Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, januari 06, 2006

    Att köpa sig tid

    I det senaste numret av tidningen Attention skrivs bland annat om hemserviceföretag och den växande marknaden för vita så kallade hushållsnära tjänster. Detta är något jag skrivit om flera gånger tidigare (bland annat här och här). I artikeln berättas om en studie som Ellinor Platzer, doktorand i sociologi vid Växjö universitet, har gjort. Av den framgår att anlitad städhjälp i hemmen ofta fungerar som en konfliktlösare. Detta förefaller ju knappast överraskande. Mer intressant är det när människors motiv för att inte anlita hjälp granskas. Det tycks som att det är mer okej att lämna in skjortorna på en kemtvätt för tvätt och strykning, än att anlita någon som kommer hem till en och utför motvarande tjänst.

    I artikeln intervjuas s-bloggaren Urban Lindstedt som tycker att skattelättnader för hemhjälp är fel. "Är det den typen av tjänster vi ska subventionera", frågar han retoriskt i artikeln. "Hellre inom vård och omsorg där det snart kommer att fattas folk i och med stora pensionsavgångar", tycker Urban. Och visst är det en relevant invändning, givet att man betraktar skattenivån på den här typen av tjänster som en fråga om subvention eller ej. Själv ser jag det snarare som en fråga om att hitta en skattenivå som gör det mer attraktivt för människor att anlita den här typen av tjänster - som vi vet att det finns en stor efterfrågan på - vitt, och inte svart. Genom att införa en lägre skattenivå - "subvention" om man så vill - så finns alltså möjlighet att öka skatteintäkterna snarare än att minska dem. Och samtidigt skapas vita arbetstillfällen.

    Jag håller fortfarande tummarna för att flera av mina partikamrater ska komma bort från de ideologiska låsningar som fortfarande verkar prägla "pigdebatten" och ser möjligheter snarare än hot i en en skattesänkning för hushållsnära tjänster.


    Kommentarer om "Att köpa sig tid"

     

    Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (06 januari, 2006 16:03) : 

    Vi är många som hoppas med dig. I värsta fall får vi väl se till att några andra hamnar i styrande postition... :-)

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 januari, 2006 16:23) : 

    Detta tycker jag är en av de svagaste delarna i den socialdemokratiska retoriken. För det första så är kan inte skattelättnad vara en subvention eftersom det ju faktiskt är den som betalar skatt som intjänat pengarna. På Urban Lindstedt och andra låter det som om människors lönepengar egentligen ägdes av staten och att det som blir kvar efter skatt är ett bidrag. För det andra brister retoriken i logik eftersom socialdemokratin ofta och gärna sänkt skatten på annat. Inte bara ROT-avdraget utan också sänkt mat- och kulturmoms borde vara att betrakta som subvention om man var konsekvent.

    Jag tycker personligen att det finns något obehagligt i att hela tiden ta elitens parti mot de som arbetar under dåliga förhållanden, vilket för övrigt var en av anledningarna till att jag lämnade vänstern. Som jag ser det ska makt ges nerifrån och upp, inte tvärtom. Så jag hoppas Jonas Morians "falang" vinner denna strid om vänsterblocket får behålla regeringsmakten. För här i Malmö finns det massor av lågutbildade kvinnor som redan nu jobbar svart i andras hem. De behöver vita, pensionsgrundande löner, riktiga anställningskontrakt och tillgång till samma försäkringsskydd som andra.

     

    Blogger Johan Sjölander skrev... (06 januari, 2006 17:40) : 

    Som tillhörandes den mer "regeringstrogna" falangen inom (s) håller jag dock inte med, och utvecklar ytterligare ett argument (det finns flera, och Urban har såklart redogjort för det starkaste i intervjun ovan) här;

    http://johansjolander.blogspot.com/2005/12/om-hushllsnra-tjnster.html

    Jag menar, enkelt uttryckt, att det bygger på lite skumma värderingar när man inte anser att denna typ av tjänster någonsin kommer att kunna bära sig på samma villkor som alla andra beskattade, utan behöver någon typ av särbehandling.

    Tänker dock inte gå i någon längre polemik här, men läs gärna min kommentar.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (06 januari, 2006 18:20) : 

    ...och jag har svarat.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 januari, 2006 19:18) : 

    Jag håller med dig, Jonas!

    Har ett förslag: Befria privat tjänstekonsumtion från moms. Det är rimligt enkelt att administrera och skulle kunna utvärderas efter några år (finns ett litet problem - folk måste våga starta nya tjänsteföretag så det behövs rätt lång tid). Det ger en 20% kostnadsminskning på alla tjänster man som privatperson kan tänkas efterfråga och gynnar därför i stort sett alla lika.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 januari, 2006 17:55) : 

    Min poäng är att ingetdera skall subventioneras utan att kostnaden för tjänsteproduktion skall reduceras så att fler kan efterfråga densamma. Kostnadsreduktionen bör vara så enkel att den inte kostar en massa administration och beröra sådana tjänster som privatpersoner kan tänkas efterfråga - klippning är väl ett bra exempel även om det är andra dyrare tjänster jag tror det är viktigast att få in i systemet (dvs reducera kostnaden på).

     

    Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 skrev... (07 januari, 2006 20:59) : 

    I den gamla världen var det enkelt att säga att skattemedel ska användas i vården och omsorgen. Jag delar den uppfattningen.

    Men om om skattereduktion kan innebära att svarta jobb som idag är en realitet, kan göras vita så innebär det att skattekraften ökar (enkelt uttryckt; fler är med och pröjsar, volymen stålar ökar). Förutom detta så får en och annan polsk kvinna (ja, det är typ-personen för en svart anställd städerska) sannolikt bättre arbetsmiljö, omfattas av försäkrningar som A-kassa och sjukkassa, samt pensionspoäng.

    I jämförelse med ROT jobben så skapar dessa jobb inga andra nya jobb. Men tillskillnad från byggjobb, så är städjobb, något som sker mer frekvent.

    När vi får gäster hemma, så städas det oftast, men det är sällan vi tapetserar om:-)

    Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att det snart inte är fler som jobbar i industrin än i jordbruket. Däremot så produceras det inte mindre i någon av dessa näringar.

    Min slutsats är enkel: Gärna vita städjobb, bara vi håller hårt på kollektivavtalen. Då skapas fler nya arbetstillfällen för människor i allas vårt europa.

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 januari, 2006 20:12) : 

    Den här krönikan fick mig att tänka efter lite extra på just den här frågan, och det som Jonas skrev: "införa en lägre skattenivå" tolkar jag exakt i riktning till det som Urban Lindstedt skriver ovanför, alltså att en skattelättnad i så fall ska göras brett. Som jag bedömer det så är det rimligaste att se över momssatserna för hela tjänstesektorn, det kommer konsumenterna till del i första hand, företagaren får tillskott genom ökad försäljning av sina tjänster, inte genom skattelättnad.
    Tyvärr är det dock som Jonas skriver, de ideologiska låsningarna har gjort att många är tryggt nedgrävda i sina skyttegravar, vilket omöjliggör konstruktivt samtal, allt slutar återigen bara i nedsättande omdömen om vem som är bäst socialdemokrat.
    Läs gärna mer på min blogg 060109 där jag utvecklar mina tankar lite.

     

    Att köpa sig tid'">kommentera