Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, december 03, 2006

    Delat ledarskap, men med förnuft

    I veckan har Göran Persson tagit till orda om processen med att fina en efterträdare till honom på posten som socialdemokratisk partiledare, och förhoppningsvis även statsminister. Han har klokt nog inte sagt någon om de personer som nämns som kandidater, men däremot till Dagens Nyheter sagt att ”miljöpartiet har varit ganska framgångsrikt med sitt dubbla ledarskap” och att det kanske är så ”att socialdemokratin ska snegla på miljöpartiet.

    Kloka s-bloggaren Johanna Graf konstaterade snabbt att Persson under sin tioårsperiod som statsminister aldrig uttalade intresse för något delat ledarskap i socialdemokraterna, och undrar retoriskt varför han nu plötsligt svänger 180 grader.

    Enligt Ekot kan dock flera ”inflytelserika socialdemokrater” och partidistriktsordförande tänka sig någon form av delat ledarskap. Men då inte som hos miljöpartiet med två jämbördiga språkrör, utan med en ordinarie och en vice ordförande.

    Detta är också något jag förespråkat här på bloggen och i partiinterna sammanhang. En sådan konstruktion känns dock mest relevant nu i opposition, då det är viktigt att parallellt bedriva ett kraftfullt oppositionsarbete i riksdagen och externt – samt ett mer internt förnyelsearbete av partiets politik, organisation och kommunikation. För detta kan det vara bra med en ordinarie och en vice partiledare. Det interna arbetet är i det här läget allt för viktigt för att ansvaret för detta ska ligga på en partisekreterare.

    Expressens politiska analytiker Anders Jonsson spekulerar i att Göran Perssons utspel om två jämbördiga partiledare rimligen skulle innebära en man och en kvinna, och att detta i så fall skulle öka Pär Nuders chanser att bli mannen i konstellationen.

    Själv tror jag Nuder är helt ute ur ekvationen. Om det är några manliga partikamrater som jag tror skulle kunna bli aktuella som vice ordförande eller partisekreterare så är det Thomas Östros och Leif Pagrotsky.

    Läs för övrigt gärna vad alltid läsvärda Nisha Besara skriver apropå debatten om delat ledarskap inom s.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Delat ledarskap, men med förnuft"

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 december, 2006 13:22) : 

    ...med risk för att vara konspiratorisk lagd, men är det inte *lite* underligt att talet om delat ledarskap kommer upp när arbetarrörelsen för första gången i sin 150-åriga historia tycks få en kvinnlig ledare på högsta position? Implicit, ibland explicit, i talet om delat ledarskap finns idén om att en man och en kvinna delar på posten, vilket ju i så fall skulle innebära att det symboliska och reella innehållet i detta *maktskifte* urvattnas.

    Gärna delat ledarskap, men låt det i så fall bli två kvinnor.

    / Petter

     

    kommentera