Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, augusti 25, 2008

    Intressant opinionsläge för hösten

    I helgen har det presenterats en ny undersökning som visar på små förändringar i den politiska opinionen. Oppositionen fortsätter att leda över den borgerliga alliansen med 53,4 procent av väljarstödet jämfört med 40,7.

    Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Ekot har fler detaljer.

    DN:s Henrik Brors pekar på att viktiga marginalväljare bytt åsikt om partierna. Andelen väljare som tycker att socialdemokraterna ”lyssnar på vanligt folk” har ökat med 14 procentenheter till 49 procent. Kraftigt positiva ökningar märks också för begepp som ”står på de svagas sida” och ”hederlighet” (det senare inte minst intressant i ljuset av diskussionen om ”lögn” efter ett tidigare blogginlägg).

    Totalt sett är inte opinionsläget förvånande. Stödet för borgerligheten har stadigt sjunkit sedan valnatten, och de svårlösta frågor regeringen har framför sig i höst ger inte Fredrik Reinfeldt något bättre utgångsläge. FRA och könsneutrala äktenskap är kanske inget som i sig engagerar stora väljargrupper – men vi som engagerar oss i dessa frågor är desto ihärdigare. Även väg- och järnvägsbyggen samt försvares inriktning framöver står på dagordningen framöver.

    Sedan är det förstås också så att också oppositionspartierna har en del utmaningar framför sig. Och ett av problemen heter Lars Ohly. I Sifos mätning är västerpartiet, vid sidan av moderaterna, det enda parti som får minskat stöd och ligger nu på 5,1 procent. Till DN säger Ohly att v, s och mp ”ibland inte ens har gemensamma bilder av hur problemen ser ut” och tycker att de båda andra accepterar för mycket av alliansens skattesänkningar. Han menar att det är ”alldeles för defensivt” att säga att man inte kan gå till val på att höja skatter. (Läs för övrigt gärna Monica Greens uppmaning apropå det.)

    Ändå säger sig Lars Ohly ha siktet inställt på att bilda regering tillsammans med s och mp, men avvisar fortfarande en gemensam valplattform.

    Enligt Sifo toppar för övrigt socialdemokraterna listan i fråga om regeringsduglighet. 45 procent av väljarna ger partiet det epitetet, medan endast 7 procent kryssar för ”regeringsduglighet” som ett passande begrepp för v och mp.

    Värt att notera i undersökningen är annars också att Sverigedemokraterna åter hamnar över spärren till riksdagen. Man verkar ha gått från att vara ett parti för unga killar till att de breddat sig i åldersgrupperna och har nu även sympatisörer utanför Skåne. Samtidigt ska man komma ihåg att denna mätning föregåtts av en där Sverigedemokraterna betalat ett norskt opinionsinstitut för en mätning där de fick rekordhöga 5,5 procent. Det gör att man nog bör ta partiets synbara framgångar med en nypa salt.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Intressant opinionsläge för hösten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2008 11:51) : 

    Vad spelar det för roll att Sverigedemokraterna köpte Sentios mätning i efterhand? Man har inte påverkat resultatet på något sätt. Alla riksdagspartier har köpt mätningar av opinionsinstituten. Exakt vari ligger problemet?

     

    Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2008 12:44) : 

    Sd köpte rättigheterna att publicera en redan genomförd mätning. Att det sedan inte brukar förekomma att partier står för betalningen av genomförda partisympatimätningar må vara hänt men i sak förändrar det ingenting. Sentio är ett av Skandinaviens mest etablerade opinionsinstitut.

    Kan tilläggas att man i rådata kan se ungefär samma saker som SIFO går ut med. Svarsfrekvensen var heller inte lägre i sentios mätning än vad den brukar vara i andra instituts mätningar. Det är egentligen bara SKOP som utmärker sig på den fronten i och med att de skickar ut postala enkäter.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (25 augusti, 2008 13:15) : 

    Tobias och Martin, jag ber att få hänvisa till TV4Nyheternas inslag där bland andra Niclas Källebring (analytiker på Synovate och med ett förflutet i opinionsmätninigsbranschens etiska råd) och Sören Holmberg (valforskare vid Göteborgs universitet) uttalar sig.

     

    Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2008 15:38) : 

    Sentio är ett av nordens största och mest seriösa opinionsinstitut. Det spelar ingen roll att SD betalade för rättigheterna att publicera resultatet, det är självklart.

    Eftersom svensk media vägrar publicera santios undersökningar, då de visar på ett något högre resultat för SD, än vad andra opinionsinstitut förmår prestera, pekar snarare på svensk medias förljugenhet.

    Klart är dock att vi ser att övriga opiniosinstitut visar på höga siffror på SD - senast hamnade SD runt 4,4 %, vilket visar på att den tydliga trenden fortsätter.

    Är det egentligen så konstigt? Det är klart folket undrar, när vi möts av nyheter som att invandringen fortsätter öka, avvisade stannar kvar, utlänningar på våra fängleser vägrar lämna anstalten efter avtjänat straff - de har det bättre på kåken, etniskt somaliska dagis förskingrar miljnonbelopp medan stackars Agda får nöja sig med ett halvt ägg till frukost.

    Eftersom de etablerade partierna inte förmår mer i form av invandringspolitik än att helt enkelt strunta i den, kan vi förutsätta att SD kommer fortsätta växa.

    Under det senaste året har 8000 personer avvikit från sin avvisning. Dde saknar skyddsbehov, även enligt EUs mest generösa regler. 20 personer per dag avviker. Polis och politiker gör - ingenting!

    Anser du att detta är en politik som banar vägen för framgång, utveckling och samförstånd?

    Det enda sättet att "mota fan i grind" när det gäller SD, är att börja formulera en invandringspolitik som inte enbart bygger på bidrag, välkomnande och rättigheter, utan verka för en minskad invandring, med krav och förväntningar på de som vi låter komma in i vårt gemensamma land.

    Det börjar krisa ordentligt nu. gängkrig i Malmö och Göteborg. Landskrona och Södertälje har problem som de inte förmår handskas med. Bidragsbördan för våra kommuner växer i rask takt. Kriminaliteten ökar och anstalterna är fullbelagda.

     

    kommentera