Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 29, 2006

  Medierna och etiken

  När jag tidigare bloggat om vikten av tryck- och yttrandefrihet (bland annat här, här och här) har läsare påpekat att medierna i hög grad själva är ansvariga för att det reses krav på ytterligare inskränkningar i mediernas frihet. Jörgen Lindell skrev till exempel att "det är bland annat kvällspressen som genom sina ständiga övertramp" bidragit till att de svenska riksdagsledamöternas syn på yttrande- och tryckfriheten är så beklämmande.

  Och visst har Jörgen och andra en poäng i detta. Mot den bakgrunden är boken Medietik under debatt, med statsvetarprofessor Olof Petersson som redaktör och med 25 av branschens företrädare som medskribenter, ytterst välkommen. Boken släpps i dag, och debatteras även på ett seminarium anordnat av SNS.

  För att uppmärksamma boken och dess viktiga tema skriver Olof Petersson i dag en debattartikel i Dagens Nyheter, där han slår ett slag för ett nytt regelverk för att granska etiken inom medierna. Och insikten om att mediernas självreglerande instanser är tandlösa är naturligtvis inte ny. Länge har det efterlysts en gemensam Medieombudsman - istället för dagens PO, Yrkesetiska nämnden, Granskningsnämnden med flera. "Går det inte att införa kan man åtminstone skapa en gemensam intagsfunktion för alla som har klagomål - och sedan hjälpta till att slussa dem rätt", skriver Petersson. Han är nog något på spåren.

  (Via Martin Jönsson.)

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Medierna och etiken"

   

  kommentera