Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 28, 2006

  Ökad integritet med personvalet

  Häromdagen rapporterades det i SVT:s Aktuellt om att en ny doktorsavhandling av statsvetaren Lars Davidsson vid Uppsala universitet visar att personvalsreformen har gjort en stor grupp riksdagsledamöter mindre lojala mot sina partier. I dag uppträder fyra av tio mer självständigt än före reformen. För mig, som länge drivit vikten av självständiga folkvalda med integritet och personligt ansvarstagande, är detta välkomna nyheter.

  Tyvärr, men inte direkt förvånande, framstår socialdemokraterna som de absolut minst självständiga riksdagsledamöterna. Det är nu inte speciellt konstigt eftersom man har regeringsansvar utan egen majoritet, och det därmed är viktigare att hålla ihop riksdagsgruppen och driva en gemensam linje. Men det finns - tyvärr - också en tradition inom partiet att man är lojal på ett annat sätt än vad man är på annat håll. Det är synd, då jag anser att varje folkvald ledamot i högre grad borde se till sitt ansvar gentemot hans eller hennes väljare i den egna valkretsen.

  Men Davidssons avhandling visar trots allt att riksdagsledamöterna efter personvalsreformen väcker fler frågor i sina valkretsar och vågar oftare gå emot partilinjen. Främst är det de som riskerar att åka ur riksdagen på grund av konkurrenters personvalskampanjer som blivit mer aktiva. Den gruppen är stor, närmare 40 procent.

  Ett exempel på den ökade självständigheten bland riksdagens ledamöter är de folkpartister som nyligen gick emot partiets beslut att ställa sig bakom regeringens förslag att tillåta buggning. Än så länge har dock inte ett sådant beteende avgjort några omröstningar i riksdagen. Partipiskan är ännu effektiv. Men det kan komma att ändras. Oavsett hur det går i valet i höst så lär majoritetsförhållandena se annorlunda ut, och det kan finnas utrymme för fler "oheliga allianser" över blockgränserna mellan enskilda ledamöter som inte är ense med sina respektive partier i olika frågor. Det skulle tillföra det ganska förutsägbara partilivet lite demokratisk dynamik.

  Jag lovar mitt kryss till en självständig personvalskandidat i höst!


  Kommentarer om "Ökad integritet med personvalet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 april, 2006 17:30) : 

  Omröstningen om kårobligatoriet avgjordes ju genom att två borgerliga gick emot partillinjen.

  Även om jag inte tyckte om resultatet i just den frågan så tycker jag dock allmänt att det är positivt med mer självständiga riksdagsledamöter.

   

  Ökad integritet med personvalet'">kommentera