Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, januari 30, 2009

  Avståndet minskar, men opinionen ligger fast

  Det här var lite originellt: nu är det en och samma opinionsmätning som olika medier sammanfattar och rubricerar helt olika.

  Dagens Nyheter slår fast att Väljarnas stöd för M når ny toppnivå, när opinionsläget i januari förefaller ha stabiliserats efter den dramatiska hösten. Detta baserar tidningen på en opinionsundersökning från Synovate där socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får 52,1 procent av väljarstödet, mot 42,9 procent för de fyra borgerliga partierna. I december var avståndet 52,9-43,6. Väljaropinionen har därmed i stort sett legat stilla över årsskiftet.

  TV4 helgarderar genom att publicera två TT-meddelanden med de något motstridiga rubrikerna Avståndet mellan blocken krymper och Stiltje i väljaropinionen.

  Även Ekot slår fast att Avståndet mellan blocken minskar igen, medan SvD tror på Stiltje i väljaropinionen.

  Jag antar att det är upp till oss mediekonsumenter att avgöra om vi ska tro på siffrorna eller någon av de olika tolkningar av dem våra medier gör åt oss.

  * * *

  I går presenterade Mona Sahlin en ny färdriktning för Sverige. Hon konstaterade bland annat att efter halva mandatperioden har socialdemokraterna ”gjort stora delar av den egna hemläxa väljarna gav oss i förra valet”: bytt ledarskap i partiet; moderniserat politikens innehåll; och lagt den gamla idén att socialdemokraterna alltid ska regera ensamma på hyllan.

  Åtminstone punkt 1 och punkt 3 är väl odiskutabla. Men huruvida någon egentlig modernisering av politikens innehåll verkligen skett får vi väl först svar på när – och om – Sahlin får chansen att regera. Fram till dess så har vi väljare egentligen bara utspel och inriktningsdokument att förhålla oss till.

  I den artikel där Sahlin aviserar sitt partis nya färdriktning konstateras att de stora utmaningarna är klimatet, jobben och välfärden. Och det sägs att socialdemokraterna vill bygga ut den högre utbildningen, göra strategiska investeringar i miljöteknik, genomföra en kraftig utbyggnad av förnybar energi samt investera i järnväg, kollektivtrafik och nya trafiklösningar. Dessutom föreslås att arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och varje individ som behöver stöd ska få skräddarsydda insatser. Samtidigt säger Sahlin ja till tidigare betyg än i dag och fler nationella prov med utvärdering.

  Samtidigt är som sagt ambitionen att regera tillsammans med mp och v, och är det högst osäkert hur mycket av detta som verkligen skulle bli rödgrön regeringspolitik.

  * * *

  I dag åker jag till Västerås för att delta på socialdemokraternas kommunala framtidsdagar. Vi får se i vilken utsträckning jag hinner med att blogga därifrån. Om inte annat så lär jag lämna en och annan spaning via Twitter.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Avståndet minskar, men opinionen ligger fast"

   

  Blogger Inge skrev... (30 januari, 2009 08:03) : 

  Jag jobbar med uppdatering av flera hemsidor och påpekade för TT att det inte fanns någon förändring mellan december och januari. Om det berodde på detta eller något annat vet jag inte men TT ändrade nyhetsrubriken til Stiltje i väljaropnionen. Det är korrekt beskrivning av verkligheten. Henrik Brors vinklar alltid sina krönikor hårt. Är en entusisastisk alliansanhängare.

   

  Anonymous Amerikanen skrev... (30 januari, 2009 08:39) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anders skrev... (30 januari, 2009 09:24) : 

  Inge, det där är löjligt. Henrik Brors är en vänster-"liberal". Han gillar inte alliansen i någon större grad. Jag tror att vänsterpartiet är rätt parti för honom.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2009 13:17) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Peter L skrev... (30 januari, 2009 21:29) : 

  Ska bli skönt när alliansen vunnit valet 2010 så man slipper läsa all spekulation om valutgången :)

   

  Blogger Micke skrev... (01 februari, 2009 17:56) : 

  Hur blir det med fastighetsskatten?
  Det kommer att bli en ödesfråga för(s) i nästa val. I alla fall i storstäderna där en ev. återgång till den gamla fastighetsskatten blir oerhört kännbar för många arbetar- och tjänstemannafamiljer.

   

  kommentera