Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, november 14, 2006

    Risk för avstannad s-förnyelse

    Det verkar bli lite av en följetong det här, men när så många intressanta människor i olika sammanhang kommenterar de socialdemokratiska missgrepp som ledde fram till valförlusten så känner jag mig förpliktigad att rapportera och kommentera dem. I går publicerade Realtid.se en intervju med statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren.

    Ljunggren säger bland annat att socialdemokratin faktiskt hade förnyat sig under förra mandatperioden, och var på rätt väg men kom aldrig fram. Han menar också att Göran Persson gjorde ett stort misstag som i slutspurten ”girade åt vänster” i debatten: ”Han trodde att han skulle kunna vinna vänsterväljare, samtidigt som mittenväljare skulle låta sig imponeras av den ekonomiska uppgången. Men mittenväljarna skrämdes istället iväg.”

    Frågan är vad som egentligen var ”vänster” i sammanhanget. Detta har också diskuterats på en e-postlista jag är med på, och en person på listan påpekade klokt att de svängar s eventuellt gjorde knappast kan kallas vänster. Däremot, skrevs det, frångick vi i hög grad arbetslinjen i retorik när vi försökte spela ner vikten av hög sysselsättning och blev frånsprungna av motståndarna i praktik när vi motsatte oss förslag på arbetsmarknadens utbudssida (att minska marginaleffekterna för icke-arbetande) och efterfrågesida (att minska skatten på arbete, såväl selektivt som generellt).

    Grundfrågan handlar väl egentligen om det är ”vänster” att försvara bidragslinjen. Jag tycker inte det. Inom den tidiga socialdemokratin var honörsorden ”gör din plikt – kräv din rätt”, i den ordningen. Det är värt att tänka på även i dag.

    Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


    Kommentarer om "Risk för avstannad s-förnyelse"

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2006 21:07) : 

    Men Stig-Björn kan väl knappast klassas som socialdemokrat? Har han varit det, by the way? Eller var det bara ett sätt att skapa sig en nisch - som okammad drulle i opressade kläder, precis som Göran Greider fast åt andra hållet?
    Gott om uppmärksamhet har han fått fast han i stort sett bara rapar upp folkpartism - därför att han naturligtvis älskas av borgerligheten som en socialdemokratins gossen Ruda. Vore ju kul om han sa nåt som inte var förutsägbart nån gång....

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (14 november, 2006 22:09) : 

    Calle, jo - nog är Stikkan att betrakta som sosse. Av intervjun i Realtid framgår att han förvisso inte har någon "formell bindning till socialdemokratiska partiet, men är fortfarande medlem i den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus i Uppsala". Själv svarar han att "Ja, jag är socialdemokrat, men i dag är ju alla socialdemokrater"...

     

    Blogger Anton Andersson skrev... (15 november, 2006 00:22) : 

    Du använder högerns ord när du säger att sossarna försvarar bidragslinjen till förmån för arbetslinjen. A-kassan är som bekant inget bidrag inte heller sjukförsökringen. Du vill försvara "arbetslijen" framför bidragslinen. Menar du då att du ser sänkningar i försäkringarnas ersättningsnivåer, som enligt nationalekonomisk teori skall leda till minskad arbetslöshet, som en väg att gå? Ett klargörande skulle vara mycket uppskattat. Kamratligen Anton Andersson, sosse

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 november, 2006 01:04) : 

    Jag blev också lite konfunderad över ditt användande av begreppet "bidragslinjen". Har uppfattat det som att god socialdemokratisk politik är det som eventuellt kan kallas arbetslinjen - alltså arbete till alla - men har aldrig förstått att det stått i motsatsställning till någon "bidragslinje", det senare har jag mer uppfattat som högerns retoriska angrepp på utformningen av delar av den offentligt finansierade välfärden.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 november, 2006 09:08) : 

    Anton och Peter,

    den utsträckning i vilken socialförsäkringarna går hand i hand med hög sysselsättning, och de områden där det råder en konflikt, kan bara avgöras av empirisk forskning.

    Just nu verkar forskningen ganska enig om att en a-kassa som är så generös i ersättningsnivå och tidsutdräkt som Sveriges kan leda till problem med arbetskraftsdeltagandet, främst i låglönegrupper. Därmed befäster den även klassamhället.

    För en socialdemokrat borde det därför vara naturligt att se över socialförsäkringarna (som Anna Hedborg gjort) för att se hur kortsiktig och långsiktig trygghet kan förenas.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (15 november, 2006 09:38) : 

    Anton och Peter, jag är väl medveten om a-kassan inte är bidrag utan en form av försäkring. Jag använde uttrycket "bidragslinjen" medvetet provocerande. Jag är definitivt ingen förespråkare av sänkningar av ersättningsnivåerna, men jag tycker att vi gett denna fråga för mycket utrymme i förhållande till vad (inte) sagt om jobbskapande insatser. Precis som jag skrev i inlägget (även om jag då citerade en annan person) så tycker jag att socialdemokratin i hög grad frångick arbetslinjen genom att i valrörelsen försöka spela ner vikten av hög sysselsättning. Poängen är inte "arbetslinjen" skulle stå i motsats till "bidragslinjen" - poängen är att vi bör ha en bra och trovärdig politik för jobb och välfärd, i den ordningen.

     

    Blogger db skrev... (15 november, 2006 12:34) : 

    Att staten tar in skatt överallt och delar ut till arbetslösa är inte bidrag? Vad är bidrag enligt er?

     

    Blogger Johan Sjölander skrev... (15 november, 2006 13:23) : 

    Kort kommentar om "gör din rätt"-citatet; jag tror det ska läsas som "gör din plikt genom att kräva din rätt", inte på något annat sätt. Vilket inte på något sätt motsätter att rätten till arbete bör vara socialdemokratins viktigaste fråga, naturligtvis.

    mvh

    /Johan

     

    Blogger Anton Andersson skrev... (16 november, 2006 08:58) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    kommentera