Positionering och profilering inom s
Att flera ledande partiföreträdare inom socialdemokratin just ägnar sig åt positionering och profilering blir allt mer uppenbart. Häromdagen skrev Mona Sahlin en hyllningsartikel till Hillary Clinton i Expressen, men utan att behöva ta till allt för mycket fantasi så kan artikeln ses som en markering i frågan om huruvida Göran Persson bör få en kvinnlig efterträdare som s-ledare. Och senast i morse rapporterade Ekot att Carin Jämtin, som ju är ett av namnen som nämns i spekulationerna om vem som ska bli ny partiordförande, på fredag ska tala inför de tyngsta socialdemokraterna i Skåne. I det partidistriktet finns det också ett visst stöd för henne. Förra biståndsministern Carin Jämtin har ett starkt stöd från Stockholms arbetarekommun, som ju nyligen valde henne att efterträda Annika Billström som oppositionsborgarråd i Stockholm. Och flera socialdemokrater i övriga landet som Ekot talat med tror att ledande socialdemokrater i Skåne står i begrepp att börja driva Jämtin som ny partiledare. Och visst har hon kvalifikationer för att axla den rollen. Men enligt Ekots källor – vilket också stämmer rätt bra med min egen bild – så skulle Margot Wallström få ett ännu starkare stöd om hon bestämde sig för att tacka ja på en direkt fråga från valberedningen. Wallström skulle då sannolikt direkt få hela partiet bakom sig. En socialdemokratisk partivän och bekant till mig har träffsäkert formulerat vad som talar för Margot Wallström som partiledare: Margot har rejäl regeringsvana, utan att tillhöra den grupp som nu kört partiet i diket. Vidare har Margot Wallström integritet och stor erfarenhet av arbetet inom EU bäst, något som behövs i en tid när alltmer av politiken påverkas av besluten i Bryssel. Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: politik, socialdemokraterna, Margot Wallström. |
Kommentarer om "Positionering och profilering inom s"
Du har säkert berört frågan, men varför har ni inte en medelemsomröstning?
Nu kan man ju fråga sig varför inte alla partier har det men eftersom du är socialdemokrat och det är ett parti som framställer sig som en folkrörelse så ställer jag frågan.
Rommedahl, det är en relevant fråga. Jag har berört den, men inte argumenterat vare sig för eller emot. Även en gammal s-räv som Anders Ferm har varit inne på detta. Själv är jag lite tveksam, mest för att jag i grunden gillar princien om representativ demokrati och inte är mycket för direktdito. Men goda argument för en medlemsomröstning välkomnas!
Håller helt med om att representativ demokrati är att föredra, men då när det gäller styrelseskicket, men tycker det inte skall göras en liknelse mot partier i det avseendet.
I organisationer som partier är jag nog för ett öppet förfarande. Jag tycker det är bra att en kandidat tydligt får visa att denne vill företräda partiet. Kandidater får säga vad de vill, det blir debatt och politiken förs framåt. Istället för ett fotarbete i korridorerna och inre maktkamp måste debatten öppnas utåt.
Hehe, mina fördommar mot partier i allmänhet och (S) i synnerhet lyser igenom ;)
"Vad är ett demokratiskt land? Det är en sådan fråga som även professorerna på de kändaste universiteten tvistar om. De enda demokratier som finns i världen är väl Sverige och Norge och några stycken till." Jämtin i DN 1/11 2003.
"Utbildning: Ej slutförda studier på förvaltningslinjen på Stockholms universitet. 'Jag fick för roliga jobb'" Faktaruta i DN i anslutning till intervjun.
Jag har sagt det förut och upprepar: ni är på katastrofkurs.
Bengt, ett lösrykt citat ur en tre år gammal intervju känns inte som ett hållbart argument mot henne. Inte heller känner jag att det motiverar ord som "katastrofkurs". Vad menar du egentligen?
Jinge, jag tror iofs att det är rätt få tänkbara kandidater till s-ordförandeposten som inte du skulle beteckna som marknadsliberala högersossar...
Citatet är inte lösryckt - hela intervjun kan läsas på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=199231. Dessutom har jag inte hört att hon fullbordat någon utbildning sedan dess.
Katastrofkurs: hela diskussionen går ut på om man skall lägga mera tyngd på det vänstra eller det högra hjulet när man rullar fram i de gamla hjulspåren. Partiet behöver definieras om totalt i relation till de krav som det nutida samhället ställer och vad framtiden troligen kommer att innebära. Ingen av de kandidater som nämns (inkl. den sympatiska MW) passar in i ett sånt sammanhang. Andnor, Jämtin, Hjelm-Wallen (!), Ulvskog passar inte i dom galoscherna. (Nu råkar alla dessa vara kvinnor så du kan ju alltid slå mig i skallen med det men jag har uppfattat det så att det är personer som har ledande roller i analysarbetet eller som kandidater.) Och så Nuder förstås som steg i min uppskattning efter att ha fräst av en ung kolumnist men sjönk som en sten efter den pudel han gjorde då du och andra genast högg till eftersom han tyckte fel ;-)
Alvarligt talat kan jag inte se något nytänkande annat än möjligen i detaljer. Toni Blair är definitivt inte någon av mina politiska idoler men den strateg han utformade och fullföljde är något som s borde ha i minnet.
"strategi" skall det stå naturligtvis. Bara för att undvika missförstånd.
Bengt, jag har nu läst artikeln - och vidhåller att det till synes något märkliga citatet trots allt är en rätt liten del av en intervju där Jämtin ger ett annars gott intryck. Jag förstår faktiskt inte dina invändningar emot henne. Skulle det vara att hon inte har någon färdig examen? Det är väl i så fall något hon delar med en klar majoritet av den svenska politikerkåren, utan att det säger något om deras kompetens. Jag tror inte heller att s behöver "definieras om totalt". Däremot behöver vi formulera en ny politik inom flera viktiga områden, men utifrån våra grundläggande värderingar.
Sedan håller jag definitivt inte med dig om Nuder eller hans absurda påhopp på Aftonbladets ledarskribent Nisha Besara (som du förminskar till "en ung kolumnist"). Det handade inte om vad han tyckte - han visade upp en sida som visade att han är en olämplig ledare för socialdemokratin.
Mycket talar för Margot W. Förutom alla de punkterna du nämner så ger hon ett folkligt intryck och verkar trevlig. Vi liberaler skulle hellre se Nuder på pidestalen ;-)
Om jag tar av mg min politiska hatt, så anser jag att demokratin främjas om alla partier har en god och fungerande ledning, ty vissa frågor kräver samarbete och samförstånd mellan blockgränserna. Det blir bara patetiskt med t ex Ulvskog som ropar våldtäkt så fort något irriterar henne, eller Persson vars herrgårds- och lägenhetsaffärer börjar anta absurda dimensioner.
Det är så viktigt att det blir en person som partiledare som visar att s åter blivit en folkrörelse.
Wallström är ett perfekt namn
RS
kulturbloggen.com