Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 19, 2008

  Neo skiter i mångfalden

  För drygt två år sedan skrev jag här på bloggen, under rubriken Lätt att argumentera i överläge, om den nonchalans man från borgerligt håll visar för det faktum att tidningar med borgerliga ledarsidor fullständigt dominerar den svenska dagspressmarknaden. Jag konstaterade att det förstås är lätt att avfärda betydelsen av medial mångfald när man själv är i kraftig majoritet.

  Jag drar mig till minnes detta i dag, när jag läser vad det liberala magasinet Neos redaktör Peter Wennblad skriver på tidningens blogg, att socialdemokrater är, ”kort och gott, bara förbannat tråkiga att läsa”.

  Så enkelt kan man förstås göra det för sig; avfärda påpekanden om den borgerliga dominansen i medierna och opinionsbildningen som ”gnäll” och intressanta iakttagelser om socialdemokratin som ”protokollsutdrag från partikoryféernas senaste gruppterapiövning”.

  De som säkrat problemformuleringsprivilegiet låtsas alltså inte om vikten av mångfald i samhällsdebatten. Det finns nog en lämplig etikett för en sådan inställning, och det är inte ”liberal”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Neo skiter i mångfalden"

   

  Blogger CalleFridén skrev... (19 mars, 2008 18:35) : 

  Och det skulle Neos skribenter vara de rätta att säga!!!! Den pretentiösa ton de anlägger är naturligtvis bra för oss som vill att Neo ska fortsätta vara ett organ för inbördes beundran, men just den blaskan borde inte kasta sten i glashus.

   

  Blogger Peter Wennblad skrev... (19 mars, 2008 21:21) : 

  det var just mer mångfald jag hoppades när dagens arena startade. istället fick jag ännu ett organ för partiintrospektion.

  om aftonbladets ledarsida och dagens arena är det bästa ni kan åstadkomma, då skulle inte 1000 socialdemokratiska tidningar göra skillnad.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (20 mars, 2008 10:16) : 

  Jag tycker tvärtom att socialdemokratiska skribenter är de mest underhållande: De är roliga utan att de vet om det.

  I deras värld "sparkar" alla politiska motståndare på "de svaga" och bär sig åt "precis som i 30-talets Tyskland".

  Jag får inte nog. Det är som med sprattelgubbar: Du drar i tråden gång på gång för att se gubben sprattla till.

   

  Anonymous simon j skrev... (20 mars, 2008 10:25) : 

  Jonas -
  jag håller faktiskt med Peter W om att det är svårt att hitta kanaler där det tänks och skrivs fritt och intresant utifrån ett vänsterperspektiv. På Dagens Arena glimmar det till någon gång, men det är en hel del söndertuggad standarderetorik också. Aftonbladet eller Ordfront tycker jag knappt att det är någon idé att öppna längre - de skulle kunna låta en förprogrammerad dator ta hand om större delen av åsiktsbildningen - så förutsägbar är den.

  Jag läser den här bloggen för att jag uppfattar den som ett fritt tänkande undantag. Kan du ge tips på fler ställen, nät eller papper, där du uppfattas att det förs en livaktig vänsterdebatt?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 mars, 2008 11:19) : 

  Simon, tidningarna Arena (vilket är en annan produkt än Dagens Arena) och Arbetaren. Och en hel del bloggar, varav jag länkar till några härintill.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 mars, 2008 23:39) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas N skrev... (28 mars, 2008 23:16) : 

  Lite sen kommentar kanske, men
  "skiter i mångfalden" är väl ändå rätt ordentligt fel.

  Dagens Arena (och även Aftonbladet) utgör ju själva mångfalden. Och att de inte är bättre än dom är är ju knappast Neo's fel.

  Det är väl då snarare 'rörelsen' som skiter i mångfalden ifall den inte klarar av bättre än så ...

  Även 'säkrat problemformuleringsprivilegiet' är en påfallande rejäl miss: Dels för att detta under decennier innehafts av (s) i kraft av regeringsmakt, myndigheter, SvT mm. Och dels för att nya medier har underminerat just dessa monopol. Och att tex Dagens Arena ju skulle kunna vara en utmärkt (just!) arena att utmana ifrån. Eller bara driva argumentationen av sedan länge vunnen mark vidare.

  Det går inte att skylla på andra ifall man själv inte är intressant nog att få folks uppmärksamhet!

   

  kommentera