Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 26, 2008

  Ge dem en 16 september att minnas!

  [UPPDATERAD] Om Fredrik Reinfeldt hade trot att hans ord om att ”Alla tjänar på att debatten lägger sig” skulle lugna ned engagemanget mot FRA-lagen så tog han gruvligt miste. Snarare tyder det mesta på att debatten kommer att ta ny fart i samband med riksmötets öppnande den 16 september.

  Nätverket Svart Måndag kommer då att ge riksdagsledamöterna ett varmt välkomnande tillbaka. ”En sommar har gått, men folket har inte glömt vad denna riksdag gjorde dagarna innan de sprang iväg på semester”, sägs det på nätverkets webbplats. Efter samlingar på Norrmalmstorg och Sergels Torg i Stockholm blir det en marsch till riksdagshuset för att påminna våra folkvalda om vad som kommer ske i höst, och vad folket tycker att de ska göra.

  Jag hoppas få se många socialdemokrater och borgare sluta upp, tillsammans med vänster-, miljö- och piratpartister samt partipolitiskt obundna.

  Fram till dess jobbar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann vidare med att ”utveckla interna forum och kanaler för den här typen av diskussioner som rör väldigt komplexa ämnen” som FRA. Och det kan nog behövas. Det låter onekligen mer ödmjukt än den ton som man från den moderata partiledningen hittills har haft mot interna kritiker. Kritiken mot den nya lagen har ju som bekant varit hård inom kretsar som normalt sympatiserar med moderaterna.

  I dag påminner exempelvis juristerna Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer (vid Stiftelsen Fritt Näringslivsfinansierade Centrum för rättvisa) i Svenska Dagbladet om att så sent som den 1 juli i år – alltså efter Lagrådets yttrande och riksdagens beslut om FRA-lagen – fällde Europadomstolen Storbritannien för en signalspaningslag som är mycket lik FRA-lagen.

  Centrum för rättvisa har anmält FRA-lagen till Europadomstolen med hänvisning till Europakonventionens skydd för den personliga integriteten (artikel 8) och rätten för enskilda att få statliga övertramp rättsligt prövade (artikel 13). Crafoord och Strömmer skriver att ”Den enda rimliga hållningen borde vara att Sverige inte bör balansera på gränsen till vad som kan tänkas strida mot grundläggande mänskliga rättigheter”, och det är självklart bara att instämma i det.

  I SvD i dag (ännu ej på nätet) skriver också blogglegendaren Nicklas Lundblad tänkvärt om FRA-lagen, och konstaterar att integriteten saknar samma försvarare som upphovsrätten; ”en egen överbyggnad av företag, ekonomiska intressen, organisationer och politiska traditioner”. Och just därför är det bloggare av väldigt olika politisk bakgrund – om ens någon alls – som drivit motståndet mot FRA-lagen hårdast.

  Lundblads inlägg är en del i en serie på svd.se/kulturdebatt där tidigare Lena Halldenius (filosof och jurist, samt lektor vid institutionen för globala politiska studier på Malmö högskola) har skrivit intressant om hur det civila samhället delvis förändrat inriktning.

  Till sist ett länktips: förre försvarsminister Mikael Odenberg gick ju häromdagen ut och försökte göra gällande att FRA-kritiker i själva verket fått fakta om bakfoten. Han fick i sin tur sin argumentation pulveriserad av Mark Klamberg, som på sin blogg skriver långt – men otroligt pedagogiskt och klokt – om FRA-lagen ur ett juridiskt perspektiv (Klamberg är doktorand i folkrätt Stockholms universitet).

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ge dem en 16 september att minnas!"

   

  kommentera