Säg nej till rysk gasledning
Även om Carl Bildts gamla polare i olje- och energibranschen nog skulle ha en hel del ekonomiskt att vinna på den planerade stora gasledningen genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland, så finns det starka skäl att från svensk sida säga nej. Detta tycks även försvarsminister Mikael Odenberg ha insett, och till Ekot säger han att gasledningen har ”såväl energipolitiska, miljöpolitiska som säkerhetspolitiska implikationer”. I övrigt så har det varit mycket försiktiga kommentarer som hörts från regeringen i den här frågan. Såväl svenska politiker som försvarsexperter är oroade över att Ryssland via byggandet av ledningen och den tillhörande serviceplattform som planeras, kan få en fast position nära Sverige som kan användas för spaning. Vi skulle också få vänja oss vid en konstant rysk militär närvaro inpå knuten, då det är tänkt att den ryska marinen ska skydda ledningen. De främsta invändningarna mot bygget är dock de miljömässiga. Muddring vid kusterna och vid den planerade plattformen kan förändra de biologiska förhållandena, liksom tippning av sten på djupare områden. Vidare visar kartan härintill att gasledningen kommer att dras över flera områden där det fortfarande finns minor från Andra världskriget, och beröra områden där det kan finnas kemiska stridsmedel. Ännu mer påtagliga blir miljöriskerna ur svenskt perspektiv om man även gör verklighet av planerna på att förbinda denna rysk-tyska ledning med en anslutning till Bråviken. En sådan förgrening skulle i så fall gå runt Gotska Sandön mot Nyköpingsområdet och nå kusten vid Bråvikens norra strand. I en ledarkrönika i Aftonbladet konstaterar Mats Engström att Sverige kan kräva en ordentlig konsekvensbeskrivning när en ansökan kommer i vår, och kräver att ”Fredrik Reinfeldt och hans kolleger [då måste] våga utnyttja paragraferna i lagen om Sveriges ekonomiska zon, även om det fördröjer projektet”. Som förslaget ser ut nu så tycker jag personligen inte att vi bör nöja oss med att fördröja – Sverige måste i stället tydligt säga ifrån. Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: politik, miljö, gasledning. |
Kommentarer om "Säg nej till rysk gasledning"
Om det ändå bara var gasledningar som byggs. Tänk på de politiska och miljömässiga konsekvenserna av E4an! Nu är det ju för sent att stoppa bygget, men vi får rädda det som räddas kan genom att stänga den och plantera skog.
För att inte tala om Göteborg. Ett dråpslag mot Göta älv som gav ständig svensk militär närvaro i Kattegatt. Danskarna gjorde rätt som tydligt sade ifrån.
Det finns mycket att säga om gasledningen. Just argumentet att bygget skulle komma i konflikt med minor, dumpat gift eller bottenlevande djur och växter bedömer jag dock som mindre intressant. Ponera att vi debatterade en föreslagen ledning på land mellan Stockholm och Malmö. Även längs den sträckningen finns förorenade marker och intressant biologi, men jag tror inte vi skulle ta principiell ställning baserat på detta. Sådana avvägningar får hanteras i en miljökonsekvensbeskrivning. Frågorna om vår framtida energiförsörjning och militära säkerhet är de som bör står i centrum när vid bedömer den nu inlämnade ansökan.