Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, januari 15, 2007

  Värna humaniteten med humana medel

  Ekot i morse rapporterades det att Tyskland under sitt EU-ordförandeskap under våren ska försöka få med alla 27 EU-länderna på att införa fängelsestraff för den som förnekar Förintelsen. Det sa Tysklands justitieminister i Dresden inför EU:s informella justitieministermöte.

  Det här är andra gången ett EU-land försöker få igenom en lag av det här slaget. Senaste försöket gjorde Luxemburg för två år sedan. Då blockerades förslaget av Italien, med hänvisning till att förslaget innebär en inskränkning av yttrandefriheten.

  Och självkart gör det det, trots krystade förklaringar om att det inte är yttrandet i sig som föreslås bli straffbart – utan att förneka förintelsen på ett sätt som innebär anstiftan till främlingsfientliga och rasistiska hatbrott. Det enda tänkbara exempel på ett sådant yttrande jag kan tänka mig är något i stil med ”Förintelsen är bara bluff, men vi borde verkligen genomföra en sådan”.

  För det första verkar det vara en väldig överreaktion att göra en sådan massiv inskränkning av yttrandefriheten det skulle innebära, att införa en EU-täckande lagstiftning mot omständliga yttranden i stil med ovanstående. För det andra kan det knappast vara förenligt med de demokratiska och humanitära värden man tror sig värna genom en sådan lagstiftning, att ytterligare begränsa demokratin.

  Rasister, förintelseförnekare och andra idioter måste bemötas i öppen dialog – inte med åsikts- och yttrandeförbud. Annars är den demokrati vi slår vakt om inte mycket värd.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Värna humaniteten med humana medel"

   

  Blogger Karin skrev... (15 januari, 2007 15:48) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 januari, 2007 16:17) : 

  Beklagar, men kommentarer som bara gör reklam för andra bloggar eller webbplatser utan relevans för inlägget de kommenterar raderas - i enlighet med kommentarsreglerna.

   

  Blogger Marcus skrev... (15 januari, 2007 17:08) : 

  Jag håller helt med dig. Inte bara av principiella skäl, utan även av rent pragmatiska; för tänk i framtiden, när minnet av dessa förskräckliga händelser börjar blekna. Då är det viktigt att det kan diskuteras öppet utan cencur för att inte konspirationsteorier ska frodas.

   

  Anonymous Erik skrev... (15 januari, 2007 17:16) : 

  JK lär väl snart skriva en debattartikel där han ställer sig bakom förslaget till 100%. Yttrandefrihet är ju bara viktigt när det gäller folks rätt att säga snälla saker.

   

  Anonymous jacke skrev... (15 januari, 2007 20:40) : 

  Men kan man samtidigt inte ha en förståelse över att vissa länder, tex Tyskland och Österrike, vill ha sådana lagar gällande förnekelse av förintelsen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 januari, 2007 20:50) : 

  Jacke, möjligen - men det är inget skäl för att införa en sådan på EU-nivå.

   

  Anonymous Edvin Ala(m) skrev... (15 januari, 2007 22:11) : 

  Jag har inget annat att skriva mer än att du har rätt : )

   

  Anonymous Edvin Ala(m) skrev... (15 januari, 2007 22:12) : 

  Jag har inget annat att skriva mer än att du har rätt : )

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (16 januari, 2007 10:55) : 

  Det är klart det är en inskränkning av yttrandefriheten. Dessutom är det ingen fråga som det finns någon anledning för EU att besluta om.

  Det här understyrker problemet med federationer. (Som EU.) Den federala nivån tenderar att lägga sig i en massa grejor som lika gärna kunde ha beslutats på lägre nivå. Principer om federalism brukar sitta löst när politker har möjlighet att få igenom en lag de vill för hela federationen.

  Se bara på V och Mp som är motståndare till EU men gärna ser att den antar lagar om miljöskydd(vilket jag tycker är bra), djurskydd eller arbetsmiljölagstiftning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 januari, 2007 12:42) : 

  Den i princip alltid like kloke Göran Rosenberg belyste frågan om hur man skulle göra med nazisterna i demokrati. -Moderna Tider någon gång på 90-talet.-

  I princip förordade han proportionalitetsprincipen.

  Ja, vissa gränser ska finnas. Men man får tåla mycket i en demokrati.
  Så länge som de håller sig inom demokratins spelregler. Så länge de är en klar, försumbar minoritet.
  Deras usla argument ska bemötas med dialog, fakta och känslor. Men samtidigt ska nazisterna inte tillåtas hota det demokratiska systemet. Där går gränsen.

  Med ursäkt för om jag vantolkat/ och eller minns hans argumentation fel.
  UBYMIC

   

  kommentera