Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, januari 17, 2007

  Bättre förslag om hushållsnära tjänster

  Apropå det jag skrev i går om förändringar i arbetsmarknadspolitiken och vikten av att skapa bättre förutsättningar för tjänstesektorn, så finns det anledning att presentera ett bättre förslag än regeringens för att stimulera så kallade hushållsnära tjänster.

  För att bland annat motverka utbudet av svartjobb avser regeringen att från halvårsskiftet införa ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Men avdraget är konstruerat på ett alltför omständligt sätt för att det ska vara attraktivt för vanliga privatpersoner. Det är nämligen först i efterhand som man får dra av halva kostnaden för de tjänster man köpt och uppge detta i sin deklaration.

  Sannolikt är det ganska få medborgare som har råd att ligga ute med pengarna i det nära år som Skatteverket har på sig att betala tillbaka dem. I synnerhet jämfört med vad det kostar att köpa städ- och andra tjänster svart. Om det exempelvis skulle kosta mellan 2000-5000 kronor i månaden att få hjälp med städningen hemma, skulle det då vara avdragsgillt med 1000-2500 kronor. Det är en ganska stor summa, och det kompenseras knappast av den av moderaterna utlovade tusenlappen mindre i skatt som vi kunde läsa om på valaffischerna för några månader sedan. Allra helst för dem som nu får betala betydligt mer för sin arbetslöshetsförsäkring.

  Kanske är det Maria Borelius något snedvridna uppfattning om normalinkomster som spökar i de borgerliga leden. Någon annan förklaring är åtminstone svår att hitta.

  Och jo, för tydlighets skull: mitt eget förslag är att arbetsgivaravgiften och/eller momsen på hela tjänstesektorn kraftigt sänks. På så sätt stimuleras en allt viktigare del av det svenska näringslivet, det blir ekonomiskt överkomligt för privatpersoner att anlita till exempel städhjälp vitt och fler människor kan erbjudas jobb.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Bättre förslag om hushållsnära tjänster"

   

  Anonymous Prytz skrev... (17 januari, 2007 14:26) : 

  "...fler människor kan erbjudas jobb." skall det väl vara? Annar inbjuder du kanske till tolkningar av din politiska hemvist...
  ;-)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 januari, 2007 15:01) : 

  *haha*

  Helt rätt! Komisk felskrivning - nu korrigerad. Tack för tipset.

   

  Blogger Robin Hood skrev... (17 januari, 2007 18:31) : 

  Vi andra missar alltså det roliga...

  Noterar för övrigt att det verkar ha blivit populärt med skattesänkningar. Hoppas att det fortsätter så.

   

  Blogger Simon Petrus skrev... (17 januari, 2007 19:50) : 

  Håller med om att ditt förslag är bättre då jag är allergisk mot särlösningar. Bäst att ta bort tjänstemomsen helt.

  Däremot så är det uppenbart så att du inte har läst lagförslaget ordentligt. På sidan 24 står det uttryckligen att man ska kunna göra ett förtida skatteavdrag just för att underlätta för svagare grupper. Ett tips kan vara att läsa igenom de lagförslag som du har synpunkter på.

   

  Blogger Caridon skrev... (17 januari, 2007 23:34) : 

  Bör även noteras att det är på g att sänka arbetsgivaravgiften för hela tjänstesektorn (vilket jag tror kommer att vara väldigt bra för min branch (it-sektorn) då vi kan plocka hem mer utländska kontrakt då)

  /C

   

  Anonymous Per skrev... (18 januari, 2007 10:01) : 

  Vad är tjänstesektorn? Skoputsning? Mjukvaruutveckling? CD-skivor med mjukvaran? 7-eleven?

  Långt bättre att sänka arbetsgivaravgifter generellt än att utsätta sig för dessa greänsdragningsproblem.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 januari, 2007 10:06) : 

  Per, det är inte så svårt att dra gränsen om man utgår från SNI används av SCB:s Företagsregister och Skatteverkets SNI-koder.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 januari, 2007 10:41) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Joel Grönberg skrev... (23 januari, 2007 11:41) : 

  För mig verkar du ha missat lite i siffrorna - om något är avdragsgillt med 1000 kr så får du tillbaka 300-570 kr (beroende på marginalskatt). För de som har svårast att ligga ute med pengarna (antagligen låginkomsttagarna) så innebär det att ligga ute med det lägre beloppet.

  Om du då fått tillbaka 1000 kr på skatten, är väl 300 kr i månaden till årsskiftet (särskilt som du kan jämka) inte särskilt mycket att klaga på förslaget utifrån.

  Snarare att subventionen är såpass låg, att man därför inte kommer få särskilt stor uppslutning kring den. Då skatt och moms utgör 60% av totala ersättningen (skatt, arbavg totalt ca 50%, moms på det gör totalt 60% till stat och 40% till arbetstagare) tror jag det behövs subventioner på ca 30-40% av totalpriset för att nämnvärt göra svartsektorn vit.

   

  kommentera