Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 23, 2007

  Den evige turisten i Tunis

  Sitter på ett vandrarhem i Tunis, huvudstaden i Tunisien. Mina medresenärer är ett trettiotal läkarstudenter från hela världen, mestadels Europa. De lyssnar på musik därnere, pratar alldeles för högt för att tillåta sömn. Jag är den gnällige på rummet som ännu en gång blivit besviken på västs syn på turism och semester. Och läkarstudenters syn på världen och det framtida yrket, synen på människan. För här är araben den jobbiga, han stirrar, säger konstiga saker och vi bör därför alltid gå i en grupp om minst tio personer för att skydda oss. Han är sexistisk men gruppens killar som tafsar och drar de gamla skämten har godkänt sig själva och tjejerna fnittrar.

  Vi är här för att jobba ett tag på olika avdelningar. Så jag trodde att detta var det längsta man kunde komma från turism, men ingen av oss kan tunisiska (arabisk dialekt) och få försöker att ta till sig den Tunisiska verkligheten. Att vi ens får åka hit när vi inte kan språket är egentligen märkligt, de flesta utanför universiteten talar inte franska eller engelska. Så vad lär vi oss när vi inte förstår? Men det är väl västs företräde att oavsett, få vara var de vill vara precis när de vill.

  Idag på restaurangen beställde österrikiskan pommes frites, den digra menyn med tunisiska rätter lockade inte alls. Och så är det hela tiden, vi kunde ha varit var som helst, bara vi får vara läkarstudenter och västerlänningar.

  Som världen ser ut idag är det väldigt svårt att förstå varandra, lära sig av varandra oavsett antal flygresor. Det handlar ändå om inställningen till medmänniskor som ser litet annorlunda ut och den resan börjar redan hemma. Visst, det är ingen status i att vara schysst mot sin granne som kanske bär huckle, men vill man någonsin bli någonting mer än bara en turist på sina resor så måste man.

  Roya

  Andra skriver intressant om , , .  Kommentarer om "Den evige turisten i Tunis"

   

  Anonymous Nils H skrev... (23 juli, 2007 10:58) : 

  "Because everybody hates a tourist,
  especially one that always thinks he’s such a laugh."

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (23 juli, 2007 11:36) : 

  Jag har en del erfarenhet som backpacker men även som "traditionell" turist (läs: charter och vistelse i tillrättalagda miljöer). Precis som du kan jag känna en viss frustration över allt det som traditionellt turistande innebär och allt man som sådan turist går miste om i form av verkliga kulturella erfarenheter och möjligheten att få en äkta känsla för det land man besöker och dess befolkning.

  Dock tror jag man ska undvika att utgå från att människor som turistar gör det ur något slags kunskapsperspektiv och att den enda legitima formen av turism är den som utgår från detta perspektiv. Det är inget fel i att bara vilja slappna av och ta det lugnt i ett förhoppningsvis bättre klimat än det svenska.

  Men visst, man går ofta miste om mycket...

   

  Anonymous Jonathan skrev... (23 juli, 2007 12:30) : 

  Jag förstår verkligen inte var du vill komma med det här inlägget. Det finns ingen substans över huvud taget. Det är en reseskildring med en indignerad ton. Det enda som man kan kommentera är följande näst intill skrattretande samling ord:

  "Att vi ens får åka hit när vi inte kan språket är egentligen märkligt"

  Allvarligt. Det finns ett implicit antagande i ovanstående i form av att normen skulle vara förbud, och att det är en ynnest när något är tillåtet. Ett antagande som är lika hårresande som genomgående i den socialistiska världsbilden.

  Tack för ordet.

   

  Anonymous Carl skrev... (23 juli, 2007 13:20) : 

  jonathan: Det är ingen som begär att du ska förstå. Inlägget kanske inte var för dig, utan mot dig.

  "Att vi ens får åka hit när vi inte kan språket är egentligen märkligt." handlar om att göra praktik på ett sjukhus, inte om att få åka till ett annat land.

   

  Anonymous Tom skrev... (23 juli, 2007 14:09) : 

  Att vi ens får åka hit när vi inte kan språket är egentligen märkligt, de flesta utanför universiteten talar inte franska eller engelska.

  Den eventuella besynnerligheten beror sannolikt på syftet med besöket -- vi tar ju till exempel emot utländska studenter som inte talar svenska -- men det kan ju vara ännu ett i den långa raden av missriktade, destruktiva försök till bistånd. Kanske skulle Tunisierna klara sig bättre utan självgoda, okunniga do-gooders.

   

  Anonymous roya skrev... (23 juli, 2007 15:15) : 

  Tom: Studenterna som kommer till Sverige kan åtminstone engelska vilket i princip är det andra språket i Sverige. Det är en stor skillnad, här finns många som varken kan engelska, tunisiska eller franska, ändå får de poäng för kursen där de inte lär sig något.


  Jonathan: I min socialistiska världsbild ingår inte förbud av resande, det har du läst in själv (kanske för att ha någonting att skriva). Du har missförstått, jag pratar om krav på europeiska studenter att kunna språket i landet där de praktiserar.

  Tomas tvivlaren: I detta fall handlar det som sagt inte om en turistisk resa utan en resa där vi ska lära oss om ett lands hälso- och sjukvårdssystem. Alla resor behöver inte handla om kunskapsintagande, du har rätt, men en resa som handlar om kunskapsintagande borde handla om just kunskapsintagande. Inte förstärkning av fördomar.

  Nils H: tack för citatet!

  Carl: Precis, skönt att du förstår vad jag vill säga.

  Roya

   

  Anonymous Klara skrev... (23 juli, 2007 16:48) : 

  Roya

  Jag satt och åt på en uteservering i Rom förra sommarens värmebölja och hörde amerikanska bordsgrannar högljutt och alltför länge tala om en händelse som inträffat tidigare i deras privatliv over there. Blev väldigt irriterad och trött på dessa människor som inte levde i nuet...

   

  Anonymous Klara skrev... (24 juli, 2007 14:23) : 

  Roya

  Förstod du vad jag ville säga?

   

  Anonymous Roya skrev... (24 juli, 2007 20:25) : 

  Hej Klara!

  Förlåt att jag missat din kommentar.

  Jag är inte riktigt säker på om jag förstår, jag tolkar det till min favör , att man inte tar emot det som händer här och nu. Turister vill sällan påverkas utan vill vara den man alltid varit, mäta sig mot det annorlunda för att känna sig "normal".

  Håller du med mig i mitt svammel? Eller var det tvärtom du menade?

  Hälsningar Roya

   

  Anonymous Klara skrev... (24 juli, 2007 21:08) : 

  Roya

  jag håller med dig och tycker att Du och Matilda har tillfört Jonas blogg enormt mycket. Vi kvinnor kan var "yviga" - vill få med mycket när vi skriver och pratar - men det är inte samma sak som svammel.

  Bästa hälsningar hade en man skrivit men jag skriver KRAM Roya.

   

  kommentera