Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 03, 2008

  Quis custodiet ipsos custodes

  Jag har fler gånger tidigare (bland annat här) skrivit om min nördiga förtjusning i superhjältar i serier och på film. Men som jag också konstaterat så blir tyvärr sällan superhjältar på film särskilt bra. Filmerna om X-Men är lysande undantag, åtminstone de två första. Hellboy är helt okej, liksom filmerna om Spider-Man, några av Batman- och Blade-rullarna, samt den första Men in black.

  Riktigt usla är däremot filmerna om Stålmannen (både med Christopher Reeve och Brandon Routh), Punisher (såväl Dolph Lundgren- som Tom Jane-versionerna), Hulk, Daredevil och the League of Extraordinary Gentlemen, för att bara nämna några.

  Den kommande Hulk-filmatiseringen med Edward Norton i titelrollen håller jag tummarna för, liksom X-Men-spinoffen om Wolverine samt uppföljaren till Hellboy.

  Men allra mest ser jag just nu fram emot Zack Snyders filmatisering av den grafiska romanen Watchmen. De bilder jag hittills sett ser väldigt lovande ut.

  I Wikipedia sägs historien om Watchmen utspela sig i en alternativ amerikansk verklighet, där maskerade hjältar började dyka upp någon gång på 1930-talet. I berättelsen utforskar serieskaparen Alan Moore dessa hjältars påverkan på samhället och vad som sker när människor tar lagen i egna händer och inte svarar inför någon.

  Det ska bli mycket intressant att se hur Snyder kommer att ta sig an dagens politiska situation, såväl i USA som internationellt, där nu alltmer sofistikerad övervakning av medborgare och andra inskränkningar i människors frihet aktualiserar den gamla frågeställning från vilken berättelsen om Watchmen hämtat sin titel: ”Quis custodiet ipsos custodes”, eller på svenska ”Vem övervakar övervakarna?” (på engelska: ”Who watches the watchmen?”).

  * * *

  PS: Jag noterar att en av mina favoritskribenter, Fredrik Strage, i DN:s omgjorda bilaga På stan uppmärksammar att den i mitt tycke patetiskt pinsamma parodifilmsgenren nu tar sig an superhjältar. Det var väl oundvikligt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Quis custodiet ipsos custodes"

   

  Blogger FredrichL skrev... (03 april, 2008 12:34) : 

  Watchmen är riktigt bra, väldigt mörk och samhällskritisk, även om den bitvis ibland mer eller mindre frossar i våld, men det hör väl till genren antar jag.

   

  Blogger Robert skrev... (03 april, 2008 16:46) : 

  "Det ska bli mycket intressant att se hur Snyder kommer att ta sig an dagens politiska situation, såväl i USA som internationellt, där nu alltmer sofistikerad övervakning av medborgare och andra inskränkningar i människors frihet aktualiserar den gamla frågeställning..."

  Vi behöver för all del inte vandra över pölen för att finna hemska förslag som ökar statens förmåga att kartlägga och övervaka medborgarna. Om ett par månader kommer frågan om FRA:s övervakning av all teletrafik (telefon, SMS, mail, surfande m.m.) som passerar landets gränser (vilket med nätets internationella karaktär är i princip all trafik överhuvudtaget)åter upp till behandling.

  Eftersom det i princip är samma förslag som S lade fram så är oppositionen självklart positiv, och detsamma gäller regeringen. En bred majoritet existerar alltså i riksdagen för denna proposition. Förmodligen kommer det att gå igenom och då har vi infrastrukturen lagd för ett övervakningssamhälle som får 1984 att blekna.

   

  Anonymous gina skrev... (04 april, 2008 21:12) : 

  Slutscenen i Men in black I är svårslagen!

   

  kommentera