Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, september 26, 2005

    Är Åsa Linderborg på riktigt?

    Flitiga läsare av min blogg har nog anat att jag inte är så himla imponerad över Åsa Linderborgs bidrag till samhällsdebatten (läs t ex här och här). Att Aftonbladet envisas med att ge henne spaltutrymme är för mig en gåta. I helgen klippte hon till igen, denna gång med ett stolpskott om folkbildningen i allmänhet och studieförbunden i synnerhet.

    I en tvådelad artikel skriver Åsa Linderborg bland annat inslag av hälsokurser om till exempel yoga i studieförbundens kataloger "visar vårt behov av att stressa av och sluta oroa oss, men förmodligen behöver de flesta något mer; bra arbetsmiljö, en hygglig inkomst, ett jämställt äktenskap och arbetstidsförkortning – sånt som lättare kan uppnås med politisk kamp än med Qi gong eller Själv-Breema". Därefter slår Linderborg fast att de flesta studiecirklar "verkar gå ut på att man ensam ska ta kontroll över sitt eget liv, inte gå samman med andra och gemensamt förändra världen", något som sker samtidigt som "den nyliberala samhällsutvecklingen dels skapar en självmedveten medelklass som vill stärka sin identitet, dels avideologiserar det offentliga samtalet".

    Ja jösses, var ska man börja? Själv har jag svårt att se problemet med att ABF och andra studieförbund vid sidan av studiecirklar, föreläsningar och annan utbildningsverksamhet om politik och samhällsfrågor, språk, hantverk, musik och litteratur också erbjuder stressade människor möjlighet att varva ned och lära sig en del om sig själva. Jag har också väldigt svårt att se hur detta står i motsatsställning till att verka för bra arbetsmiljö, en hygglig inkomst, ett jämställt äktenskap och arbetstidsförkortning (om det nu är det man vill ha). Och sedan är jag hjärtligt trött på detta okunniga tjatande om "den nyliberala samhällsutvecklingen"! Är det för mycket begärt av en forskare och lektor som disputerat med en avhandling socialdemokraternas historieskrivning "som ideologisk maktresurs" att förhålla sig till nyliberalism/libertarianism utifrån ett lite mer intellektuellt förhållningssätt än slagord?

    Ännu mer absurd blir Åsa Linderborg i den andra delen av sin artikel, där hon plötsligt helt tycks bytt åsikt. Nu säger hon att "i till exempel Stockholm har ABF ett rikt utbud av humaniora och samhälle" och kan där delta i en diskussionscirkel som "Makt i fokus", om arbetsvillkoren, pensionspengarna, globaliseringen: "Hur ser maktfördelningen ut där du befinner dig och vad kan göras för att nå en förändring?". Och, skriver Linderborg, den som vill veta mer om feminism, IT-bubblan, Irak eller EU kan enkelt ta sig till Sveavägen 41. Där är ABF-huset fyllt av besökare alla dagar i veckan som engagerar sig i politik och samhällsfrågor. Idel lovord hälls över studieförbundets verksamhet. Så var kritiken i den första artikeln inte på allvar, eller?


    Kommentarer om "Är Åsa Linderborg på riktigt?"

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2005 09:49) : 

    Jonas, det är lätt att se att du irriteras över Åsa Lindeborg. Det är dock svårare att se vad i just denna artikel som skapar en sån irritaion. Jag känner många socialdemokrater, många studieförbundare och rätt många som skulle dela dina allmänna uppfattnignar om politik. Men väldigt få av dem skulle uppröras av Åsas analys av utbudet på studieförbunden.

    Det verkar faktiskt lite som om Åsa-skon klämmer på andra ställen än just här.

    Missförstå mig inte. Jag gillar ABF, jag tror på studiecirklar. Om allt drejning, fiske, ljusstöpning och kristallhealing till kurser för att politiskt organisera tre kvarglömda RKU:are eller arbetarklassen som helhet. Ja, Yoga också.

    Men menar du att det inte ligger något i att cirklarna i allt mindre grad försöker spegla och diskutera de områden som direkt har en demokratisk funktion? Det tror jag. Min uppfattning är liksom den som Åsa L. tar upp i artiklarna, att cirklar om samhällsfrågor och politik får stryka på foten för andra, visserligen inte oviktiga områden, men mer individualistiska.

    Och tycker det är synd och jag menar att det är en svaghet för vårt samhälle.

    Samtidigt när den politiska skolningen även i andra sammanhang blir allt mindre och svagare, tex inom partierna.

    Håller du inte med om analysen eller menar du itne att det är något problem?

    Men samtidigt ska det sägas att detta i grund och botten inte är studieförbundens fel, i alla fall inte enbart. Om folk inte vill gå på kommunalkunskap-kurserna tjänar det ju inte mycket till hur många ABF än arrangerar.

    Det är väl detta Åsa L. syftar på i stycket som du avfärdar som slogan.

    Och i ärlighetens namn så använder du citatet om nyliberalism inte särskilt seriöst. Hela citatet lyder ju:
    "Studieförbunden har under en rad år drabbats hårt av nedskurna anslag och av kraftigt höjda hyreskostnader. De måste helt enkelt arrangera kurser som de vet säljer till en publik som garanterat kan betala. Detta sker samtidigt som den nyliberala samhällsutvecklingen dels skapar en självmedveten medelklass som vill stärka sin identitet, dels avideologiserar det offentliga samtalet."


    Jonas, som du skriver i början av inlägget: vi som då och då läser din blogg anar att du inte gillar Åsa L. Men i detta inlägg kan vi också ana att den antagonismen i sig verkar större än kritiken mot hennes inställning till Studieförbunden.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2005 13:10) : 

    Visst handlar min motvilja mot Åsa Linderborg om mer än hennes syn på folkbildning och studieförbund. De inlägg jag skrivit tidigare (och länkar till i detta) handlar ju om något helt annat.

    Det jag avsåg med "slagord" var hennes vårdslösa konstaterande, närmast i förbigående, att det skulle ha skett en "nyliberal samhällsutveckling" - något jag starkt ifrågasätter.

    För övrigt är det min uppfattning, vilket också Lindeborg tycks anse i sin andra, men inte sin första, artikel - att studieförbunden och då inte minst ABF visst har mycket bildningsverksamhet om samhällsfrågor och politik, men att de i dag i högre grad sker i seminarie- och diskussionsform än som studiecirklar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2005 13:42) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2005 13:58) : 

    Ovanstående kommentar är borttaget då jag tyckte att dess raljanta ton var över gränsen. Undvik nedsättande tilltal om ni vill skriva kommentarer här.

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2005 00:56) : 

    Jonas, fick jag inte skriva att jag tyckte att det är bra om det kommer fler artiklar från Åsa Linderborg, och om hon snabbt blir Kulturredaktör på Aftonbladet?

    Detta vore nämligen en utmärkt drivkraft för stora delar av väljarkåren att lämna vänstern och söka sig till the reality based community (liberalerna).

    ;)

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2005 00:58) : 

    Även om jag var raljant, så tycker jag uppriktigt att du skrivit ett rakryggat inlägg. Det inger hopp om socialdemokraterna också.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2005 09:51) : 

    Nej, det du skrev i sak (och återgav i ovanstående inlägg) har jag förstås inga problem med. Men det fanns en underton och sexism och nedlåtande i den kommentar jag tog bort. Därav åtgärden. Men tack för omdömet "rakryggat inlägg". Sånt är alltid trevligt att höra, även om det kommer från "motståndarsidan" ;-)

     

    Anonymous Anonym skrev... (08 augusti, 2007 18:52) : 

    Hjälp. Skriv nåt vettigt istället för att klanka ner på Åsa Linderborg. Hon är och kommer alltid att förbli den bästa kolumnisten nånsin.

     

    Är Åsa Linderborg på riktigt?'">kommentera