Lyssna på SSU!
På DN Debatt i dag (var annars?) presenterar SSU sin eftervalsanalys. Det verkar vara ett riktigt bra dokument, och de unga sossarna gör sig förtjänta av SSU:s gamla epitet ”verklighetssynens ungdom”. I DN-artikeln konstaterar att skälet till att svenska folket valt att ge socialdemokratin förtroendet att leda och utveckla Sverige i 65 av 74 år, beror på att vi alltid har varit samhällets största kritiker. Vi har förmått att kombinera rollen av statsbärande parti och samtidigt stå på de utsatta människornas sida. Men, slår SSU fast, i årets val brast vi i samhällskritiken och förlorade valet. ”Det går inte bra för alla i Sverige och alla upplever inte att de är med. Genom att se problem och dess orsaker formulerar vi visioner, lösningar och lägger konkreta förslag. När vi brister i samhällskritiken förlorar vi framtiden. Det är dags för socialdemokratin att ta valförlusten på allvar.” Mer konkret kan det knappast sägas. SSU vågar i sin analys också varna för övertro på de egna idéernas förträfflighet, baserat på stigande opinionssiffror några månader efter valet. På flera håll inom socialdemokratin verkar opinionsuppgången tolkas som att valresultatet 2006 var en parentes och att vägen till 2010 ligger öppen. SSU menar i stället att mycket talar för motsatsen, och efterlyser diskussionen som för tillfället tycks ha stannat av: ”Det enda vi hör är olika teorier om vilka som egentligen kandiderar till partiledarposten. Förnyelsen av socialdemokraterna handlar om mer än ett partiledarbyte.” Artikeln avslutas med två meningar som jag hoppas att även partiets valanalysgrupp och kommande partiledning tar till sig: ”Socialdemokratin ska alltid befinna sig i opposition mot orättvisor och nära de människor vi företräder. Det är viktigare än att vara i opposition mot de fyra borgerliga partierna.” Andra skriver intressant om politik, valet 2006, socialdemokraterna, SSU. |
Kommentarer om "Lyssna på SSU!"
Jag håller med om att artikeln innehöll många kloka slutsatser. Till exempel denna:
"Den gemensamma nämnaren för de områden och orter där socialdemokraterna gått framåt i valet är de lokala företrädare som funnits bland människor, lyssnat, samtalat och fört de människors talan vars förtroende de fått."
Jag blir nästan rörd när jag läser detta. Egentligen en självklarhet, själva grundtanken med den representativa demokratin är ju att det pågår ett samtal mellan människor och politiska företrädare. Men detta är något som alltför ofta glöms bort i en valrörelse som i allt högre grad handlar om mediala utspel.
Men det fina är att dörrknackandet inte bara handlar om att "nå ut" med ett budskap och vinna röster utan också om att hålla det politiska samtalet vid liv. Att bygga ett förtroende mellan väljare och de politiska företrädarna och att förstå vilka politiska frågor som är viktiga för vanliga människor.
Kul att du gillar den första ansatsen till brandfackla i eftervalsdebatten. För min del känns det som att vi precis börjat jobbat i valanalysgruppen. Det mest angelägna just nu är utan tvekan ett politiskt samtal om socialdemokratins vidare förnyelse.
De citaten du lyfter ur ovan var ju mycket bra och vettiga, även om resten av artikeln var ne hela de l av det trötta tugget man känner igen sedan förr.
Men är detta en bra väg att gå? Anslaget att vara mer kritiksk är bra - men det gömmer sig en paradox här.
Inom moderaterna har de ju snarast gjort tvärtom. Den gruppen man har haft inom (m) som kämpat för en tydligare samhällskritik (med MUF i spetsen) har fått stå tillbaks för ännu mer systemkramande under Reinfeldts regim. Och så vann de ju också valet med rekordsiffror (för moderaterna).
Mer vettigt kritisk hållning i alla politiska läger leder till en mycket bättre debatt - men det är knappast den bästa vägen att vinna val på, tror jag.
Den politiska eftervalsdebatten har varit död. Allt av intresse har malt ner (malts bort) till en debatt om partiordförande.
Jag tycker också det är viktigt. Idag har SSU nominerat Jämtin och Sahlin. Det känns bra.
Men som Daniel citerar på sin blogg: "Har man ingen politik behöver man ingen partiledare".