Motstridiga besked om opinionsläget
Jag läser i DN att socialdemokraterna backar i opinionen från sin tidigare toppnivå och det framför är allt bland kvinnorna och i storstäderna som socialdemokraterna tappar. Samtidigt fortsätter förtroendet för den borgerliga regeringen att minska. Och statsminister Fredrik Reinfeldt får själv sitt lägsta betyg hittills av väljarna i en förtroendebarometer som presenteras av TV4Nyheterna. Andelen väljare som uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för regeringen har minskat med sju procentenheter sedan den senaste mätningen i september – från 36 till 29 procent. Men att människor är missnöjda med regeringen är förstås inte tillräckligt för socialdemokrater som gör anspråk på att återta regeringsmakten. Peter Andersson skriver klokt att opinionsläget ger det ett akut uppdrag till socialdemokratin: ”att faktiskt skriva klart framtidsberättelsen som klarar att både utmana orättvisor och möta människors drömmar”. Ur mitt perspektiv så är det fortfarande jobbfrågan som måste stå i centrum. Det svidande valnederlaget senast visade att s tappat väljarnas förtroende i det som en gång var vår starkaste gren. De initiativ som presenterats om en ny socialdemokratisk jobbpolitik är välkomna – men långt ifrån tillräckliga. Ännu återstår mycket att göra innan en valseger 2010 känns säker. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, valet 2010. |
Kommentarer om "Motstridiga besked om opinionsläget"
Inga tankar om (S)torstadstappet?
En opinonsundersökning med 2000 personer som visar på dessa siffror känns bra eftersom storstäderna vinner valen åt partierna.Dessutom är det inte förvånande.Vi i storstäderna kanske ser mer av alliansens politik och känner hur bra den börjar fungera för oss medborgare i både plånbok och valfrihet.
Peter -
Eller så är vi inte tillräckligt empatiska eller solidariska för att låta vår glädjebägare smolkas av att andra förlorat på politiken. ;-)
Simon: vilka andra har förlorat på politiken?Tycker alliansen politik gynnar oss alla i samhället.Men vill du hitta förlorare finns det alltid någon att finna.
Peter.
Jag håller med dig om att alliansens politik så här långt har varit bra för väldigt många människor och för samhället i stort. Opositionen kan vara osannolik i sina krystningar för att få fram negativa vinklar på en del förändringar.
Men jag tror också att man måste vara ödmjuk för att det faktiskt finns människor som kommer ordentligt i kläm när man ändrar i etablerade förmånssystem. Annars riskerar man att gå fel väg.
Det tycks nämligen finnas en latent risk hos bärare av borgerliga värderingar att skuldbelägga förlorare - liksom det finns en tradition hos vänstermänniskor att ta i från människor i stort sett allt ansvar för sina liv. Jag är bara orolig att pendeln ska slå över för långt nu när den äntligen börjat röra sig från det vänstra ytterläget.
Förvisso är det bättre att ge hungrande människor metspön än fiskar - men man måste ju i så fall också kolla att det faktiskt finns fisk kvar i sjön så att det räcker till alla.
Simon:Håller med dig i allt du skriver.Ödmjukhet är en underskattad tillgång,den bör visa sig oftare i alla sammanhang.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.