Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juni 07, 2006

  Ge dem inte chansen

  Jesper Bengtsson gör mig uppmärksam på att Sverigedemokraterna fick nästan 12 procent av rösterna blev därmed tredje största parti i Aftonbladets satsning Ungt val. Partiet fick hela 17 procent av de unga killarnas röster i Ungt val.

  Och visst är det så som Jesper skriver att Ungt Val inte är något statistiskt säkerställt material; ”I princip kan Sverigedemokraterna ha startat en kampanj på några skolor i södra Sverige, fått sina anhängare att rösta, och därmed höjt sina siffror”. Och det är rent av inte osannolikt att de gjort just så, då de visat sig vara väldigt duktiga på att bedriva kampanj och mobilisera sympatisörer – inte minst via nätet. Kanske hänger det ihop med att många av deras sympatisörer är arbetslösa unga män utan flickvänner men med schysst bredband...

  I alla händelser är resultatet är en varningsklocka.

  Den satsning som socialdemokraterna i Skåne driver tillsammans med flera fackförbund; ”Jobbare mot rasism”, är därför synnerligen välkommen. Sverigedemokraterna finns i dag representerade i kommunfullmäktige i 15 av Skånes 33 kommuner. Kävlinge och Landskrona är de starkaste fästena där partiet har fyra mandat vardera. Sverigedemokraterna är särskilt starkt i traditionellt socialdemokratiska områden, i ett valdistrikt i Landskrona fick Sverigedemokraterna mer än 15 procent av rösterna i valet 2002.

  Lite beroende på hur man räknar så kan man se det som att Sverigedemokraterna i valet 2002 blev det största partiet utanför riksdagen med nästan 1,5 procent av väljarnas röster. Helt klart har de potential att göra ett ännu bättre val i år. Man har till exempel en betydligt större valbudget – sju och en halv miljoner kronor – än vid förra valet, och detta lär de utnyttja till att försöka nå ut till så många hushåll som möjligt med valmaterial. Och eftersom partiet fick mer än en procent i förra riksdagsvalet distribuerar valmyndigheten nu för första gången partiets valsedlar till landets alla vallokaler.

  Alla politiskt aktiva som motsätter sig Sverigedemokraternas syn på invandring och flyktingpolitik har naturligtvis ett ansvar för att mota ut dem från landets beslutande församlingar. Men frågan är om inte vi socialdemokrater har ett särskilt ansvar, då Sverigedemokraterna dessvärre inte sällan värvar röster just bland grupper som traditionellt röstar socialdemokratiskt.


  Kommentarer om "Ge dem inte chansen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2006 19:21) : 

  Visst, SD är ett skitparti. Samtidigt är de ur demokratisynvinkel inte ett dugg värre än det ena av regeringens samarbetspartier (jag säger bara: Eva Björklund), snarare tvärtom.

   

  Blogger Captain Euro skrev... (08 juni, 2006 09:27) : 

  Det finns väl ingen anledning för den som är främlingsfientlig att rösta på Sverigedemokraterna så länge Socialdemokraterna finns. Det är ingen slump att de som skrek Go Home! åt letterna i Vaxholm tillhörde s och inte sd.
  S har allt som sd har plus tillgång till makten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2006 10:18) : 

  Jens, Eva Björklund är - som du nog anat - ingen av mina favoriter heller. Men i valet av samarbetspartner så skulle jag välja vänsterpartiet tusen gånger om före SD.

  Leo, det var förbannade byggnadsarbetare som skrek i Vaxholm - inte representanter för det socialdemokratiska partiet. Det gjorde dock inte deras agerande mindre korkat, men det är knappast något du kan skylla s för.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2006 10:31) : 

  Det är väl fullt klar att SD säger saker öppet som moderater säger i valstugorna när dom tror att mickarna är off, lika klart är det att vid många arbetarkaffebord sägs saker som skulle få de flesta (även Morian) att rodna.

  SD måste nog i vissa frågor anses vara ärligare än några av våra största traditionella partier, personligen tror jag att deras nazianstukna förflutna inte kommer att förblekna tillräckligt för att dom skall få ett avgörande politiskt inflytande.

  För övrigt så ser alliansen rött efter den senaste
  sexmätningarna
  bland väljarna.

  KAS

   

  Blogger Peter Gustavsson skrev... (08 juni, 2006 11:00) : 

  Hej!

  Ungt Val är en flopp och i dag står Aftonbladet med dumstruten. Läs http://socialdemocracy.blogspot.com/2006/06/ungt-val-vilken-flopp.html

  Med vänliga hälsningar

  Peter Gustavsson

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2006 11:24) : 

  Peter G -
  Historien förskräcker om man tittar på din argumentation - 1933 förnekade de etablerade partierna i Tyskland tecknen på det lilla främlingsfientliga partiets framgångar i de breda lagren.

  Och Jonas -
  Dessvärre tycker jag mig ha fått rätt bra belägg för att det inte främst var förbannade jobbare som skrek i Vaxholm, utan förbannade ombudsmän från Byggnads. Det är tyvärr en viss skilnad - och inte till arbetarrörelsens fördel i det här sammanhanget.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2006 17:20) : 

  Simon, även om det var ombudsmän från Byggnads som betedde sig som idioter så gör det dem ändå inte till oficiella s-representanter. Men skadade arbetarrörelsen gjorde det förvisso.

   

  Blogger Captain Euro skrev... (12 juni, 2006 11:14) : 

  Den socialdemokratiska dubbelmoralen i detta är tydlig.

  1. S och sd har program som är mycket lika varandra (detta skall förvisso inte s lastas för eftersom det nog är sd som kopierat). Båda är invandringsfientliga välfärdsstatspartier.
  2. Det var socialdemokratiska partimedelmmar (från Arbetarrörelsens fackliga gren) som skrek Go Home. Inga Sverigedemokrater. Sannolikt hade dylika handlingar nuförtiden renderat uteslutning i sd eftersom det skulle riskera att skada deras nu "fina" fasad om de skämde ut sig på det sättet.

  Däremot kanske man skall säga att det är hedervärt med en satsning som Jobbara mot rasism eftersom det uppenbarligen finns problem med främlingsfientlighet i arbetarrörelsen. Den lär dock vara kva så länge S/LO fortsätter att försöka behålla de potentiella sd-väljarna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 juni, 2006 11:55) : 

  Leo, socialdemokraterna är för helvete inte ett invandringsfientligt parti! Skärp dig!

  Och hur kan du vara så säker på att de idioter som skrek "Go home" var socialdemokratiska partimedlemmar? Var du där och kontrollerade partibok? Det råder som bekant organisationsfrihet i det här landet och det är fullt möjligt att vara fackligt aktiv i LO och rösta annorlunda än s (även om det ska erkännas att socialdemokratiska partilojaliteter av naturliga skäl är synnerligen vanliga bland fackliga företrädare inom LO).

   

  Blogger Captain Euro skrev... (15 juni, 2006 14:46) : 

  If it walks like a duck...

  Kategoriserar man sd som invandringsfientligt måste man rimligen även kategorisera s som sådant (notera att sd skriver att de inte är principiellt mot invandring på sin hemsida, trot den som vill).

  Med tanke på att fackliga företrädare som inte är sossar brukar bli av med sina uppdrag (du känner väl till Christer Karlsson i Lessebo?) kan man lungt utgå ifrån att iditoerna var s-märkta idioter.

  Byggnadskillens uttalade om hur det var att hantera invandrare från öst är talande "det är som att bära ut soporna, det har aldrig slut"

  I vilket annat parti i Sverige (inklusive sd) hade Go Home-gänget blivit uteslutna, inte i s.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 juni, 2006 15:50) : 

  Leo, nej - det är inte på något sätt rimligt att kategorisera s som ett invandringsfientligt parti. Faktum är att det är ett otroligt kränkande påstående. Socialdemokratisk politik utgår från övertygelsen om alla människors lika värde. Vi kämpar emot alla former av diskrimininering på grundval av kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, hudfärg etc. Att jämföra detta med Sverigedemokraternas politik är direkt enfaldigt. Om du vill kritisera enskildheter i asyl-, invandrings- och integrationspolitiken så gör gärna det - jag är det första att instämma i att det där finns stora brister och att det fattats ett flertal beslut som jag inte är stolt över. Men kalla det för helvete inte invandringsfientligt!

  Och lika lite som enskilda partiföreträdares uttalanden om invandrare inför dolda kameror i valstugor säger något om partiets egentliga uppfattning, så är självklart inte enskilda fackförbundsmedlemmars dito representativt för fackföreningsrörelsen eller socialdemokratin.

   

  kommentera