Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 13, 2008

  Ulrika By och folkviljan

  Ulrika By framstår alltmer som en av de mest drivande Stockholmsdebattörerna. Kraftfullt går hon till storms mot bilar som gör reklam för strippklubbar, ett hotellbygge i Riddarfjärden och en galleria under Odenplan.

  Detta är förstås välkommet. Det är bra att många olika röster kommer till tals i så viktiga frågor som vår huvudstads utveckling.

  Problemet är att Ulrika By inte bedriver sina kampanjer på tidningarnas debattsidor. Inte heller är hon ledarskribent, med allt vad det innebär av tydlig politisk stämpel. Istället är hon journalist på Sveriges största dagstidning, Dagens Nyheter.

  I denna tidning skriver hon regelbundet reportage och något som mest kan liknas vid krönikor. Dock utan att dessa på något tydligt sätt markeras som just krönikor. Den enda markeringen av dessa texter är en bild på skribenten och orden ”Stockholm” och ”Ulrika By”.

  Häromdagen stod det klart att det inte blir någon köpgalleria under Odenplan. De styrande i Stockholms stad går inte med på att Odenplan blir en byggarbetsplats två år längre än planerat för att gallerian ska byggas.

  Personligen tycker jag att detta var ett tråkigt besked. Norrmalm är trots allt en stadsdel med drygt 61 000 boende, och här borde det finnas utrymme för ett större koncentrerat kommersiellt utbud. Inte minst om nu Citybanan blir verklighet – med Odenplan som en viktig knutpunkt – så skulle en galleria fylla en viktig funktion.

  Men oavsett vad man tycker om sakfrågan så känns följande ord till kommentarer om byggstoppet synnerligen anmärkningsvärda när de kommer från en journalist i en redaktionell text:

  ”Jag är ingen konsumtionshetsare. Jag tror inte att folket behöver några nya gallerior, vare sig på Odenplan eller någon annanstans.”

  ”Och nu ser det ju faktiskt ut som om majoriteten gjort det man kan förvänta sig av folkvalda: De har tagit sitt förnuft till fånga och lyssnat på sina väljare och eventuellt också på de kritiska remissinstanserna.”

  ”Men nu har i alla fall folkviljan tillfälligt segrat, länge leve den!”

  För det första är detta åsikter – inte journalistik. För det andra känns det mycket märkligt att tala om ”folkviljan” när det mig veterligt inte presenterats någon tillförlitlig opinionsundersökning som visar att en majoritet av Norrmalms invånare skulle vara emot galleriabygget.

  Så frågan är: vems åsikter är det egentligen Ulrika By torgför i DN?

  Andra skriver intressant om , , , , , .


  Kommentarer om "Ulrika By och folkviljan"

   

  Blogger sestrajcic skrev... (13 januari, 2008 15:41) : 

  Men det är väl uppenbart när man läser texten att det just är en krönika.... Dessutom när jag klickar på länken så stor det krönika, kanske har de bara missat att lägga ut det först och nu rättat till det?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 januari, 2008 15:51) : 

  Sestrajcic, uppenbart för vem? Knappast för DN:s papperseditions läsare - för det var den jag avsåg när jag skrev om Ulrika Bys bristfälligt markerade texter. Det är bra att att det på dn.se framgår att det handlar om just krönikor, men även då är det tveksamt eftersom By uppenbarligen också skriver vanliga reportage (exempel här, här och här). Är det rimligt att begära av DN:s läsare att de ska förstå när det är reportern Ulrika By som förmedlar nyheter och när det är krönikören Ulrika By som tycker till?

   

  Blogger sestrajcic skrev... (13 januari, 2008 15:55) : 

  Uppenbart på det sättet texten är formulerad. Då har jag sett bra mycket mer tendensiös rapportering exempelvis Erik de la Regueiras artikel för ngn dag sedan om konflikten i Colombia.

  Där har dessutom de allra flesta inte en sportslig att avgöra det tendensiösa i rapporteringen.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (14 januari, 2008 10:06) : 

  "Jag är ingen konsumtionshetsare"

  Hm... har någon någonsin träffat en "konsumtionshetsare"? Jag har aldrig råkat på någon i varje fall.

  Det är lite lustigt när folk med fladdrande fanor och darr på rösten går till storms emot folk och åsikter som inte finns.

   

  Anonymous Karl Vestergren skrev... (14 januari, 2008 11:20) : 

  Utan att ha någon som helst åsikt för eller emot gallerian på Odenplan, så vill jag i alla fall påstå att "konsumtionhetsare" nog får anses existera. En av dem har ju behandlats för inte så länge sedan på denna blogg:

  http://promemorian.blogspot.com/2007/12/sagor-frn-nringslivet.html

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (14 januari, 2008 11:31) : 

  karl:
  Men det där är ju nys. Kampanjen har ju inte ett smack med "konsumtionshets" att göra. Det där med sagorna är ju bara ett inlägg emot anti-konsumtionshetsen (där kan man tala om en "hets" och en hysteri som faktiskt existerar).

   

  Anonymous Karl Vestergren skrev... (16 januari, 2008 08:56) : 

  Tjaa, jag verkar som vanligt att båda sidor i debatten hävdar att:

  "Det är ni som hetsar och det är vi som nyanserar"

  I just denna fråga anser jag i min outgrundliga objektivitet att båda har fel ;)

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (16 januari, 2008 15:48) : 

  karl:
  Vore det inte bätrte med argument istället för överslätande och huvudklappande kålsuparekommentarer?

   

  Anonymous nonicoclolasos skrev... (17 januari, 2008 11:48) : 

  Ett utmärkt och viktigt inlägg. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

  :-)

   

  Anonymous Karl Vestergren skrev... (18 januari, 2008 09:52) : 

  Ursäkta om det ursprungliga artikelämnet frångåtts.

  Det är dock svårt att inte ironisera över hur forum som detta lätt domineras (vissa skulle kanske säga kidnappas) av kommentatorer som ligger mycket långt ut på vänster- respektive högerkanten. Promemorian verkar husera en anings övervikt för de sistnämnda.

  Jag tycker att det någonstans finns fler poänger på båda sidor i "(anti-) konsumtions (-hets)"-debatten och tycker bara att det är rätt sorgligt att en så stor del av kommentarsinläggen är så förbannat enögda.

  Slutligen: Om man idiotförklarar någon med "... med fladdrande fanor och darr på rösten går till storms emot folk och åsikter som inte finns" så får man nog finna sig i att bli idiotförklarad själv.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 februari, 2008 10:24) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 mars, 2010 06:49) : 

  Hittade denna sida nar jag sokte info om Ulrika By. Hon har precis skrivit en fruktansvard kronika om sina sex manader i Thailand. Det verkar wsom om ni har varit lyckligt lottade att slippa ha henne i sStockholm sa lange. Nu fa r ni garna behalla henne, har i Thailand vill vi inte ha henne

   

  kommentera