Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, november 14, 2008

    Varken vilja eller mognad

    Jag förefaller ha haft rätt i det jag skrev för ett tag sedan om att vänsterpartiet gör bäst i att inta en konsekvent oppositionsroll i svensk politik. Trots hot om extraval om man inte får sitta med i en s/mp-regering, så visar nu Lars Ohly åter att hans parti vare sig är moget eller förefaller ha någon genuin önskan att axla regeringsansvar.

    Detta demonstrerade han tydligt vid en pressträff i tisdags, då han slog fast att ”fler måste betala mer skatt, inte bara de rika. De är inte tillräckligt många för att betala för välfärden.” Alltså, som DN konstaterar, skattehöjningar över hela skalan, också för dem med låga inkomster. Därmed stängde Ohly dörren för möjligheten att locka nödvändiga medklassväljare att rösta rödgrönt. Och Alliansen skrattar hela vägen till valurnorna.

    De senaste dagarna har vi kunnat läsa om fördjupad splittring i oppositionen och att s och mp bromsar samarbetet. Och det handlar alltså inte om några politiska motsättningar mellan just s och mp (även om sådana självklart finns), utan om vänsterpartiets hopplösa kompromisslöshet.

    Enligt uppgift har nu samtalen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet avbrutits på grund av att man – läs vänsterpartiet – inte lyckats enas om grunderna för den ekonomiska politiken. V:s syn på det ekonomiska regelverket med budgettak, överskottsmål och självständig riksbank är helt enkelt inte kompatibel med de andras.

    Helt stängd är nu inte dörren, utan samtalen förs nu upp på partiledarnivå. Personligen har jag dock svårt att se att det kommer att leda någonstans. Som SvD:s Göran Eriksson konstaterar så har Mona Sahlin fått löpa ”ett opinionsmässigt gatlopp” efter att hennes ursprungsplaner om ett fördjupat samarbete mellan s och mp havererade. Eriksson tillägger att ”Skadan blev större eftersom den rödgröna röran mixades under en akut finanskris, när många väljare söker trygghet och stabilitet”.

    I efterhand så förefaller Sahlins största misstag i den här härvan varit att hon backade från sitt ursprungliga uttalande att dörren är stängd för vänsterpartiet, även om de vid ett senare tillfälle skulle ompröva sin ansvarslösa ekonomiska politik. Lars Ohly har tydligt visat att någon sådan omprövning inte är aktuell.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Varken vilja eller mognad"

     

    Blogger Bengt Nilsson, sosse skrev... (14 november, 2008 08:29) : 

    Jag som medelinkomstttagare, som inte är så girig som vissa andra här på sidan, betalar gärna i solidaritens namn mer i skatt till att återupprätta en välfärd värd namnet och i offentlig regi, lika för alla efter behov.
    Samtidigt som vi lägger ner den kommersialiserande, utkonkurrensiserande, utsugande privata ovälfärdsindustri som med högerarrogansens hjälp drabbat landet. Bengt Nilsson, sosse

     

    Blogger Unknown skrev... (14 november, 2008 08:43) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     

    Blogger Unknown skrev... (14 november, 2008 08:47) : 

    Finns det någon kompromissvilja bland mp eller s då? Ambitionerna verkar av valtaktiska skäl nu vara att förhandla med (v). Iaf (s) tycker det.

    (v) måste ju få ut något för att ingå... vad det är blir svårt att komma på. Antingen spräcks budgetramar eller så måste skatten för låginkomsttagare höjas.

    Så (s) och (mp) måste liksom välja att rucka lite på någon av dessa två små restriktioner. Annars blir det svårt att öka statens omfång, vilket nog måste sägas är en förutsättning för att (v) ska kunna kompromissa om i vilken grad omfånget ska öka.

    Ibland låter det som att om inte (v) köper alla förslag från (s) så vägrar de kompromissa. Vad kan (s) ge vika på gentemot (v)? Man kanske måste överge godkännandet av jobbavdragen, tidigare betyg, några inslag i utrikespolitiken, eller något annat halv-/helborgerligt.

    Kan (mp) erkänna att det inte är säkert att 80% lägre utsläpp som överordnat mål kommer betyda att alla som jobbar i industrin får behålla jobbet i en "grön industri"? Att det kan drabba arbetarklassen? Och att man är villig på att stå tillbaks på den punkten?

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2008 09:27) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2008 18:44) : 

    Är inte problemet inom SAP att var enda j*l vill bestämma över Sahlin?

    Mvh
    Klara

     

    Blogger Bo Widegren skrev... (14 november, 2008 18:47) : 

    Märkligt Jonas att du enbart har SVD som källa till dina påståenden. Bygger man sina bloggar på elaka ledare från SvD så kan jag tänka mig att man kan konstruera en helsikes rödgrön röra och dessutom sprida en helsikes massa falska rykten om pågående förhandlingar. Som informationschef borde du ju lärt dig att pröva källorna för dina skriverier.
    Tycker Bo W

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2008 20:26) : 

    Jonas hänvisar inte enbart till SvD.
    Som vanligt läser Bo Widegren som fan läser bibeln. I sin blogg påstår han idag att Claes Krantz inte tillfört oss något nytt. Läs själva vad Claes skriver!
    I Göteborg har vi politiker vi kan lita på - inte minst Göran Johanssons efterträdare Annelie Hulthen.
    Som gräsrot utan något stort inflytande i SAP förargas jag av att Bo Widegren inte vill ha en en bred och allsidig belysning av någonting och det är symptomatiskt för partiets reaktionära fundamentalister.
    Jag uppmanar dig Bo Widergren - skaffa dig en uppdaterad och bred omvärldsanalys - och tills dess - keep your mouth shut.

    Med hälsning
    Klara

     

    Blogger Niklas skrev... (14 november, 2008 23:26) : 

    Men Jonas.. Jag förstår inte det här med skatten.

    "Därmed stängde Ohly dörren för möjligheten att locka nödvändiga medklassväljare att rösta rödgrönt. Och Alliansen skrattar hela vägen till valurnorna."

    Menar du att man därför aldrig kan kräva höjd skatt - av taktiska skäl? Är det taktik som ska forma politiken?

    Krav på skattehöjningar måste ses mot bakgrund av ohyggligt stora skattesänkningar. Menar du att en annan regering inte kan slå in på en annan väg utan att ökade skattesänkningar är den enda vägens politik?

    Jag hoppas i alla fall du har fel. Jag tror att många låg-, medel- och höginkomsttagare kan acceptera höjd skatt för en bättre välfärd. Att skattesänkningarna varit åt skogen ser vi ju på nedskärningar i a-kassan, sjukförsäkringen och offentliga sektorn. Detta är saker som en rödgrön-regering måste förbättra och då behövs pengar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 november, 2008 10:44) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jörgen L skrev... (15 november, 2008 14:54) : 

    Vad gäller skatten så kan jag bara berätta att som medel/höginkomsttagare så skulle det inte störa mig om skatten höjdes nån procent, jag klarar mig bra ändå.

    Förutsatt förstås att pengarna används på ett solidariskt sätt för att göra det bättre för de som verkligen behöver det.

     

    Blogger Hampus Eckerman skrev... (15 november, 2008 19:29) : 

    Självklart har jag som höginkomsttagare råd med att skatten höjs och låginkomsttagare tjänar ju bara på det. Om dessa skattepengar används för att betala välfärden är jag mer än nöjd. Givetvis kan jag inte rösta på ett parti som är emot detta och för de med lägre inkomster vore det rent vansinne.

    Jag antar att det är vägran att inse detta som gör att socialdemokraterna tappat så många röster.

     

    Anonymous Anonym skrev... (16 november, 2008 17:52) : 

    Hej Jonas, jag kan bara konstatera att sifomätningen tycks bekräfta din analys. När s och mp var på väg att skapa en historisk koalition, så vågade vi inte. Det straffar sig.

    I stället har vi hamnat i en situation där de klassiska jämlikhetsfrågorna, frihetsfrågorna och soldariteten försvinner från den politiska dagordningen till förmån för det von-oben-perspektiv som Ohly företräder; vem äger vad och hur mycket kan jag utbebitera för att erövra det ägandet.

     

    kommentera