Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 20, 2006

  Musikens kraft

  En av Svenska Dagbladets kolumnister, Lars Berge, berättar i dag den osannolika historien om den ultraortodoxe New York-juden Chaims möte med punkveteranen Vic Thrill. De båda fann varandra och bildade ett band ihop, där Chaim tog sig artistnamnet Curly Oxide.

  Historien om de båda är så absurd och komisk att det inte kommer som någon överraskning att Hollywood satt klorna i den. En film är under produktion och väntas ha premiär nästa år.

  Historien visar på musikens kraft att överbygga gränser mellan människor, och hur den kan få oss att bryta upp från liv vi trott oss ha utstakade framför oss.

  En person som verkligen insett vilken samhällsomstörtande kraft musiken kan vara är den ena halvan av popterroristduon KLF, Bill Drummond. Han har utlyst den 21 november (alltså i morgon) till No Music Day. Då är det tänkt att under 24 timmar så ska ingen musik spelas på radio, alla skivaffärer hållas stängda och inga rockband rocka. Inte ens mjölkbuden får vissla. Allt för att påminna folk om hur mycket musiken egentligen betyder för oss.

  Själv tycker jag – som hängiven anhängare av KLF i alla deras inkarnationer – att initiativet är helt lysande, även om jag inser att nog ytterst få kommer att hörsamma Bill Drummonds uppmaning om ett dygns total musikalisk avhållsamhet. Andres Lokko konstaterar att No Music Day lär gå ”99,9 procent av mänskligheten spårlöst förbi – av den enkla anledningen att musik inte betyder fullt så mycket för folk som det uppenbarligen gör för Drummond”.

  Lokko tipsar dock om musikkanalen Resonance FM, som är ett av få etermedier som helhjärtat omfamnat No Music Day och ämnar ägna hela morgondagen åt att uteslutande diskutera musik i stället för att spela den.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Musikens kraft"

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 november, 2006 18:56) : 

  Han har utlyst den 21 november (alltså i morgon) till No Music Day. Då är det tänkt att under 24 timmar så ska ingen musik spelas på radio, alla skivaffärer hållas stängda och inga rockband rocka. Inte ens mjölkbuden får vissla.

  Jag hade tyckt att det hade varit underbart. Jag tycker om musik, men att allt som oftast möta den som en ständigt närvarande vägg tär mer än det ger. När musik spelas överallt hela tiden blir det lika mycket en plåga som någonting bra, om inte mer.

  //JJ

   

  kommentera