Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, november 29, 2007

    Bättre och bättre dag för dag

    Ibland när jag lyssnar på försäkringar från Fredrik Reinfeldt och hans kollegor i den borgerliga regeringen om hur bra allt blivit sedan de tog över, undrar jag om det är de eller jag som lever i någon slags parallellvärld.

    Några exempel ur nyhetsskörden den senaste tiden:

    - Inkomstskillnaderna mellan låg- och höginkomsttagare har aldrig varit så stora sedan SCB började mäta. (Källa: SCB)
    - Stämningsläget faller bland företag och hushåll och ligger nu på den lägsta nivån sedan 2005. (Källa: Konjunkturinstitutet)
    - Framtidsoptimismen fortsätter att vika bland Sveriges finanschefer. (Källa: SEB:s Finanschefsindex)
    - Sverige halkar ner på FN:s välfärdsrankning (Källa: UN DESA/DSPD).

    Det är tur att åtminstone Sven-Otto Littorin förmår hålla humöret uppe.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Bättre och bättre dag för dag"

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 november, 2007 21:19) : 

    Är det verkligen så smart att länka till SCB-statistik som visar på att klyftorna ökade varje år under de 12 år som (S) satt vad makten?

    Jag antar att din poäng skulle vara att klyftorna skapats av alliansen men statistiken är extremt tydlig i att om någon ska klandras så är det just (S)

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 november, 2007 22:24) : 

    Mattias, anta får du gärna göra. Men min poäng var ingen annan än just den jag skrev; att inkomstskillnaderna mellan låg- och höginkomsttagare aldrig varit så stora som nu. Självfallet finns det en förhistoria till alla de exempel jag redovisade. Men oavsett detta så teckar de sammantaget en rätt mörk bild som Reinfeldt och gänget nog borde förhålla sig till, snarare än att bara fortsätta predika att allt går åt rätt håll.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 november, 2007 23:51) : 

    Jo, fast SCB-statistiken är till och med 2006. Den säger egentligen ingenting om hur väl (eller dåligt) alliansregeringen lyckats eller om utvecklingen blivit bättre eller sämre sedan maktskiftet.

    Det enda den säger är att det parti som gärna tar brösttoner om rättvisa, jämlikhet och minskade klyftor faktiskt misslyckades med att minska klyftorna under dess senaste tolvåriga maktinnehav.

    Ska man vara krass är dessutom just nu ganska rätt tillfälle att prata om hur bra saker är eftersom konjunkturen är ganska nära sin peak. Regeringen -- oavsett dess färg -- kan därmed inte dra nytta av konjunkturen på samma sätt som den gjort 2004-2007. Antagligen kommer vi att få se en viss nedgång under nästa år.

    Sedan kan jag tycka att alla regeringer -- oavsett vilket eller vilka partier som ingår -- borde vara bättre på att ge credit till motståndaren när de gjort saker bra, och mer självkritiska när de gjort saker dåligt.

    Men, för att återknyta; jag har väldigt svårt att se hur SCB:s statistik i det här fallet kan användas som kritik mot den nuvarande regeringen. Den impact som den hade på siffrorna för 2006 torde vara ganska marginella.

     

    Blogger Peter A skrev... (01 december, 2007 14:34) : 

    Inkomstskillnader.

    Jag utgår ifrån att alla vill ha positiv löneutveckling. Jag vill kunna avancera i karriären och få bättre betalt som 50-åring med all den ackumulerade kunskap jag då sitter på, än som 25 åring. Låga inkomstskillnader innebär att staten har begränsat möjligheterna för människor att göra något åt sin situation och att kunskap, flit och drift inte kan användas till att förbättra sitt liv.

    Förövrigt kul att du Jonas pekar på statistik som sträcker sig fram till år 2006, och beskyller Alliansen för något som du tycker är dåligt (att människor kan förändra sin situation genom att arbeta).

    Apropå förmögenheter (till skillnad från inkomster):

    "Sverige har den i särklass ojämnaste förmögenhetsfördelningen med en Ginikoefficient på 0,89 (vid en helt jämn fördelning är Ginikoefficienten 0 och vid en maximalt ojämn är den lika med ett). I USA är Ginikoefficienten 0,81 och i Italien – som har den jämnaste förmögenhetsfördelningen – är den 0.61."

    http://www.folkkapitalism.nu/?page_id=28

    Som visats förut, så leder ekonomisk frihet på kort sikt till att fördelningen blir ojämnare (bidragstagare får lägre bidrag), men på lång sikt att fördelningen blir jämnare (fler jobbar och får själva förvalta frukterna av sitt arbete istället för att dessa beslagtas av staten).

    FN-rapporten: Summering för de senaste 20 åren. Vi får lov att gratulera socialdemokraterna igen för att de gjort Sverige till ett sämre land för alla att leva i.

    Rapporten från konjukturinstitutet:

    - Jaså, nu fungerar det att använda sig av konjukturinstitutet som annars brukar beskrivas som högerns hantlangare bland många inom vänstern. Vem som helst som följer ekonominyheter känner nog till att vi ligger på toppen av en internationell högkonjuktur, och efter toppen väntas tillväxttakten sjunka till en något lägre nivå.

    SEB:s finanschefindex: Ja, denna rapport borde verkligen fler läsa av flera anledningar. Läste du själv denna rapport, eller läste du bara undertiteln Jonas?

     

    kommentera