Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 16, 2006

  Storebror hör och ser dig

  Med storebror i uppfinnarverkstanHäromdagen arrangerade stiftelsen Den Nya Välfärden en pressträff där man presenterade rapporten Med storebror i uppfinnarverkstan. Jag hade ingen möjlighet att delta själv, men har i efterhand ögnat igenom rapporten och försökt sätta mig in i frågeställningen den tar upp.

  Vanligen betraktar jag Den Nya Välfärden och deras aktiviteter med rätt stor skepsis. Denna stiftelse beskriver sig själv som ”en opinionsbildande tankesmedja som arbetar för demokrati, välfärd och företagande”, och fick under slutet av 80-talet en hel del uppmärksamhet via sin grundare Patrik Engellau som då syntes flitigt i samhällsdebatten. Politiskt ligger DNV nära Svenskt Näringsliv (och i än högre grad dess föregångare SAF) och Timbro. Följaktligen har vi inte riktigt samma grundvärderingar. Jag försöker dock ha ett öppet sinnelag, och just de frågor som den här aktuella rapporten tar upp är relativt partipolitiskt obundna.

  Temat för rapporten är att det i det tysta pågår en utveckling mot en påträngande övervakning av medborgares privatliv. På sina håll monteras övervakningskameror med automatisk ansiktsigenkänning på gator och torg. Det finns en kommersiellt tillgänglig spionprogramvara som förvandlar en mobiltelefon till en buggningsenhet som avlyssnar allt som pågår omkring den – även när samtal inte pågår. USA sägs ha börjat utveckla en ”internetdammsugare” som ständigt automatläser vad utländska medier skriver om landet på webben, och sedan automatiskt analyserar vilken syn på USA som respektive journalist har. Fler skrämmande exempel finns i rapporten.

  Jag har själv tillhört dem som inte oroat mig nämnvärt över teknikutvecklingen utan tyckt att olyckskorparna mest låtit som konspirationsteoretiker. Och har man inte gjort något dumt så har man ju ingenting att dölja, eller hur? På sistone har jag fått anledning att tänka om.

  De fantastiska scener vi sett i James Bond- och Mission: Impossible-filmerna, i tv-serier som CSI, Bones och Vanished med flera; de är inte bara science fiction. Det är i princip möjligt att göra allt det där vi ser redan i dag. Och tekniken används inte bara mot dem som de facto begått hemska brott. Även vi laglydiga medborgare granskas ständigt via avancerad teknik.

  Detta behöver nu nödvändigtvis inte vara dåligt. Tekniken finns ju där av goda anledningar; att motverka och bekämpa brott och terror. Samtidigt var Med storebror i uppfinnarverkstan en nyttig tankeställare för mig. Frågan är hur mycket integritetskräkningar vi är beredda att acceptera, och om vi verkligen vill riskera att all insamlad information om oss hamnar i händer de inte var avsedda att hamna i.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Storebror hör och ser dig"

   

  Anonymous lennart skrev... (16 november, 2006 14:31) : 

  Hej..
  Rekomenderar en site
  www.atomer.se/nyhetsbbb.html
  för fördjupning!!

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (16 november, 2006 22:44) : 

  Roligt att de sett ljuset, Jonas!

  Personligen har detta oroat mig länge, jag har saknat folk på barrikaderna i partiet - vår käre f.d. justitieminister saknade tyvärr en principiellt baserad åsikt i frågan och använde gärna det obehagliga argumentet "har man ingenting att dölja...."

   

  kommentera