Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, december 19, 2006

  Jag är socialdemokrat

  Få saker irriterar mig mer bland de kommentarer jag får på mina blogginlägg än den tvångsmässiga politiska etikettering vissa människor ägnar sig åt. Jag accepterar bara de politiska etiketter jag själv väljer. Punkt. Försök att placera mig fack jag inte själv valt eller uppmaningar om att jag borde byta parti går fetbort. Detta framgår också av de kommentarsregler jag efter en hel del vånda införde i november.

  För mig känns det inte relevant att ytterligare definiera mig politiskt än som socialdemokrat. Jag är inte socialist, socialliberal eller något annat. Jag är helt enkelt socialdemokrat. Vad andra uppfattar mig som är en annan sak, och det kan jag självklart inte råda över. Men jag betackar mig från den typen av etiketter här på min blogg.


  Kommentarer om "Jag är socialdemokrat"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 14:46) : 

  Fast som flera andra redan påpekat för dig så finns det ingen motsättning mellan att vara medlem i SAP (att vara socialdemokrati för dig) och att vara (social)liberal.

  Själv nöjer jag mig med att kalla det du skriver för liberal smörja. Vad du väljer att kalla dig är lite skit samma.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 17:22) : 

  Det här med etiketter är intressant. När person A inte håller med B försöker ofta B att sätta en "ful" etikett på A. Detta för att misskreditera honom/henne.

  Om B istället försökte argumentera i sakfrågan skulle nog kanske A dels kunna förklara vad A menar men också få fram en roligare debatt.

  Detta är ganska vanligt oavsett om det är en politisk diskussion eller ett kommentatorsfält i en blogg.

  Vad jag försöker säga är om de som kallar Morian för "liberal", "social"dito eller något annat som ni uppfattar som fula/fina etiketter i stället gav er på sakfrågorna skulle det bli lika intressant att läsa kommentarerna som bloggen.

  //S

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 december, 2006 17:42) : 

  Redundans, och som jag påpekat så bör man respektera andra människors önskan om att slippa oönskade etiketter. Annars har man inget på den här bloggen att göra.

  S, tack för detta. Kan bara instämma.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 17:52) : 

  Att blanda in etiketter i en politisk debatt kan ju vara ett sätt att försöka förklara hur man tänker. Att sätta upp en ideologisk ram att relatera till.

  Om man däremot bara anser sig tillhöra en organisation, utan djupare orsaker, och är den blint trogen för all framtid, så komplicerar ju etiketter och ideologier bara saken.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 18:15) : 

  Exodus - jag håller med dig om att Morians egna beskrivning av sig själv om "socialdemokrat" är ytterst luddig. I Sverige finns det få politiska diskussioner som inte handlar om ideologi och det vore spännande att höra vad Morian lägger i begreppet socialdemokrat och om det är rent förknippat med det socialdemokratiska partiet eller om han beskriver det som en värdering som ex liberal eller socialist. Det vore märkligt att ha en åsiktsgrund som baserar sig enbart på vad ett parti tycker - men å andra sidan verkar ju Morian inte riktigt alltid hålla med "partiet".

  //S

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 december, 2006 19:34) : 

  Okej, jag börjar nu ana varifrån missförstånden kommer ifrån. Det verkar som att när jag säger att jag är socialdemokrat och inget, så finns det dem av er som tolkar detta som att jag låter mina partisympartier definiera min ideologi. Så är det upplysningsvis inte. Min ideologi är möjligen en smula knepig att begripa, men den kan kanske sägas vara en slags utilitarism parad med en hög grad av pragmatism. Den socialdemokrati jag står för motsvarar i hög grad - men långt ifrån alltid - den politik som det socialdemokratiska partiet i Sverige driver. Jag är socialdemokrat, och ibland tycker partiet som jag och ibland inte. Jag har inget behov av att krångla till det mer än så. Etiketter eller politiska ismer måste alltid förklaras; vad menar man med liberal, socialist, feminist eller humanist - det finns ju knappast två människor som tycker lika om allt, även om de etiketterar sig likadant.

  Sedan är folk förstås välkomna att mina åsikter är skit, eller - som Redundans så vältaligt uttrycker det - liberal smörja. Fine. Tyck vad ni vill, etikettera det hur ni vill - men gör det inte här. Jag är inte intresserad utan ärligt talat rätt trött på det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 23:29) : 

  Om jag inte missminner mig så var det du som inte för så länge sedan försökte tvinga av mig mina etiketter.

  Jag håller med S, även om det verkar som om han/hon inte följt med i debatten. Det har funnits en saklig debatt. Men Jonas har i bekvämlighetens namn valt att ägna sig åt en debatt om etiketter. En debatt som ingen annan än han verkar vara särskilt intresserad av att ha.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2006 23:39) : 

  "Men Jonas har i bekvämlighetens namn valt att ägna sig åt en debatt om etiketter. En debatt som ingen annan än han verkar vara särskilt intresserad av att ha."

  Men snälla.. nu får du väl ge dig. Jonas är väl den som verkligen gjort klart att han INTE är intresserad av att ha den debatten. Det är ju bl.a. du som envisas med att hålla den pseudodebatten vid liv. Hur man så kapitalt kan missförstå vad han säger, är bortom mitt förstånd.

   

  Blogger Jonas N skrev... (20 december, 2006 09:41) : 

  Jonas

  CLK Aqurette har gjort en bra kommentar angående dina självvalda etiketter (och att du inte godkänner andra/andras)

  Men dessutom tycker jag att dina argument i sak är lite skakiga:

  Klart att andra än bara du själv måste få beskriva dig mha beskrivande ord. Att mycket inom (sämre) politisk debatt handlar om försöka miskreditera medelst negativa beteckningar och ektiketter etc är en annan diskussion. Men även korrekta beskrivningar är inte alltid välkomna. Huruvuda 'kommunist' inte längre är en korrekt beskrivning av Lars Ohly beror inte på vad han gillar för beteckningar, det beror på vem/vad han är och gör.

  Om jag fattat det rätt, härrör dessutom din irritation från att du omnämns i positiva ordalag som kontrasterar mot vad samma personerer anser om 'socialdemokrati' och vad det står för i stort ...

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 december, 2006 10:19) : 

  Socialdemokrat är ett begrepp laddat med mer än 100 år av ideologiskt baggage - ett ord där mängder av strider utkämpats kring vad som bör organiseras in under begreppet, och inte minst vad som bör organiseras ut.

  Etiketteringarna har ju sitt ursprung i uppfattningarna att dina positioneringar ligger utanför den domän där socialdemokratin bör vila.

  Att det pågår debatt kring det ideologiska innehållet (vad socialdemokrat betyder) och hur liberalt denna term ska användas (dvs. hur stort spannet mellan ytterligheter inom socialdemokratin bör tillåtas vara, mellan säg en ny/social-liberal agenda och en kommunistisk, trotskistisk eller anarkistisk sådan), är banne mig inte konstigt, utan en del av den helt sunda debatten kring det ideologiska innehållet i rörelsen.

  Sen har du givetvis rätten att censurera och kväva en sådan debatt på din blogg om du uppfattar den som obehaglig, inte ligger i ditt intresse, eller spårar ur i smädelser och personangrepp - men diskussionen om socialdemokratins ideologiska innehåll är likväl viktig.

  /Petter

   

  Blogger CV skrev... (21 december, 2006 10:31) : 

  Att sätta etiketter på människor är att förminska dem. Vi är alla något mer än en etikett.
  Socialdemokratin rymmer dessutom ett vitt spektrum av åsikter, det är ju en av fördelarna med socialdemokrati att det inte är så låst.
  Tänk på de stackars folkpartisterna, centerpartisterna och k-demokraterna - förr hade dessa partier plats för liberaler, idag är alla mörkblå. (jag vägrar att kalla k-demokraterna för kristna så länge de sparkar på de som redan ligger, som de gör i och med att så starkt stödja högern.)
  RS
  kulturbloggen.com

   

  kommentera