Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 12, 2006

  Sluta nu för helvete!

  Flera medier rapporterar att två misstänkta bomber i dag hittats vid folkpartiets valstuga på Gustav Adolfs torg i Malmö. Enligt polisen handlade det om tidsinställda bensinbomber.

  Det här är självfallet väldigt allvarligt, och är ytterligare ett tecken på vilken hatisk och våldsam stämning som präglat valrörelsen.

  Att valstugor vandaliseras och bränns ned har dessvärre hänt förut. Också att valarbetare hotats och misshandlats. Men i år har det gått ett par steg till åt fel håll. Nya på det politiska spelfältet är i år kampanjen Osynliga partiet, i vars namn en rad våldsamma aktioner med glaskrossning och vandalism utförts. Många av dessa aktioner har riktats mot centerpartiet, men även andra partier har känt av en alltmer hotfull stämning omkring valstugor, vid torgmöten och affischeringar.

  De många skandaler som kantat årets valrörelse kan ses som en del av samma utveckling.

  I går var det tre år sedan Anna Lindh mördades på varuhuset NK i Stockholm. Det var i slutskedet av folkomröstningskampanjen om EMU och euron; också det en valrörelse präglad av hätska utfall och en väldigt rå ton i debatten. I samband med mordet var det flera ledande företrädare på såväl ja- som nej-sidan som tog tillfället i akt att mana sina sympatisörer till besinning. Man efterlyste en mer sansad och värdig politisk diskussion; utan överord, bisarra överdrifter och våldsamheter.

  En liknande maning känns befogad även nu.

  Jag minns mycket väl hur man, framför allt som ung, kan ryckas med i den politiska striden och det känns som att det man gör just då är det mest avgörande någonsin. Normala spärrar sätts ur spel och målen får helga medlen.

  Men det är inte acceptabla metoder i ett demokratiskt samhälle.

  Jag är sannerligen ingen ledande företrädare eller någon tyngre opinionsbildare i den politiska debatten, så min maning får bli något grövre än den jag hoppas på från riksdagspartiernas ledare och andra aktörer i valrörelsen. Min maning formulerar jag i rubriken på detta inlägg, och den riktar sig till dem det berör.

  PS: I dag för 85 år sedan hölls det första svenska valet där både män och kvinnor hade rösträtt. Kanske också något att ha i tankarna.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Sluta nu för helvete!"

   

  kommentera