Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juni 01, 2006

  Socialdemokratin och etiken

  I det nya numret av den utmärkta tidningen Broderskap skriver jag en krönika om att det efter den tid av skandaler och ”affärer” som präglat mediebilden av socialdemokratin så är det nu viktigare än någonsin tidigare att vi socialdemokrater på allvar diskuterar värderingsfrågor.

  Jag tror verkligen att vi behöver en överenskommelse om etiska rättesnören för vår politiska gärning, likväl som i vår vardag, som medborgare och som medmänniskor. Och det oavsett om vi betecknar oss som kristna, judar, muslimer eller icke-religiösa.

  Läs mer i Broderskap.


  Kommentarer om "Socialdemokratin och etiken"

   

  Anonymous jp skrev... (01 juni, 2006 10:46) : 

  Jag tror att det är viktigt att påpeka att "sossarnas skandaler" handlar om en kraftigt snedvriden mediebild snarare än om något verkligt faktum.

  SSU-Anna? Personlig klantighet, om ens det (lär komma upp i rätten)? Har inte med SAP att göra.

  GPs bygge? Personlig klantighet, om ens det. Ser dock illa ut för ett parti som profilerat sig på arbetsmiljöfrågor. Har annars ej direkt med SAP att göra.

  Mailaffären? En sak som skulle kunna ha hänt, och händer, i alla partier. Ren slump att det var en sosse som hängdes ut som syndabock, och han agerade dessutom på eget bevåg.

  Danielsson? Det enda fallet där vi kan tala om en "skandal". GPs närmaste man beter sig underligt, mycket mer än så vet vi dock inte ännu.

  Summa summarum så är detta inte mycket att hänga i julgranen.

  Med tanke på hur länge s regerat så måste de inneha något slags världsrekord i att inte vara korrupta. Har svårt att tänka mig att det någonstans någon gång funnits ett parti med så mkt makt som varit så lite korrumperade. Kanske för att de håller världens mäktigaste aktörer - storföretagen - på en armslängds avstånd.

   

  Anonymous simon j skrev... (01 juni, 2006 14:49) : 

  JP -
  Det är ju naturligtvis en fråga om vilken definition av korruption man använder. Handlar det enbart om tagande av pengar eller pengars värde för att gynna betalaren, så OK. Det är väl främst Reepalu som stoltserar i slika sammanhang för närvarande.

  Men korruption kan ju också vara att använda den makt man förlänats för andra ändamål än den som tillsatt en haft för avsikt. Då börjar man kunna räkna t.ex svikna vallöften, offentliga tjänster tillsätta med släkt och vänner, pengar givna till organisationer som kan förväntas öka ens eget väljarstöd etc.

  Då vet jag inte om S ligger så bra till längre. Bara för att något inte är olagligt behöver det inte vara moraliskt eller uppbyggligt.

   

  kommentera