Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, mars 22, 2007

  Nytt, spännande politiskt projekt

  Det mest betydelsefulla partipolitiskt obundna forumet för idépolitisk debatt utifrån ett vänsterperspektiv är utan tvekan Arenagruppen.

  På sin blogg berättar nu Arenagruppens vd, Håkan A Bengtsson, om ett nytt spännande politiskt projekt man inom kort inleder.

  Det kallas Agenda 2010+ och är tänkt att ”belysa olika aspekter som kan utgöra en grundstruktur i framtidens radikala projekt”.

  Utgångspunkten är att den politiska scenen har förvandlats och den politiska geografin är, åtminstone delvis, ny. Bengtsson ställer den relevanta frågan om den socialdemokratiska hegemonin över politiken definitivt håller på att klinga av, då de fyra borgerliga partierna framträder som ett block och, åtminstone hittills, håller samman på ett annat sätt än tidigare.

  Därmed, menar Håkan A Bengtsson, söker sig de tre förlorande partierna på andra kanten nu en ny roll.

  Några av de frågor Arenagruppen, genom sin tankesmedja Agora, kommer att belysa i projektet Agenda 2010+ är dessa:

  • Samarbete.
  Den borgerliga alliansen har gjort blockpolitiken mer fast än på mycket länge. Finns förutsättningar för ett mer grundläggande samarbete mellan de tre oppositionspartierna? Vilka är de principiella och kulturella skillnaderna mellan partierna? Var finns dialogen?

  • Sverige är ett invandrarland.
  12 procent av svenskarna är födda utomlands. Detta är en grundläggande insikt som vi måste bära med oss; Sverige på 2000-talet är förvandlat land. Strategier för att bekämpa diskriminering och utanförskap måste stå högt upp på dagordningen.

  • Sverigedemokraterna.
  Det främlingsfientliga Sverigedemokraterna står på randen till Sveriges riksdag. Det är dags att kartlägga detta fenomen på djupet och formulera motstrategier inför nästa val. I grunden är det en vit reaktion på det mångkulturella samhället som får näring av ett utbrett politikerförakt.

  • Staden.
  Oppositionspartierna är svaga i de stora städerna och i synnerhet i Stockholm. Vad beror detta på? Detta förhållande är inte givet. I många europeiska städer dominerar vänstern. Varför inte i Sverige. Det är hög tid för vänstern att bli urban!

  • Jobben och ekonomin.
  Alliansen vann valet på arbetslöshetsfrågan. Det är dags att återerövra denna fråga. Det handlar om att återta borgerlighetens orättmätiga dominans över frågor som rör företagande och entreprenörskap. Ekonomi och arbete ska vara vänsterns hemmaarena.

  • Förnya partiernas arbetsformer.
  Partiernas kräftgång måste brytas. De måste bli friare associationer av medborgare som intresserar sig för samhällsfrågor. Öppnare möten och verksamhetsformer kan vara ett inslag.

  • Makten över dagordningen.
  Övergripande rör allt detta kampen om dagordningen, om kunskaps-, idé- och opinionsbildning. Den måste bygga på intresse och nyfikenhet för nya kunskaper och erfarenheter. Den som redan tror att han eller hon vet allting kommer aldrig att kunna lära sig något. Det gäller särskilt partier som befinner sig i opposition.

  Onekligen brännande och aktuella frågor. Det ska väldigt spännande att följa Arenagruppens arbete med projektet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nytt, spännande politiskt projekt"

   

  Blogger Johan skrev... (22 mars, 2007 19:42) : 

  nu är ju miljöpartiet inget vänsterparti, dock tvivelsutan ett oppositionsparti ;)

  kan glatt konstatera att flera av de viktiga frågeställningarna Bengtsson drar upp inte stämmer in på mp.

  vi har rekordmånga medlemmar och går riktigt bra i storstäderna.

  att vi sedan är nära utrotningens brant i många kommuner är en annan historia, haha.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2007 19:53) : 

  Arenas analys är som vanligt bra och tänkvärd. Dock, borde inte religionens ökande roll i samhället vara med som en komponent i en analys av de framtidsfrågor som vänstern står inför? Det mångkulturella samhället slungar upp en hel del mycket spännande och intressanta frågor som i mångt och mycket handlar om en slags samhällelig ”avsekularisering”, och inom vänstern har vi alltid tagit den sekulära kontexten för självklar i vår politik. Det är det nog dags att tänka om kring, och vi socialdemokrater bör fråga oss vad det är möjligt att ”komma överens om” i ett modernt samhälle. Här tror jag att John Rawls som vanligt har en del att lära oss.

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (22 mars, 2007 20:23) : 

  "den politiska geografin är, åtminstone delvis, ny". Ja, den gamla vanliga geografin också faktiskt. Hur skulle det ha varit med ett tema "Sverige i Europa" t.ex. i stället för att som vanligt enbart hålla sig till det inhemska grötfatet? Tänkbart vore ju att den internationella, och då speciellt den europeiska utvecklingen, kunde få nån sorts effekt på jobb, främlingsfientlighet, invandring osv. Och "makten över dagordningen". Tänkbart vore ju att det kunde vara bra att förbereda sig på hur man kan påverka och bidra till den utvecklingen.

  Ursäkta den bittra tonen men jag bärjar faktiskt bli ordentligt "fed up" med det svenska navelskådandet. I de flesta läger.

   

  Anonymous Karin skrev... (22 mars, 2007 22:58) : 

  Sverige har i århundraden varit ett invandrarland. Strategin som användes av många tidigare invandrare för att slippa diskriminering och utanförskap var assimilering. Jag tror inte på anonyma ansökningshandlingar men däremot på försvenskning av namn så att de är lätta att uttala på vårt språk. Det är ett beprövat steg i en kanske nödvändig assimileringsprocess.

   

  Anonymous Jöns skrev... (23 mars, 2007 05:10) : 

  Karin: Muhammed -> "Måhammar"?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 mars, 2007 09:14) : 

  Bengt, jag berättade inte allt. Om du följer länken till Bengtssons blogg så hittar du också nedanstående punkt:

  • Internationalismen.
  Förra valrörelsen var i huvudsak nationell. Detta gynnade alliansen. Vänstern har tappat sitt internationalistiska arv. Vänsterpartiet och miljöpartiet har hakat upp sig på motståndet mot EU. Socialdemokratin glömt arvet från Olof Palme.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 mars, 2007 09:15) : 

  Karin, nej - det är inte rimligt att invandrade människor ska behöva byta namn eller ändra stavningen på dem för att de ska vara "lättare att uttala".

   

  Anonymous Karin skrev... (23 mars, 2007 10:30) : 

  Jonas Morian.
  Många har försvenskat sina namn förr och många gör det idag och i vad ligger det orimliga? Ett svenskt tillnamn kan man betrakta som ett svenskt smeknamn. Det handlar om attityd och kommunikation och inte om identitet. Assimilering kan aldrig vara annat än frivillig men OM man vill assimileras vore det bra om utprovade strategier spreds och inte motarbetades.

   

  Anonymous Karin skrev... (23 mars, 2007 11:56) : 

  "Makten över dagordningen måste bygga på nya kunskaper och erfarenheter."
  Instämmer såvida NYTT inte är likställt med opportunt. När klass klyftor ohälsa och kön kommer upp på dagordningen bör de kanske också förklaras med hjälp av socioekonomiska index. Det finns redan många forskningsresultat att bruka i politiken...

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (23 mars, 2007 18:34) : 

  Jonas: Tack för ditt svar. Men är det inte litet signifikativt att den enda punkt du hoppade över var "Internationellt"?

  Grattis på femtioårsdagen för resten. Här går vi på fest, ni kan ju alltid gå på ett seminarium. ;-)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 mars, 2007 19:00) : 

  Bengt, jag vill inte märka ord men det var tio punkter i Bengtssons bloggpost och sju i mitt referat. Det var alltså inte bara internationalismen jag småaktigt utelämnade...

  Hoppas att ni firar EU:s 50-årsdag ordentligt. Något sådant känns tyvärr inte aktuellt här hemma.

   

  Blogger Johanna Graf skrev... (25 mars, 2007 15:57) : 

  Har Mona samrått med Arenagruppen eller har de lyssnat på Monas tal på kongressen? Skämt åsido så är det ju jättebra att insikten om att dessa frågor är av avgörande vikt finns i breda vänsterkretsar!

   

  kommentera