Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, december 01, 2006

  Att älska den politik man fått

  Höstens valresultat tycks på flera håll i landet kommit att ge märkliga effekter.

  Den borgerliga alliansen som styr i Falköping råkade i måndags ut för ett rejält bakslag, när Sverigedemokraterna valde att utnyttja sin roll som vågmästare och i fullmäktigemöte röstade på det socialdemokratiska budgetförslaget. Inga trevliga kompisar socialdemokraterna där fått, även om man självklart inte kan lasta s för att de valde att rösta på det socialdemokratiska förslaget. Borgarna i Falköping ”tvingas” nu i praktiken bedriva en socialdemokratisk politik.

  Och i likaledes borgerligt styrda Högsby gick fullmäktige emot valberedningens förslag till fullmäktigeordförande, och därför får kommunen även fortsättningsvis en socialdemokratisk ordförande.

  Det finns ett uttryck som säger att om man inte kan få den man älskar så får man älska den man får. I Falköping och Högsby är det frågan om vilka partier som ska komma att förtjäna väljarnas kärlek 2010; de som styrt kommunen med en påtvingad politik, eller de som suttit på oppositionsbänken och dikterat politiken?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Att älska den politik man fått"

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 december, 2006 13:16) : 

  Att Sverigedemokraterna ligger närmare sossarna än alliansen är knappast en överraskning. Båda är ju volkhemskonservativa och det ingår ju liksom i det paketet att fel folk måste hållas ute.

  Mr. Lovelace

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 december, 2006 15:23) : 

  Nej, Mr. Lovelace, det där håller inte. Det må så vara att Sd bytt ut mycket av sin tidigare högerpopulistiska nationalchauvinism mot en mer välfärdsromantiserande dito. Men det placerar dem inte nämnvärt närmare s på den politiska skalan. Det är i grunden två helt olika partier med väldigt olika grundvärderingar, trots att sd på senare år börjat göra inbrytningar i traditionellt socialdemokratiska väljargrupper. Men det har å andra sidan även moderaterna gjort, utan att det bör placera s i någon sämre dager.

   

  Blogger db skrev... (02 december, 2006 15:40) : 

  Välfärdsstaten har dock problem med att förklara varför den prioriterar att svenskar ska slippa sälja villan så högt över att afrikanska krigsflyktingar ska slippa svälta ihjäl eller mördas. Nu när Sd säger rent ut att detta är rätt och bra är det inte så lätt att argumentera emot dem.

  Hur har frågan hanterats i socialdemokraternas interna ideologiska debatt?

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (04 december, 2006 11:27) : 

  Det enda rimliga är att kommunstyrelsen avgår om den inte lyckas få majoritet för sin budget och låter oppositionen få chansen.

   

  Anonymous Mats Andersson skrev... (04 december, 2006 16:54) : 

  Jag måste verkligen hålla med Johan Richter. Kommunstyrelsens ordförande säger att de inget annat kan göra än att arbeta utifrån oppositionens budget. Mycket märkligt. Det de borde göra är förstås att direkt lämna ifrån sig makten och gå i opposition. Att förlora enstaka omröstningar får man leva med när man regerar i minoritet, men inte att man inte får igenom sin budget.

   

  kommentera