Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 07, 2007

  Alternativen allt mer tydliga

  [UPPDATERAD] Mona Sahlin har i princip ända sedan hon tillträdde som partiledare för socialdemokraterna, anklagats för att rida på det uppenbart utbredda missnöjet med regeringen snarare än att presentera någon egen politik.

  Och en del har det legat i kritiken. Den första skuggbudget som s presenterade direkt efter valet var i allt väsentligt en lätt omarbetad variant av den som s-regeringen lade fram våren 2006. De stora skillnaderna var att vissa frågor som tvingats fram av samarbetspartierna v och mp nu hade fått stryka på foten.

  I fredags var det då dags för socialdemokraterna att lägga korten på bordet och faktiskt presentera en genomarbetad oppositionsbudget. Och inte oväntat använde Mona Sahlin och partiets ekonomiske talesman Pär Nuder politikeranslagstavlan framför alla, DN debatt, för att göra det.

  Både den av regeringen slopade förmögenhetsskatten och förändringarna på fastighetsskattesidan får tummen ned i socialdemokraternas skuggbudget. I stället vill man sänka avgifterna i a-kassan och införa ett pensionärsavdrag. 2 000 kronor lägre skatt per år plus ett lika stort retroaktivt belopp vill socialdemokraterna satsa på pensionärerna. Dessutom föreslås en satsning på forskningen som överstiger regeringens med två miljarder kronor. Även arbetsmarknadsutbildningar och komvux är områden där socialdemokraterna vill satsa.

  Hela budgetmotionen finns att läsa här.

  Att Sahlin och Nuder tagit till sig av den kritik socialdemokratin tidigare fått för att inte ha någon trovärdig jobbpolitik märks tydligt. Redan i den första punkten (med den talande rubriken ”En offensiv för fler jobb”) de räknar upp i sin artikel sägs att det behövs ”breda satsningar på kunskap, entreprenörskap och trygghet för alla”. Och detta är troligen klokt, då flera bedömare tror att det är just jobbpolitiken som kan avgöra valet 2010.

  Konkret föreslår socialdemokraterna en satsning om totalt 220 miljoner kronor på fler exportrådgivare som hjälper mindre företag ute i regionerna, fler exportsäljare och stärkt närvaro på viktiga framtidsmarknader. Dessutom ska 40 miljoner kronor per år satsas på innovationslån med en förenklad ansökningsprocess och låga krav på medfinansiering.

  Kort sagt sägs det mycket positivt på jobbsidan. Ändå är det skatterna som lyfts fram mest när s-budgeten recenseras i medierna.

  Nåja, annat är kanske inte att vänta. Själv saknar jag fortfarande nytänkande – inte minst på arbetsmarknadsområdet, men tycker ändå att detta är en budget som bidrar till att tydliggöra alternativen i svensk politik. Och hur dessa alternativ står sig mot varandra kan vi få en bild av på SVT:s Agenda i kväll, där Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möts i en första längre direktsänd partiledarduell.

  * * *

  Enligt en mätning som Synovate gjort inför kvällens tv-duell så är det är oavgjort i matchen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin om vem som är bäst statsminister. Sin största styrka har Sahlin drabbats av i grenen ”ingjuta hopp om en bättre framtid” där 51 procent av väljarna anser att hon är bättre på detta än Reinfeldt (34 procent). Intressant nog var det moderatledarens starkaste gren i mätningen mot Göran Persson inför valet i fjol. Nu har det svängt kraftigt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Alternativen allt mer tydliga"

   

  Blogger Peter A skrev... (07 oktober, 2007 16:57) : 

  Intet nytt på denna front.

  Satsningarna på kunskap har vi redan sett resultatet av, resultatet var mindre kunskap hos de som tog studenten och andelen som överhuvudtaget tog studenten sjönk kraftigt.

  Satsningar på entreprenörskap har vi också sett förut, mycket ord och lite verkstad. Några miljoner blev avsatta för kooperativt företagande.

  Subventionering av vissa företag är att flytta skattebetalarnas pengar till företag med låg konkurrenskraft samt att se till att utländska konsumenter kan köpa billigare produkter på svenska skattebetalares bekostnad. Resultatet är att svensk konkurrenskraft försämras på sikt och mindre i nettolön till svenska löntagare. Det betyder alltså att Mona Sahlin vill sänka svenska arbetares nettolöner.

  Förövrigt är det skrattretande att staten skall ha som uppgift att undervisa entreprenörer i hur man driver företag, ännu värre är att svenska folket som redan bär på världens tyngsta ok skall utföra ännu fler slavsysslor i socialdemokratins syften.

  Vi är många som vill arbeta för vår egen förtjänst, inte vara slavar åt andra för att socialdemokratin skall få utföra sin kontraproduktiva politik.

   

  kommentera