Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, mars 29, 2008

  Motstridiga besked om opinionsläget

  Jag läser i DN att socialdemokraterna backar i opinionen från sin tidigare toppnivå och det framför är allt bland kvinnorna och i storstäderna som socialdemokraterna tappar.

  Samtidigt fortsätter förtroendet för den borgerliga regeringen att minska. 
Och statsminister Fredrik Reinfeldt får själv sitt lägsta betyg hittills av väljarna i en förtroendebarometer som presenteras av TV4Nyheterna.

  Andelen väljare som uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för regeringen har minskat med sju procentenheter sedan den senaste mätningen i september – från 36 till 29 procent.

  Men att människor är missnöjda med regeringen är förstås inte tillräckligt för socialdemokrater som gör anspråk på att återta regeringsmakten. Peter Andersson skriver klokt att opinionsläget ger det ett akut uppdrag till socialdemokratin: ”att faktiskt skriva klart framtidsberättelsen som klarar att både utmana orättvisor och möta människors drömmar”.

  Ur mitt perspektiv så är det fortfarande jobbfrågan som måste stå i centrum. Det svidande valnederlaget senast visade att s tappat väljarnas förtroende i det som en gång var vår starkaste gren.

  De initiativ som presenterats om en ny socialdemokratisk jobbpolitik är välkomna – men långt ifrån tillräckliga. Ännu återstår mycket att göra innan en valseger 2010 känns säker.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Motstridiga besked om opinionsläget"

   

  Blogger rommedahl skrev... (29 mars, 2008 22:25) : 

  Inga tankar om (S)torstadstappet?

   

  Anonymous Peter L skrev... (30 mars, 2008 20:28) : 

  En opinonsundersökning med 2000 personer som visar på dessa siffror känns bra eftersom storstäderna vinner valen åt partierna.Dessutom är det inte förvånande.Vi i storstäderna kanske ser mer av alliansens politik och känner hur bra den börjar fungera för oss medborgare i både plånbok och valfrihet.

   

  Anonymous simon j skrev... (31 mars, 2008 10:13) : 

  Peter -
  Eller så är vi inte tillräckligt empatiska eller solidariska för att låta vår glädjebägare smolkas av att andra förlorat på politiken. ;-)

   

  Anonymous Peter L skrev... (31 mars, 2008 21:55) : 

  Simon: vilka andra har förlorat på politiken?Tycker alliansen politik gynnar oss alla i samhället.Men vill du hitta förlorare finns det alltid någon att finna.

   

  Anonymous simon j skrev... (01 april, 2008 11:13) : 

  Peter.
  Jag håller med dig om att alliansens politik så här långt har varit bra för väldigt många människor och för samhället i stort. Opositionen kan vara osannolik i sina krystningar för att få fram negativa vinklar på en del förändringar.

  Men jag tror också att man måste vara ödmjuk för att det faktiskt finns människor som kommer ordentligt i kläm när man ändrar i etablerade förmånssystem. Annars riskerar man att gå fel väg.

  Det tycks nämligen finnas en latent risk hos bärare av borgerliga värderingar att skuldbelägga förlorare - liksom det finns en tradition hos vänstermänniskor att ta i från människor i stort sett allt ansvar för sina liv. Jag är bara orolig att pendeln ska slå över för långt nu när den äntligen börjat röra sig från det vänstra ytterläget.

  Förvisso är det bättre att ge hungrande människor metspön än fiskar - men man måste ju i så fall också kolla att det faktiskt finns fisk kvar i sjön så att det räcker till alla.

   

  Anonymous Peter L skrev... (01 april, 2008 20:14) : 

  Simon:Håller med dig i allt du skriver.Ödmjukhet är en underskattad tillgång,den bör visa sig oftare i alla sammanhang.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 april, 2008 16:54) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera