Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, september 12, 2006

    Fildelningens betydelse i valet

    [UPPDATERAD IGEN!] Ett av de mer överraskande inslagen i SVT:s partiledarduell mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt häromdagen var Perssons öppning för att ändra lagen om nedladdning av upphovsrättsskyddad musik och filmer via internet. På en direkt fråga svarade han att dagens system med cd- och dvd-försäljning över disk är ”gammal teknik som är kopplad till några plastbitar”, och att ”vi måste se till så att ungdomar som gör den här nedladdningen inte upplevelser sig som kriminella”.

    Det här är en tuff utmaning till musik- och filmindustrin, vars senfärdighet att acceptera teknikutvecklingen är ansvarig för att ingen vettig lösning kommit till stånd för hur artister och upphovsmän ska få en rimlig ersättning när deras verk distribueras elektroniskt.

    Justitieminister Thomas Bodström, som nyss tillsatt en utredning i ämnet, är inne på samma spår som Göran Persson. Till Ekot säger han att om det finns ett bättre alternativ än det nuvarande regelsystemet, ”då ska man naturligtvis ändra lagen på så sätt”. Och med tanke på hur snabbt tekniken utvecklas så är det ganska naturligt att göra det redan efter drygt ett år. Till N24.se säger Bodström att det är ”oerhört viktigt att främja lagliga alternativ och driva på utvecklingen”.

    Kanske har fildelningsfrågan potential att faktiskt få betydelse för valutgången på söndag. Hitintills har det parti som allra tydligast drivit linjen om att fildelning bör vara lagligt – Piratpartiet – knappt märkts alls i opinionsmätningarna. Till Dagens Nyheter säger dock partiledaren Rickard Falkvinge att opinionsinstituten bara ringer fasta telefoner, inte mobiltelefoner. Och Piratpartiets sympatisörer sägs vara ”unga och teknikvänliga” och tillhör dem som inte använder fast telefonlinje i särskilt hög utsträckning. Därmed missar opinionsinstituten dem. Falkvinge berättar också att Piratpartiet i dag har nära 9 000 medlemmar, vilket är mer än vad miljöpartiet har. Och sedan valet 1988 har mp aldrig fått under 26 väljare per medlem – i förra valet fick de drygt 31. Och multiplicerar man piraternas medlemsantal med 30 så ger det tillräckligt väljarstöd för att ta sig till riksdagen.

    Men den matematiken bygger på att så många väljare ska våga göra det vågspelet med sina riksdagsröster. Frågan är om de flesta på valdagen ändå inte kommer att göra det betydligt mer rationella valet att lägga sina röster på ett hyfsat fildelningsvänligt parti med större chans att komma in i riksdagen?

    * * *

    Jag ser för övrigt nu att det i dag kl. 11.05 går att chatta med justitieminister Thomas Bodström på socialdemokraterns webbplats. Det vore onekligen intressant om det då ställdes frågor om partiets syn på fildelningsfrågan.

    * * *

    Bodström fick mycket riktigt en fråga om fildelning under chattet i dag. Erik, 16 år, undrade om det ska ”vara olagligt att ladda ner från internät och ska verkligen alla svenska ungdomar klassas som brottslingar”. På det svarade Bodström att det viktigaste för honom är att musiker och författare får betalt. ”För att få fram lagliga alternativ var alla partier överens om att välja den här vägen. Nu har vi satt igång ett arbete för att se om det finns andra alternativ. Kommer det fram bättre lösningar så är jag beredd att ändra lagen. Ett problem är att det fortfarande är alldeles för dyrt att ladda ner lagligt. Branschen måste ta sitt ansvar för att göra det billigare.”

    Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


    Kommentarer om "Fildelningens betydelse i valet"

     

    Blogger Patrick skrev... (12 september, 2006 14:16) : 

    Det skulle vara intressant att höra vad Bodström anser är ett rimligt pris på en e-bok eller nedladdningsbar musik om nu 9 kronor på sång eller 90 kronor per album (med iTunes prissättning som exempel) är för mycket. Hur mycket är en sång värd? 1 krona? 2 kronor?

    Problemet ligger, tror jag, inte i prissättning, eller ens egentligen i tillgänglighet, utan snarare i att förändrade konsumtionsmönster gör att totalkostnaden blir alldeles för hög (många laddar nog inte ner en enstaka skiva och lyssnar mer eller mindre exklusivt på den, utan man laddar ner mängder av musik som man lyssnar lite grann på, kanske rentav bara en eller två gånger.)

    Lösningen på problemet ligger nog inte i lagstiftning, utan i att fria marknadskrafter får verka - då kommer nya, mer kundorienterade tjänster uppstå - men det passar nog inte Bodström (eller för all del andra politiker).
    Så länge staten med lagstiftning skyddar verklighetsfrämmande affärsmodeller som utvecklingen har sprungit ifrån kommer problemen kvarstå, till men för såväl kriminaliserade konsumenter som oersatta producenter...

     

    Anonymous Anonym skrev... (13 september, 2006 19:15) : 

    Jag vill fortfarande veta hur författare skulle kunna ersättas vid fri nerladdning. Ingen tror väl att de skulle kunna kompenseras genom högläsningsturnéer eller liknande?

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 september, 2006 23:43) : 

    Notera att fildelningen endast är en liten del av Piratpartiets krav. För my är det viktigaste att Bodströms buggningsförslag och hans fifflande med datadirektivet - som innebär att all datatrafik skall registreras av Internet operatören och att dessa data eventuellt automatisk skall föras över till polisen - kan stoppas

    Jag är förvånad över att de andra partierna inte har diskuterat dessa frågor mera ingående utan endast hänger up sig på fildelningen.

    För att kunna stoppa fildelningen krävs en sanslös kontrollapparat som kontrollerar alla som utnyttjar Internet. Kolla vad Bodström håller på med och du kommer att förstå att han håller på med just det.

    Man borde fråga sig - vems ärenden går Bodström egentligen? - Man kan inte göra sig fri från misstanken att han på ett eller annat sätt styrs av den mäktiga amerikanska musik och filmindustrins önskemål och att han föga har till övers för dom en miljon fildelare i Sverige.

    Till Calle Friden vill jag säga att nedladning av böcker antagligen inte är något större problem. Få örkar läsa en bok via en bildskärm eller genom att printa ut hela boken.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 september, 2006 00:08) : 

    Bodström påstår ALLTID att

    1) Han vill genomföra buggningslagen och data direktivet för att bekämpa den tunga brottsligheten och terrorism.

    Man kan undra om det verkligen är vad han verkligen är ute efter? - Det finns alltid goda skäl till MER övervakning - frågan är om det är önskvärd? - Det är inte första gången att den "starka staten" har trampat ned "den lilla människan" eller försökt likrikta hans beteende.

    2) Det viktigaste för honom är att musiker och författare får betalt.
    Han har dock aldrig fört fram några oberoende undersökningar som bevisar att musiker och författare verkligen förlorar på fildelningen.

    Såvitt jag kan se så går det ingen nöd på dom etablerade artisterna. Dessutom kan man fråga sig varför en musiker skall kunna håva in pengar genom CD försäljning - fram till 70 år efter hans död? -

    Många nya musiker välkomnar fildelningen - för det är ett sätt att bli kända och på så vis kunna få fler spelningar. Kända artister kan också tjäna pengar genom att ge konserter - sälja t-shirts och andra souvenirer

    Musiker - skådisar och författare tillhör en mycket priviligerad grupp som få vanliga svenssons kommer i närheten av. Det är en skam att en socialdemokratisk minister inte inser detta och bara ser till musik och filmbranschens intressen.

     

    kommentera