Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, september 14, 2006

  Fel fokus i tv

  Det här är en intensiv vecka i fråga om journalistisk granskning av alternativen i svensk politik. Huvudattraktionerna har hitintills varit SVT:s ”Uppdrag granskning” och TV4:s partiledarutfrågningar. Gemensamt för dessa är att journalisterna, Janne Josefsson respektive Jan Guillou och Göran Rosenberg, hamnat i centrum i nästan lika hög grad som sina granskningsobjekt.

  Redan i fredags så skrev jag om de kommande ”Uppdrag granskning”-programmen och vad tidningen Resumé uppfattat att de skulle kretsa kring. Dessa uppgifter visade sig stämma. Vad som inte framgick då var hur tama programmen visade sig vara. Att Göran Persson köpt sig mark och satsat en hel del pengar på att bygga sig ett hus var ju inte direkt någon nyhet. Och att paret Reinfeldt anlitat aupair-flickor och inte betalat dem mer än den rekommenderade minimiersättningen är väl på sin höjd lite anmärkningsvärt – de tjänar båda så bra och är i ett sådant medialt fokus att de nog kunde ha kostat på sig att betala lite mer, men självklart varken olagligt eller otillständigt.

  Jag måste säga att jag är förvånad att Josefsson och hans redaktion valde sådana harmlösa teman.

  Programmet om Fredrik Reinfeldt bjöd också på en lång utläggning om dennes politiska karriär; från en radikal tid i ungdomsförbundet, via hundår i riksdagen, till dagens dramatiska omstöpning av moderaterna. Givande för politiknördar som mig, men antagligen helt ointressant för de allra flesta väljare.

  I skarp kontrast framstår då Guillou och Rosenbergs partiledarutfrågningar på TV4. Det har uppenbarligen funnits en hel del oro för att dessa två herrar, med välkända, starka egna åsikter, helt skulle ta över showen. Så blev nu inte fallet. Tvärtom så blev det spännande samtal med flera oväntade frågeställningar. Det som drar ned betyget, och som jag även hörde att Eric Sundström påpekade på SVT24 i går, var hur gubbigt TV4:s upplägg var. Först utfrågning via Guillou och Rosenberg, och sedan studiosamtal mellan Lennart Ekdal och Johan Hakelius. Hallå? Var är brudarna?

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Fel fokus i tv"

   

  Blogger Alexander Sofroniou skrev... (14 september, 2006 13:59) : 

  Dessutom var de sista 45 minutrarna i programmet om Reinfeldt en repris från Dokument inifrån från i våras.

  Snacka om antiklimax!

   

  Anonymous Carl-Robert skrev... (14 september, 2006 14:47) : 

  Här är brudarna:

  http://tv4.se/tvtabla/episode/366068.html

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 september, 2006 15:08) : 

  Carl-Robert, tack för tipset. Ett gott försök av TV4 att rätta till den sneda balansen, men det hade förstås varit bättre att tänka till redan från början om sammansättningen i tv-studion.

   

  Anonymous Mupp skrev... (15 september, 2006 02:19) : 

  Det är du som har fel fokus om du tycker att det viktigaste inför valet är att se ett visst antal kvinnor i TV.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 september, 2006 08:35) : 

  Mupp, du har inte begripit mycket om du tror att det viktigaste inför valet för mig är att se ett visst antal kvinnor i tv. Men du gör skäl för ditt namn.

   

  kommentera