämnade "sänka ersättningsnivån till 70 procent efter 200 dagar och att införa ett enhetligt tak på 680 kronor per dag". Detta rapporterades också i medierna, och socialdemokratiska företrädare påpekade det upprepade gånger under valrörelsen. Men oavsett det så verkar det nu finnas ett utbrett missnöje med regeringens politik, trots att vi knappt hunnit se några effekter av den än. Frågan är hur en ansvarskännande politisk rörelse ska förhålla sig till detta. Jag säger inget annat än att facket och arbetarrörelsen bör protestera mot angreppen på a-kassan, men att det bör ske någorlunda sansat. Och jag tycker också att vi har en plikt att ställa oss frågan om det kanske funnits problem med systemet som vi själva borde fundera över.

    Bengt, nu får du faktiskt skärpa dig. Läs vad vi egentligen skriver och dra inte bara förhastade slutsatser baserade på dina egna fördomar. Det finns ingen "marknadsfundamentalism" i de tankar vare sig Nina Blomberg eller Erik Laakso framför; ingen sosse vill heller "krossa fack, arbetsrätt och kollektivavtal".

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 10:18) : 

    Jinge, jag instämmer i stort sett med din analys. Däremot vidhåller jag att det är viktigt att samtidigt som man profilerar sig mot regeringens politik, tar sig en allvarlig funderare på vad det var i den politik borgerligheten gick till val på som faktiskt lockade över väljare. Det lär inte hålla att i fyra år säga att vi hade rätt och de hade fel. Något fel gjorde vi uppenbarligen, och jag tror att svaret kan sökas i att vi inte hade en trovärdig politik för jobb och tillväxt. Det måste vi ha om vi ska ha en chans i valet 2010.

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 november, 2006 13:25) : 

    Jonas Morin!
    Ditt slirande med orden och underförstådda accepterande av nyhögerns a-kassepolitik, som du säkert vet kommer att till slut mala ner facket, gör att jag tror at du vid nästa normala valår 2010, har gått över till borgerligheten!
    Ingen av oss gråsosssar kommer att sakna din marknadspropagerande röst i alla fall!

    Bengt Nilsson, företrädande oss röda gråsossar

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 november, 2006 13:51) : 

    Bengt, för det första heter jag Morian - inte Morin. För det andra slirar jag inte det minsta. Jag har aldrig röstat borgerligt och har inga som helst planer på att göra det år 2010 heller. Jag har försökt vara väldigt tydlig med att jag inte stödjer den borgerliga politiken, men jag tycker att socialdemokratin bör vara beredd att ödmjukt fundera över vad i den politiken som har lockat väljarna, och om det funnits brister i vår tidigare politik. Om du ändå inte begriper så kan jag tyvärr inte göra mycket åt det.

     

    kommentera