Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 16, 2007

  Är Sahlin redan vald?

  Av medierapporteringen att döma så heter socialdemokraternas nästa partiledare Mona Sahlin. Och inte mig emot. Men det känns som att man gått händelserna liiite i förväg.

  Svenska Dagbladet skriver att enligt en sammanställning som TT gjort så har Mona Sahlin stöd av elva partidistrikt som tillsammans har 164 ombud av 350 på extrakongressen i mars. Lägger man till distrikten som föreslagit flera kandidater, varav Sahlin är en, får hon stöd av 188 ombud.

  Men, som Peter Gustavsson påpekar, valet av kongressombud har precis börjat och pågår fram till den 28 januari. Det är alltså inte ett enda ombud valt än så länge.

  Men i den mediala världen verkar demokratins kvarnar mala på tok för långsamt. Aftonbladet har redan låtit folket, via Sifo, avgöra om Mona Sahlin blir en bra s-ledare.
  Drygt hälften, 52 procent, av de tillfrågade trodde att hon skulle bli en ganska eller mycket bra partiledare.
  Betydligt färre, 39 procent, tror att hon blir en ganska eller mycket dålig efterträdare till Göran Persson.
  Bland socialdemokraterna är stödet betydligt större. Två tredjedelar, 65 procent, tror att Sahlin blir ganska eller mycket bra på partiledarposten.
  Bara 26 procent tror att hon kommer att göra ett dåligt jobb.
  Sahlins främsta stödtrupper finns bland de yngre kvinnorna. I åldersgruppen 18 till 29 år tror 70 procent av kvinnorna att hon blir ganska eller mycket bra.
  (saxat ur Aftonbladet)

  Samtidigt är det nu fler ur det gamla gardet – glädjande nog många män – som rycker ut till Mona Sahlins försvar mot de anklagelser och mytbildning som omger henne. I partitidningen Aktuellt i Politiken slår bokförläggaren och ordföranden i Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening Lars Hjalmarsson hål på många av de illasinnade rykten som går om Sahlin. Och i Dagens Nyheter i dag skriver Jens Orback att om socialdemokratin ska lyckas återta makten så är det Mona Sahlin som har den givna ledarstilen, och Kjell-Olof Feldt tillägger att ett pådyvlande av ansvaret för andras försök att lagstifta bort fackliga rättigheter på Sahlin har samma moraliska halt som att skjuta pianisten.

  Stödet för Mona Sahlin som ny partiledare tycks alltså vara starkt, och då ingen av hennes motståndare verkar kunna föreslå någon annan kandidat som de facto står till buds så förefaller det som att vi från och med nu kanske kan börja avkräva vår blivande partiledare och det socialdemokratiska partiet om tankar och förslag på politisk inriktning den tid som återstår inför valet 2010. Det vore ganska välkommet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Är Sahlin redan vald?"

   

  Blogger Johan Ingerö skrev... (16 januari, 2007 11:43) : 

  Jag tycker att Orbacks artikel var ett rent bottenskrap. Partiledarfrågan har diskuterats i månader, och när allt sedan tycks vara klart och det därmed blivit riskfritt att uttala sig går han ut och skriver en stödartikel till henne.

  Vilket ledarskap...

   

  Blogger Caridon skrev... (16 januari, 2007 12:28) : 

  Det som är inntresant är att detta valet debateras så intensivt att det redan är avgjort innan själva den formella processen är startad.

  JAg gillar inte detta förfarandet (och gillar inte det då det sker i andra partier med, vilket det gör fast med färre articklar i media)

  /C

   

  Anonymous Dag Selander skrev... (16 januari, 2007 12:29) : 

  Lotta Gröning gör en minianalys på sin blogg som verkar klargörande mitt lobbandet på DN för Mona!
  http://missionxp.webblogg.se/160107091641_mona_sahlin__barbie.html

   

  Blogger Peter Karlberg Blogger skrev... (17 januari, 2007 10:50) : 

  Om vi hade en öppen process där t.ex. valberedningen snarare översköljde oss med information skulle det se annorlunda ut. Nu blir det en slags mystisk process där den av partistyrelsen (!) utsedda valberedningens arbete bara är känt i mycket begränsade kretsar.

  Jag tillhör kandidaterna till kongressen (valet pågår denna vecka) men anses t.ex. i media redan ha en uppfattning i partiledarfrågan (eftersom jag tillhör Stockholmsdistriktet) som går stick i stäv med de åsikter jag uttryckt. I sanning en märklig process.

  Tyvärr förväntas medlemmarna i Södertälje rösta på kongressombud utan att ha en aning om vad de flesta har för åsikter. Det finns ingen presentation med i valmaterialet som sänts ut och hittils finns inte heller någon sådan info på vår hemsida - närmast tragiskt.

   

  Anonymous KAS skrev... (18 januari, 2007 01:17) : 

  Ja så är det hon reste sig upp och kom tillbaka, vilket vi andra också gör till valet 2010
  KAS

   

  kommentera