Rebeller och fanatism
Hemma har jag en barnbok från 1975 som heter ”Det nya Kina” (Tiden). Där hyllas reservationslöst den kinesiska kulturrevolutionen och ordförande Mao. I boken sägs att ”Det kinesiska folket håller på att bygga ett socialistiskt samhälle – ett samhälle som vill skapa lika villkor och goda förhållanden för alla människor”. Jag kom att tänka på den när jag i går läste Svenska Dagbladet som i sin kulturdel ägnar ett antal sidor åt 1968-vänstern och dess syn på Maos Kina. Bland annat publiceras ett utdrag ur Håkan Arvidssons kommande bok ”Vi som visste allt”. Där berättas det om en fraktion – rebellerna – inom den svenska studentvänsterorganisationen Clarté för 30 år sedan. Rebellrörelsen, eller dubbelmaoisterna som de ibland kallades, höll på att splittra Clarté med sin närmast religiösa dyrkan av Mao Zedong. Allt detta skedde långt före min tid som politiskt aktiv, men jag har ändå barndomsminnen från möten som mina föräldrar gick på och de hetsiga diskussioner som fördes där. Långt senare gick jag med i SSK – Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm, och där mötte jag människor som var gamla nog att själva minnas striderna i Clarté. Den socialdemokratiske partiideologen Enn Kokk skriver på sin blogg om sina egna möten med de maoistiska falangisterna – och påminner om hur såväl de som Clarté och andra vänstergrupper på den tiden ”i sig bar samma tendens till längtan efter renhet”. Kokk citerar Bo Gustafsson som när han lämnat KFML och maoismen bakom sig, skrev om hur små sammansvetsade grupper av likasinnade tenderar att begränsa synfältet för medlemmarna, så att dessa tror att världen är beskaffad så som den ter sig för de troende. Fanatism är skrämmande – och farlig, oavsett om den grundar sig på religiös eller politisk övertygelse. Andra skriver intressant om politik, Kina, Mao. |
Kommentarer om "Rebeller och fanatism"
Något liknande, fast inte lika radikalt, pågår även i dagens västerrörelse när det gäller Hugo Chàvez. Det är många i Sverige som blundar för hans bristande demokratisyn.
Och Jesper är självklart väl insatt i sydamerikanska förhållanden antar jag. Eller deltar han i den USA-dirigerade destabiliseeringspolitiken tillsammans med Colombias Uribe? Möjligen folkpartist???
Mogge
Direkta paralleller finns också till den Kuba-nostalgi som än idag breder ut sig inom vänstern och i media, långt utanför de värsta tokstolleriet bland vissa vänsterpartister.
Hitler byggde världens finaste motorvägar, Mussolini fick tågen att gå i tid, och Castro har byggt några fina sjukhus. Och alla fifflade de givetvis med statistiken. Långt ifrån alla har lärt sig läxan från diktaturerna än, och hos en del kommer slanten aldrig att trilla ned.